BG | EN

Медицински сестри и лекари във Видин подадоха колективна оставка

Протест на медицинските работници във Видин, 13.06.2019
Снимка: Скрийншот bTV

Повече от сто медицински сестри, рентгенолози и лаборанти от видинската болница обявиха, че напускат. Към тях се присъединяват и шестима лекари, включително двама завеждащи отделение. Основният аргумент на напускащите е унизително заплащане и недостиг на кадри, съобщи НОВА ТВ.

Според тях решенията на проблема са изчерпани след срещите между ръководството на болницата и здравния министър преди дни. Тогава министър Кирил Ананиев обяви, че би имало средства ако болниците си ги заработят, като обслужват повече пациенти. Това обаче е невъзможно, заради условията на лечение, които се предлагат на пациентите, демографския срив в двете области и намалелия персонал в болниците. Ананиев заговори за закриване на неработещи и недостатъчно ефективни отделения в болниците във Видин и Враца и възможност за окрупняване на някои от отделенията на болниците в Северозападна България.

Протестите на медицински сестри, лаборанти, акушерки, санитари, фелдшери започнаха през месец март. В резултат на изразеното недоволство бяха отпуснати допълнителни средства за увеличение на клинични пътеки и за допълнително финансиране на болници, но те все още не са достигнали до работещите и до системата. 

Ако до 20 юни не бъдат изпълнени нашите искания, ще подадем колективна оставка“, каза по време на протеста на 13 юни т.г. Диана Богомилова, председател на дружеството за здравни грижи във Видин.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините