Близо 86 хил. лв. публични средства са получили медии в Габровска област през 2018 г.

  • Почти половината от тази сума е излязла от сметките на Община Габрово, където са доста последователни в предпочитанията към медийните си партньори
Илюстрация: Емилия Димитрова – Данкова

Малко над 86 хил. лв. са платени на медии през 2018 г. от бюджетите на четирите Общини в Габровска област. Това показва справка, получена от „За истината“ по Закона за достъп до обществена информация. Около една трета от тази сума е за обяви и съобщения, които местните администрации са задължени да публикуват. За какви услуги е похарчена останалата част от парите обаче остава тайна. Междувременно в годината на поредните местни избори Габрово, Дряново и Трявна планират да похарчат за медийни услуги още около 50 хил. лв. В Севлиево уточняването на този разход все още предстои.

Повече въпроси, отколкото отговори

През миналата година Община Габрово не е била възложител по нито един договор за информационно обслужване, но е имала три други действащи договора – за предоставяне на програмно време, изготвяне на телевизионни репортажи и реклама. Това показва информацията, предоставена от местната администрация.

Справката, изготвена от Община Севлиево обаче по-скоро поставя въпроси, вместо да дава отговори. Според нейното съдържание през миналата година администрацията е възложила информационното си обслужване на габровски регионален сайт, но неизвестно защо е правила плащания към още четири местни медии.

Идват избори

През миналата година Община Габрово е платила 10.5 хил. лв. по договор „за предоставяне на ефирно време в програмата на радио „Бумеранг ФМ“. Парите са за едночасово радиопредаване на журналистката Минка Минчева „Часът на Габрово“, което се излъчва веднъж седмично.

За същото предаване през тази година общината е заложила доста по-висок разход – близо 16 хил. лв. или по 1320 лв. на месец. Какво налага сумата да е по-висака от миналата година вероятно е лесно да се предположи – предстоят избори.

Още по 250 лв. на месец от бюджета на Габрово за миналата година са платени за телевизионни репортажи в интернет телевизията SEVI TV. Същият разход Общината е заложила и за тази година. Критерии и процедура за избор на телевизията като медия – партньор на местната власт обаче не са посочени.

За реклама – по 3 хил. лв. на ден

Едно от най-солидните плащания за медийни услуги от бюджета на Община Габрово през миналата година е направено към дружеството „НЕТ ФМ“ ЕООД, собственик на „БГ радио“. За петдневна рекламна кампания в ефира на радиостанцията – от 14 до 18 май м. г. от местния бюджет са излезли 12 хил. лв. В отговора на изпратените въпроси от администрацията не уточняват целта на кампанията, но тъй като по това време се провежда карнавала на Габрово, най-вероятно е парите да са похарчени именно за неговата реклама.

И още 10 хил. лв. за обяви

За обяви, касаещи дейността на общината, на единствения вестник в Габрово – „100 вести“, местната администрация е платила през м.г. 10 хил. лв., сочи справката, предоставена по Закона за достъп до обществена информация. Медията е частна, но и единствената възможност Общината да публикува в печътно издание, каквото е законовото изискване за някои категории обяви и съобщения.

Малко под 2 хил. лв. е получил в. „168 часа“ за същата услуга. За изрично упоменати като платени публикации и реклама в специалното издание „Капитал градове“ общинската администрация в Габрово е платила 7.2 хил. лв.

Още около 500 лв. за цялата година са сумите, платени за различни обяви на общината на вестниците „Борба“ /324 лв./, „Сега“ /60 лв./ и вестникарска група „България“ /147 лв./.

Така общо през 2018 г. местната администрация в Габрово е платила 45 хил. лв. за медийни услуги. При липсваща информация за начина, по който са избирани медийните партньори на местната власт обаче, подозренията, че с част от парите е купувано и влияние, имат пълно основание.  

За любимците – без договор

Миналата година водещата на радиопредаването „Часът на Габрово“ в радио „Бумеранг ФМ“ Минка Минчева бе назначена и за главен редактор на общинския вестник „Росица“ в Севлиево. Според справката, предоставена от общинската администрация в града, през 2018 г. в. „Росица“ е получил най-много пари от местния бюджет – 12 хил. лв. „за обяви, съобщения, обявления, търгове и конкурси“.

Според същата справка през миналата година Община Севлиево е платила близо 21 хил. лв. на частни местни медии, но без договори.

На „Радио Севлиево“, което се разпространява онлайн, от бюджета на града през 2018 г. са платени 4.4 хил. лв., на „Киви-ТВ“ – малко над 4 хил. лв. и на „Дарик радио“ – 380 лв. По всяка вероятност всички тези плащания са оформени с фактури за предоставяне на услуга. Липсата на договор с ясни клаузи обаче буди основателното съмнение дали Община Севлиево не е плащала за контролирано съдържание в споменатите медии.

Единственият действащ договор за информационно обслужване през 2018 г. е бил сключен с дружеството „Отвес-консулт“ ЕООД, издател на сайта „Габрово нюз“. Съгласно този договор Община Севлиево е плащала на габровската медия по 200 лв. на месец.

Справка в бюджета

Що се отнася до размера на планираните разходи за медийни услуги през тази година година, от общинската администрация в Севлиево мълчат, обяснявайки, че „законодателят не е предвидил изрична разпоредба за конкретизиране на разходите за медийно отразяване в общинските бюджети“. И по утвърдената практика отпреди няколко месеца, когато „За истината“ поиска информация за размера на плащанията за външни ПР услуги, от администрацията посъветваха исканата информация да бъде потърсена в бюджета на Общината. Той бил публичен и от него трябвало да стане ясно колко е планирано да бъде платено на медии през тази година година. Проверката обаче показа, че севлиевска Община единствена от четирите в областта няма заложен бюджет за медии.

Продължаваме и тази година

В Община Габрово планират през тази година да платят 6 хил. лв.за единични публикации и реклама, а за публикуване на всички категории обяви – 4.5 хил. лв. Като се добавят към това малко над 18 хил. лв. за „Часът на Габрово“ и 3 хил. лв. за услугите на интернет телевизионната продукция SEVI TV, излиза, че през тази година общината ще плати наполовина по-малко за медийни услуги и публикации отколкото през миналата.

Администрацията в Дряново има един действащ договор за информационно отразяване – с „Дарик радио“. Той е на стойност 200 лв. месечно или 2.4 хил. лв. за една година. Договорът е сключен през април 2018 г. и все още е в сила. С него „Дарик радио“ се задължава да излъчва „новини, репортажи, интервюта и разяснения, свързани с работата на Община Дряново“ – все неща, които са присъща дейност на всяка медия. Отделно от това за събития от национален характер радиото поема ангажимента информацията да е достъпна в национален ефир.

Тази година Община Трявна ще плати малко над 15 хил. лв. и на вестник „Тревненска седмица“ – толкова, колкото и през миналата. С тази сума трябва да бъде гарантирано публикуването на обяви, съобщения и наредби, гласувани от местния Общински съвет.

Още 1000 лв. разход за медии залагат в Трявна за тази година – за платени обяви в „Държавен вестник“ /600 лв./, обяви и съобщения в ежедневника „100 вести“ /400 лв./.

В справката не са включени сумите, изплатени на медии през бюджетите за публичност по проекти с европейско финансиране.  

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам