BG | EN

Избирателната комисия в Никола Козлево проверява за несъвместимост селски кмет

Снимка: Община Никола Козлево

Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Никола Козлево започна производство за установяване на несъвместимост на кмета на село Цани Гинчево Светла Янчева, издигната от местна коалиция ДПС-БСП.

Решението на ОИК се основава на чл. 42, ал. 1 от ЗМСМА, който регламентира случаите за предсрочно прекратяване на пълномощията на кметовете. 

От публикувания протокол на сайта на ОИК се вижда, че решението е взето единодушно от всички 10 членове на комисията, присъствали на заседанието. 

Производството срещу кметицата на с. Цани Гинчево е разпоредено по сигнал, подаден в деловодството на ОИК от жителка на селото. Според подателката на жалбата, кметицата Светла Янчева извършва дейност като търговски посредник, което представлява нарушение по ЗМСМА. 

Жителката на Цани Гинчево пише, че Янчева извършва търговско посредничество и търговско представителство в качеството си на кредитен консултант на фирма за бързи кредити, като приема месечни вноски от жители на селото и ги отчита в офис в Нови пазар. Към сигнала са приложени и три приходни ордера за платени вноски.

ОИК е дала на кметицата на Цани Гинчево 7-дневен срок, за да представи своето становище по сигнала. Очаква се решението на комисията по случая.

Светла Янчева беше избрана за кмет на с. Цани Гинчево още на първи тур на местните избори на 29 октомври 2023 г., въпреки че в селото имаше издигнати три кандидатури и се очакваше гласовете да се разпилеят.

В Цани Гинчево по избирателни списъци има 385 гласоподаватели, показва справка от ЦИК. На местните избори правото си на вот са упражнили 199 души. Издигнатата от местна коалиция ДПС-БСП Янчева получи 111 гласа и така спечели кметските избори още на първи тур. Основният й опонент беше издигнатият от НДПС Мирослав Райков, за когото са гласували 80 души.

С регистрацията на НДПС на последните местни избори се явиха кандидатите на бившия кмет на Никола Козлево Ешреф Реджеб. В продължение на 8 години Реджеб беше един от емблематичните кметове на ГЕРБ в региона, но на последните местни избори не получи разрешение от партията на Борисов да се кандидатира за трети мандат и за една нощ мигрира в НДПС заедно с всички общински съветници и селски кметове. 

Третият кандидат за кмет на с. Цани Генчево на 29 октомври беше Димитър Радев от „Възраждане“, който е получил 4 гласа.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините