BG | EN

Кой дарява от името на Пеевски?

  • Кметът на община Гурково отказа да назове фирмата, издала документите за дарение на 1000 бързи теста за село Паничерево.
  • Мотивът му е, че нямал съгласието на „дарителя“ – Делян Пеевски.
  • Могат ли здравните власти да позволят използването на тестове за COVID-19, доставени не с държавна поръчка?
Делян Пеевски, депутат от ДПС,
Снимка: Веселин Боришев (RFE/RL)

Със заповед на здравния министър в България се създава втора „червена зона“ във връзка с пандемията от Covid-19. След Банско, от 20 часа тази вечер полицията и жандармерията блокират достъпа до Гурковското с. Паничерево в Старозагорска област, а жителите му остават в дълга изолация и масова карантина.

Поводът за тази крайна мярка беше бягството от Инфекциозното отделение на Университетската болница в Стара Загора на 58 годишния Иван Михайлов, настанен там с положителна проба за коронавирус. Часове по-късно полицията го откри в собствения му дом в Паничерево, откъдето беше върнат с линейка в здравното заведение, заловен беше и шофьорът на таксито, откарал беглеца до дома му.

Старозагорска област е сред

регионите с най-много заразени

от вируса. От всичките 23 регистрирани случаи, шест са в Паничерево. Здравните власти обявиха, че ще бъдат направени тестове на всички в селото. Сред първите шейсет ще бъдат семейството и останалите контактни лица на заразения в ромската махала. Кметът Атанас Граматиков обясни, че по постоянен адрес жителите на селото са 2002, над 70 процента са от ромски произход, а близо 700 души от тях работят в чужбина. За Великденските празници очаквали да се завърнат мнозина от Германия, Нидерландия, Великобритания и Гърция, но в тази ситуация те няма да могат да посрещнат Възкресение Христово със своите семейства. „След тези празници по традиция започват и сватбите“, разказва кметът, но сега сватбени тържества няма да има.

Според непотвърдена информация заразата се разнесла след футболен мач на селския стадион, в който участвали и общински съветници от Гурково.

Кметът на Паничерево коментира пред „За истината“, че този слух има само една цел и тя е да бъде компрометирана местната власт. Според Граматиков, за да се ограничи разпространението на вируса в ромската махала са прекратени и службите на Християнската църква Сион, която регистрира първите си дъщерни църкви в средата на 90-те години на миналия век тъкмо в Старозагорска област.

Защо се стигна дотук?

И каква е причината заразеният мъж от Паничерево да избяга от болницата и да постави в риск здравето на семейството си и на своите съселяни ще доказва разследването.

Пред най-близките си болният от диабет и лишен от слух мъж, който е и хипертоник, споделил, че си тръгнал от Инфекциозното отделение, защото не го лекували, а само му поставяли инсулин, което той можел да прави и сам в домашни условия.

Водеща новина за много медии стана

дарението, направено от депутата Делян Пеевски (ДПС)

на община Гурково под формата на 1000 бързи теста за Covid-19. Съвсем нормално е човек да си зададе въпроса как е успял да реагира така светкавично, за да купи дефицитните тестове? И как успя да направи това за една нощ заедно с доставката им до селото чрез старозагорския депутат от ДПС Халил Летифов?

Вторият, но не по-малко важен въпрос, е свързан принципно с тъй наречените дарителските жестове на Делян Пеевски – депутатът, който не стъпва в Народното събрание, но получава заплата и неясно по какви причини ползва охрана от НСО, каквато се полага само на лица, заемащи най-високите и отговорни позиции в държавната йерархия. Според информация в медии, близки до бизнесмена-политик, в началото на април той е оглавил списъка на най-големите дарители в България в кампанията за подпомагане на държавата и болниците в борбата им с Covid-19.

Според официално разпространяваната информация дарените досега средства от Делян Пеевски, са достигнали 3 млн. лв, но за гражданите

остава неясен произходът на тези пари.

Не чухме нито веднъж дали те са от личните спестяванията на депутата, които могат да бъдат проследени от неговата годишна данъчна декларация на физическо лице. Ако не са, тогава какъв е произходът на тези средства? И ако даренията са направени от юридически лица, защо не се споменава тяхното име, а само това на Пеевски?

В декларациите за истинските собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари, сред компаниите, които от години се свързват с Пеевски, неговото име не се появява никъде, макар да няма никакви съмнения

кой е истинският собственик на активите им.

Тук е мястото да се каже, че за целите на данъчното облагане с корпоративен данък се признават разходите за дарения до определен ограничителен праг, посочен в Закона за корпоративното подоходно облагане и при условие, че дарителят – данъчно задълженото лице е приключил календарната година със счетоводна печалба или с положителен счетоводен финансов резултат. Без да е ясен произходът на парите, които се даряват и без съответните проверки от НАП, възникват логични съмнения за прикриване на оборотни средства с цел да се намалят дължимите данъци към държавната хазна. При стотиците милиони левове задължения, които имат фирмите, свързвани с Пеевски към различни банки, как тези компании реализират печалба и стават мощни дарители би трябвало да провери прокуратурата, ама надали.

Кметът на община Гурково отказа да назове пред „За истината“ името на фирмата, издала документите за дарението на тестовете за село Паничерево с мотива, че няма съгласието на „дарителя“ Делян Пеевски. Странно! И още по-странно е могат ли здравните власти да позволят използването на тестове, доставени не с държавна поръчка?

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се качи на последния влак за предстоящите избори

Живко Тодоров управлява Стара Загора 12 години – един цял цикъл в човешкия живот.

Какво искат зърнопроизводители от Старозагорско

Анкета на „За истината“ със зърнопроизводители от региона осветлява част от проблемите в бранша.

Какво остана скрито зад конкурса за създаването на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора 

В международен архитектурен конкурс за идеен проект за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора се състезаваха 98 проекта от 28 страни, оценявани също от международно жури.

Още за новините

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.

Ново повишение на заплатите на кметовете на общини ще влезе в сила със задна дата

Кметовете на общини ще получат като бонус в края на мандата си ново увеличение на заплатите. Размерът на индивидуалните им основни месечни възнаграждения се увеличава само два месеца, след като те вече бяха повишени през ноември 2022 година.