BG | EN

Журналист е бил предупреден да спазва обществения ред, след като е снимал репортаж от протест (видео)

Кадър от видеото, заснето по време на полицейската проверка на екипа на „Благоевград нюз“
Снимка: „За истината“

Тлевизионният оператор на сайта «Благоевград нюз» Асен Димитров, който в неделя бе подложен на полицейска проверка, след като снима репортаж за протестите в града, днес е бил призован в едно от районните управления на МВР, за да подпише предупредителен проткол. С него Димитров е поел ангажимент да не нарушава обществения ред и да следи дали участници в протестите го спазват. Това съобщи Мариета Димитрова, която е съпруга на оператора и главен редактор на електронното издание, в което той работи.

В неделя, на връщане от т.нар. «полигон» в града, където е трябвало да се съберат протестиращи, колата на двамата е била пресрещната и спряна от полицейски патрул, след което е била обискирана. По-късно Димитров е бил отведен във II Районно полицейско управление в Благоевград където е бил подложен на тест за употреба на алкохол и наркотици. (Видео от обиска и проверката можете да видите тук).

«Днешното ми привикване в полицията е изненадващо, тъй като не съм нито организатор, нито участник в протестите, каза Димитров. Присъствам на тях единствено в качеството си на репортер и телевизионен оператор».

Протоколът за предупреждение, подписан с възражение от Асен Димитров.
Снимка: „Благоевград нюз“

Днес сутринта по време на брифинг директорът на Областната дирекция на полицията в Благоевград Николай Хаджиев е обяснил, че проверката на Димитров и съпругата му в неделя е била рутинна и в нея нямало нищо притеснително. Хаджиев обаче не е могъл да отговори на въпроса какво е наложило Асен Димитров да подпише продупредителен проткол, след като не е организатор или участник в протестите.

Вчера пред БиТиВи Хаджиев заяви, че операторът на «Благоевград нюз » е бил проверен в неделя тъй като имал «съмнително поведение». Във връзка с това от електронното издание е било поискано полицията да покаже служебните видео записи, които е правила по време на протестите, за да бъде установено кое в поведението на Димитров е било възприето като «съмнително». Хаджиев обаче е отказал да направи това с аргумента, че записите са само за служебно ползване.

След като екипът на «Благоевград нюз» е подал жалба за действията на полицията спрямо нейни служители от Областната дирекця на полицията в града са обещали да извършат пълна проверка по случая.

Репортаж от брифинга, даден днес от директора на Областната дирекция на полицията в Благоевград, вижте във видеото:

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините