BG | EN

Медицински специалисти протестират днес в подкрепа на уволнената Мая Илиева

Снимка: принтскрийн bTV

Медицински специалисти в София излязоха на протест днес в подкрепа на дисциплинарно уволнената от частна болница Мая Илиева. По-късно през деня протести в нейна подкрепа и с искане за по-добри условия на труд ще се проведат в Пловдив, Варна и Момчилград.

Мая Илиева беше един от организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд за медицинските работници у нас. Миналата седмица бе дисциплинарно уволнена от частната болница, в която е работела. Затова и демонстрацията днес в София се проведе на булеварда пред лечебното заведение.

Протестиращите, които бяха подкрепени и от омбудсмана Мая Манолова, носеха лентички „Не на страха“ и „Аз съм Мая Илиева“. Организаторите на протеста призоваха колегите си в болниците да снимат какаво се случва там, за да добие то публичност.

По-рано днес пред „Хоризонт“ главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева заяви: „Излизаме всички, които не са работа. Отделно от септември започваме масови протестни действия и този път ще бъдем много твърди и безапелационни. Ние се борим за адекватно на труда и квалификацията ни заплащане. Всички пациенти и колеги сложиха лентички в нейна подкрепа. Те са наясно и виждат как една сестра работи по не знам си колко часа, как работи с абокат, защото е по-болна от болните и въпреки всичко как една сестра обслужва по 20-30 човека и как се раздава на 100%.“

За по-късно е насрочен символичен протест пред министерството на здравеопазването, а след това медиците ще отидат и пред сградата на КНСБ.

В края на работния ден протест ще се проведе и на площада в Момчилград, след което ще има шествие по централната улица. По информация на БНР се очаква в проявата да се включат около 60 души от четири населени места.

Медицинските специалисти във Варна ще излязат в 17,00 часа на протест под наслов “Аз съм Мая Илиева – не на страха“ до сградата на Общината в града.

В групата Национален протест на медицинските специалисти през целия ден от различни градове на страната здравни работници публикуваха снимки с плакати в подкрепа на протеста.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините