BG | EN

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Домусчиеви да купят НОВА ТВ

Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев, Снимка: Скрийншот НОВА ТВ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши „Адванс медиа груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви да купи „Нова Броудкастинг Груп“ АД.

Според комисията това няма да доведе до монопол на пазара на медийни услуги. Решението, публикувано днес, е с дата 21.03.2019 и може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването му, а за третите лица – от публикуването му в електронния регистър на Комисията, се посочва в документа.

„Адванс медиа груп“ ще купи Нова Броудкастинг Груп за 185 млн. евро. Толкова предлагаше и предишният кандидат за купувач на НОВА телевизия – чешката PPF Group на милиардера Петр Келнер, припомня по темата Свободна Европа.

КЗК тогава не одобри сделката с мотив, че медиите на Нова Броудкастинг Груп имат голям пазарен дял, което ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Решението беше обжалвано, но Келнер прекрати сделката.

При сделката с фирмата на Домусчиеви сега, обаче, КЗК не откри подобен проблем, въпреки че активите, които „Адванс медиа груп“ ще купи са същите, които щяха да станат собственост на Петр Келнер, обръща внимание Свободна Европа.

Преди месец шведската компания MTG – собственик на телевизията, публикува официална информация, че продава своя дял от 95% от „Нова броудкастинг груп“ АД. Сделката е за 185 милиона евро, като MTG уточни, че това е оценката за 100% от стойността на компанията.

Останалите 5% от медийната група притежава главният изпълнителен директор на „Нова броудкастинг груп“ Дидие Щосел чрез фирмата Eastern European Media Holding, в която малък дял има дългогодишният му партньор в телевизионния бизнес Анатоли Белчев, писа по темата Дневник.

С покупката на „Нова броудкастинг груп“ Домусчиеви ще придобият една от най-големите медийни организации в страната със седем телевизионни канала, сайтове с различен тип съдържание и няколко печатни издания.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините