BG | EN

Кучешки живот за 100 хил. лв.

снимка: pixels.com

Приютът за бездомни животни в Благоевград отвори врати преди 2 години. От тогава до днес, той е обект на множество спорове и съмнения. Фирмата, която го стопанисва прибира по 100 хил. лв. годишно, за дейността си, а в същото време група доброволци, ежеседмично носят храна, а понякога и лекарства за четириногите.

Управителката Илияна Балева стана известна през 2016 година, когато стопанисваше приюта в Перник. Тогава в предаването „Господари на ефира“ се излъчи репортаж, разкриващ множество нередности. Дни след репортажа и показаните жестоки действия в приюта, община Перник прекрати договора на фирмата.

Изгонени от Перник – приютени в Благоевград

През 2016 година, стана ясно, че софийската фирма „Бали Ко”, с управител Илияна Балева, е единственият кандидат за изпълнител на обществена поръчка на община Благоевград за залавяне, ветеринарно – медицинско обслужване с настаняване в приют за безстопанствени животни и помещения, свързани с намаляване популацията на безстопанствените кучета в Благоевград.

„Приютът за бездомни кучета е съобразен с изискванията и стандартите на Европейския съюз за хуманно отношение към животните. Кучетата, настанени в него, се обезпаразитяват, кастрират, маркират и чипират. Специалистите, които работят в приюта, са преминали курс за хуманно отношение към животните. Лекарският кабинет, през който кучетата преминават, е оборудван с най-модерна апаратура.“, обявиха преди 2 години от община Благоевград.

Разходите по отглеждането, кастрирането и обезпаразитяването на кучетата са изцяло за сметка на община Благоевград. По договор, фирмата прибира по 100 хил. лв. на година.

Сблъсък на мнения

Според граждани, които вече две години ежеседмично посещават приюта, грижа за животните там на практика липсва. През това време, те носят храна и лекарства за животните, които иначе трябва да са подсигурени с парите, които общината плаща на „Бали Ко“.

Доброволци от Благоевград всяка събота и неделя помагат в приюта за бездомни животни, който се намира близо до село Мощанец. Повечето от тях се грижат за кучетата в приюта от създаването му.

Брокер на недвижими имоти, адвокат, лекар и търговски представител – това са професиите на една малка част от хората, които открадват по няколко часа от свободното си време, за да се грижат за кучетата в приюта. Жени с различна професионална реализация, но обединени от мисията да помагат и даряват любов на изоставените четириноги приятели.

„Първоначално основната цел на посещенията ни беше да носим храна на кучетата, които бяха вечно гладни – от приюта ни показваха чували с храна, но сме сигурни, че не ги хранят редовно, с цел при тенденциозно недохранване кучетата да бъдат слаби и, пуснати на улицата, да умират немощни. Картината, обаче, беше ужасяваща – трупове на малки бебета, оставени в клетките при живите! Оставени просто да умрат!“ – допълва жена от групата.

Доброволците разказват потресаващи истории за случващото се в приюта. Не са рядкост случаите на изчезнали безследно животни, за които никой няма сведение, въпреки, че управителката би трябвало да контролира случващото се.

Така изглежда приютът за кучета, финансиран от Общината.
снимка: Мариета Димитрова

На снимките, направени от доброволците, ясно се виждат условията, в които кучетата живеят. В клетките на циментовия под, редом до храната има непочистени фекалии. Разказите за зарази по кучетата също са много. Причините за наличието и разпространението са ясни- липса на адекватно лечение, както и събиране в общи клетки на болни и здрави животни.

“Осигурява се храна , но това е по тяхно желание , а не е вярно, че ние не храним животните, има достатъчно храна, гражданите искат те да вземат приюта, затова са тези твърдения.“, каза в телефонен разговор Илияна Балева, управител на приюта.

Видимо раздразнена от въпросите, тя обясни още, че цялата областна управа на ветеринарите в България е била на проверка в приюта, в петък.Твърди и, че проверката установява, че няма нарушения, храната е в изобилие.

Относно парите, управителката на приюта заяви, че те се превеждат по банков път, така че злоупотреби няма.

„Работим като извънземни. Всички документи, договори, разрешителни, лицензи са на лице. Ние сме най-наблюдаваните хора и спазваме закона за защита на животните.“, категорична е Илияна Балева.
Според нея, удостоверения за хуманно отношение имат всички служители в приюта и не е длъжна да изпада в обяснителен режим, заради доброволците.

От Община Благоевград, в кратък телефонен разговор, лаконично ни отговориха, че всичко е наред. Проверки се правели и не са констатирани нарушения. Разговорът приключва бързо и без много обяснения от тяхна страна.

Забрани и обвинения

През октомври 2017 година, около 30-тина доброволци се събраха на импровизиран протест пред вратите на базата на „Биострой“, за да защитят правото си на достъп един ден в седмицата до общинския приют за кучета в Благоевград.

Те бяха повикали на помощ общинския съветник Калоян Ханджийски, от когото поискаха защита, както и да види достъпа до приюта бива ограничаван. Оказа се, че от три седмици, заради заповед на охранителната фирма на база „Биострой“, зоозащитниците са гонени.

“Не ни допускат да влезем и нахраним кучетата, а това е наше право по закон, няма да търпим това своеволие, охранителна фирма няма право да ни ограничава достъпа, това е имот на общината и само кметът може да издава подобни забрани.“

Доброволците, които полагат грижи за кучетата, поискаха общинския съвет да направи ревизия на управлението на приюта, да види на място какви са условията, при които живеят животните.
След множество жалби и протести от страна на природозащитници, кметът Атанас Камбитов разпореди график за свиждания на доброволци.

До този момент, те не бяха допускани от охранителите на частна фирма до клетките с кучетата. Според определения график, желаещите могат да посещават кучетата всеки делничен ден от 9.00 до 14.00 часа, а в събота от 9.00 до 12.00 часа. При визита, всеки посетител ще бъде записван в опреден за целта регистър, се казва в кметската заповед.

Грижи без общински пари

На фона на случващото се с общинския приют, едно момче, израснало в дом за деца лишени от родителска грижа, поставя основите на Център за временно пребиваване на животни “Оскар и Лора“. Намира подкрепата на част от другите доброволци, създават заедно неправителствена организация, и с помощта на дарители, Бойко Гренцке и до днес обгрижва животни.

В “Оскар и Лора“ всички животни са нахранени, чисти, обезпаразитени, ваксинирани, а болните се лекуват.
Бездомните и пострадали животни, попаднали в Центъра, намират и домове из цяла Европа. След като за тях се положат адекватни грижи, подготвени с ваксини- годишна и бяс, тестове, чипове и паспорти, много от тях биват осиновени.

Средствата, с които се осъществява всичко, са от дарители и доброволци, няма общински пари. Въпреки това, отчетността е много по-ясна, а резултатите видими.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Мариета Димитрова
Мариета е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News, работила е като репортер- кореспондент за предаването „Господари на ефира“ в Благоевград и областта. Със журналистика се занимава от 2003 г. и има опит като радио и телевизионен водещ. В момента работи активно в сферата на разследващата журналистика. Тя е носител на награди от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за 2017 г. и 2018 г. и първа награда в категорията „Икономика“ на конкурса за чиста журналистика „Web Repоrt“ за 2018 г.

Още от автора

Трева поникна в прясно асфалтирани улици в Първомай. Кой е изпълнителят?

Хората в Първомай трябваше да чакат близо година, за да се радват на асфалтираните улици. За съжаление, радостта им се оказа кратка.

От Благоевград до Париж, през Лил, Бордо и Ла Рошел за 87 хил. лева и за сметка на данъкоплатците

Близо 87 хил. лв. в рамките на две години са или похарчени от бюджета на Благоевград за задгранични пътувания на бившия кмет на града Атанас Камбитов и хора от "вътрешния кръг" в администрацията му като в тази сума не влизат командировъчните, които са им били изплатени.

Иван Гешев обеща да провери и сделката за приватизацията на „Булгартабак“

Всички приватизационни сделки, включително тази за "Булгартабак", ще бъдат проверени, увери днес главният прокурор Иван Гешев, притиснат от журналистически въпроси в Благоевград за сделката, свързвана с депутата от...

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.