Журналистическа асоциация призова изслушването на генералния директор на БНР в СЕМ да е публично

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България настоява изслушването на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) да бъде прозрачно, публично и предавано на живо. Медийният регулатор ще изслуша Костов днес, в 14 ч. във връзка със случващото се в радиото.

В петък АЕЖ призова Съвета за електронни медии, както и редица институции в държавата да вземат отношение по случая, тъй като обществото има правото да знае кой и защо взе решение за безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма “Хоризонт”. По-късно същия ден прокуратурата обяви, че започва съвместна проверка с ДАНС, тъй като става дума за въпрос, засягащ националната сигурност, припомнят от асоциацията.

АЕЖ посочва още, че Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма “Хоризонт”, така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор “Правосъдие” от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор.

В последните дни редица представители на други институции бяха далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото, пише още асоциацията. По думите им дори, премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно СЕМ избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.

Според АЕЖ-България, СЕМ трябва да полага повече усилия за публичност и живото излъчване на изслушването на Светослав Костов би било такова.

От асоциацията обръщат внимание на това, че не подхожда на държава, в която институциите работят, министър-председателят Бойко Борисов с лични обаждания да решава медийни казуси и за да не се случва това е необходим ефективен и работещ Съвет за електронни медии. От АЕЖ – България припомнят случая с излъчения наскоро от парламента нов член на СЕМ – Галина Георгиева, за която „Дневник“ разкри, че е завършила висшето си образование във филиала на УНСС във Враца със специалност „Аграрна икономика“ и среден успех от курса на обучение „Добър 3,89“.

Припомняме, че според закона членовете на съвета трябва да се ползват с висок професионален и обществен авторитет, а не да бъдат просто верни на управляващата партия, пише още в позицията си АЕЖ-България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам