BG | EN

Кметът на Неделино обяви „фактически фалит“

  • Общината дължи 238 хил. лв. на дружеството „Диолен“
  • Наложен е запор върху данъчните приходи от 330 физически и юридически лица.
  • Данъчните приходи на общината са едва около 250 хил. лв. годишно.
Община Неделино
Снимка: Velko Mushkov/Google maps

„Ние сме във фактически фалит като Община”, това съобщи кметът на Неделино Боян Кехайов на извънредно заседание на общинския съвет в града. Спешната сесия бе свикана, тъй като около 330 физически и юридически лица в общината са получили в последните седмици запорни съобщения от частния съдебен изпълнител Соня Димитрова.

В съобщенията се посочва, че по приключили съдебни дела Община Неделино дължи на едноличното дружество „Диолен”, регистрирано в с. Еленка,

сумата от 238 хил. лв.

По тази причина е наложен запор върху вземанията на Общината за дължими данъци и такси (данък сгради, такса смет, данък върху автомобилите, патентен данък, данък придобиване и др.) от въпросните 330 физически и юридически лица.

Изпращането на запорните съобщения предизвика паника в града. Част от гражданите са разбрали погрешно смисъла на запора, като са решили, че те дължат въпросните 238 хил. лв., каза пред съветниците Кехайов.

„В самото писмо не е обяснено за какво става въпрос, посочена е сумата, която се дължи, саза Кехайов. Това е сума, дължима от Община Неделино на доставчик на услуги, и извършила строителни дейности на територията на общината. Неделино не отрича, че дължи тази сума на фирмата – изпълнител, в случая „Диолен” ЕООД. Това е минало през съдебни решения и е доказано”, обясни кметът на града.

Кехайов определи случващото се като „много сериозно“, тъй като Община Неделино дължи на доставчици общо около 6.4 млн. лв. Със съдебните разноски и лихвите тази сума ще надхвърли 8 млн. лв., каза той.

В същото време данъчните приходи на общината са едва около 250 хил. лв. годишно. По тази причина към момента всички имоти, цялото движимо и недвижимо имущество, включително

контейнерите за отпадъци, са запорирани.

Сега под запор попадат и приходите на общината от местни данъци и такси.

Заседанието на Общинския съвет в Неделино
Снимка: „Отзвук“

„Без тези приходи местните дейности като сметосъбиране, улично осветление, вода, издръжката на местните дейности, които не са малка част, ще бъде блокирана, обясни Кехайов. Справката, която е представена от счетоводството на общината, показва, че има неплатени фактури към „Диолен” ЕООД още от 2007 г. Основните фактури са за доставка на канцеларски материали и са от периода 2011-2014 г.”, уточни той.

Според Кехайов дружеството е продължило да работи с общината и по време на неговия мандат, като през този период няма неразплатени фактури. „Може ли една фирма постоянно да зарежда (общината, бел. ред) четири години и да не си потърси парите своевременно?”, попита той.

След това кметът на Неделино се оплака, че през целия мандат вместо да изгражда инфраструктурни обекти, плаща стари борчове.

В същото време като съдружник в „Крайна – Екмеджовица – 2014” ДЗЗД

„Диолен“ също е длъжник

на Община Неделино.

През 2014 г. дружеството е получило аванс в размер на близо 60 хил. лв. за изграждането на обекти по Програмата за развитие на селските райони. Строителството не е започнало и парите трябвало да бъдат върнат. Пради факта, че ставало дума за различни правни субекти обаче местната администрация не моглада направи

прихващане на задълженията,

обясни кметът на Неделино.

Църквата в Неделино
Снимка: Velko Mushkov/Google maps

Сега Кехайов смята за „притеснителен“ начина, по който съдия – изпълнител иска да наложи запор на вземанията от местни данъци и такси. „Хората, които плащат на съдебния изпълнител данъка на превозното си средство по банков път, когато отидат на пункта за годишен технически преглед, очакват, че плащането е отразено в системата, каза той. А то не е. В случая трябва се да изкара удостоверение от частния съдебен изпълнител в Смолян, което да се представи в Община Неделино и чак тогава плащането да бъде отразено“.

Заради сложността на тази операция Кехайов смята, че Общината може да продължи да събира данъците си и след това да ги преведе на частния съдебен изпълнител.

Затрудненията, предизвикани от наложения запор

сега карат граждани на Неделино да обмислят смяна на адресната си регистрация, а дружества – на седалищата си. Това обаче ще затрудни допълнително попълненията в общинския бюджет, смята кметът на града.

„Доживяхме момента, в който всеки един от нас ще се наложи да се бръкне, за да плати задълженията, които са оставили предходните кметове, каза Боян Кехайов. След „Диолен” ЕООД ще дойде „Дюлгер”, след „Дюлгер” ще дойде следващата компания. И така до 7 млн. лв. Всичко това ще плащаме ние от джобовете си. Този прецедент трябва да не се повтаря” – каза зам.-кметът на Неделино Здравко Димитров. „Вече трета година ни казват, че на бюрото на министъра на финансите чакат

3 млн. лв. безлихвен заем,

с който да се разплатим с тези хора”, каза още той. Но и до този момент заемът така и не е отпуснат“.

Като общински съветник си казах предварително, че няма да си плащам данъците по сметка на частния съдебен изпълнител, защото, ако всички започнем да плащаме по сметка на ЧСИ, това означава да фалираме нашата община, заяви Огнян Бабачев.
Той бе и единственият съветник, който спомена името на Стоян Беширов, бившият кмет на Неделино, натрупал огромните дългове на общината. 

Беширов, който управляваше общината от 2011 до 2015 г., сега е общински съветник, но не присъстваше в залата. Дошлият на сесията собственик на дружеството „Диолен” Здравко Димитров така и не поиска думата, но и никой от съветниците и гражданите не му зададе въпрос.

След едночасово заседание Общинският съвет единодушно прие решенията си, с които възложи на кмета на община Неделино да предприеме всички правни и фактически действия по

оспорване на съобщенията за налагане на запори.

Общинският съвет възложи на кмета на Неделино да обжалва пред Окръжен съд – Смолян действията на частния съдебен изпълнител, както и да  проведе преговори с дружеството „Диолен” за разсрочване на плащанията. По обявеното предварително намерение при свикване на извънредното заседание – „предприемане на спешни мерки по отношение на хармонизиране и счетоводното отразяване на данъчните задължения в системата на „Местни данъци и такси – Неделино” решения не бяха взети. Причината – сесията се оказа с разяснителен характер, а съветниците възложиха на кмета на града правомощия, които той така или иначе има по закон.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Пилонът „Рожен“ – „паметникът на обединението“, който раздели България

Инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“ да издигне 111-метровия пилон „Рожен“, на който да се вее най-високото национално знаме в Европейския съюз, се превърна в символ на разделението в общество ни.

Общински съвет – Смолян се събира извънредно заради съмнителна обществена поръчка за 3 млн. лв.

Конкурсът е обявен от кмета на Смолян Николай Мелемов на 30 юни 2023, срокът за подаване на оферти е 1 август, а стойността на обществената поръчка е 3 милиона лева без ДДС за срок от 5 години.

Референдумът в Златоград каза „не“ на заем от 1.7 млн. лв. за кооперативен пазар

С 1650 гласа "НЕ" и само 150 гласа "ЗА" златоградчани отхвърлиха намерението на кмета на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) да построи със заем нов кооперативен пазар в града с кредит от 1.7 млн. лв.

Още за новините

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Ураган и торнадо – какво сполетя Варна само за две седмици

Паднали дървета, стълбове, светофари, фасади на сгради, затиснати автомобили, блокирани хора, жертви… Един от постовете в социалните мрежи лаконично обобщава: „Градът е като след война.“. Това беше Варна на 19 ноември след урагана „Фредерик“. Предупреждението беше за вятър със сила 120 – 150 км/ч и вълни от 5-7 метра височина. Метеорологичните данни до сега са отчитали ветрове до 144 км/ч у нас, и то в планините.

Журналистическа асоциация настоява МВР да поеме отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София, заявава в позиция от днес Асоциацията на европейските журналисти в България.