BG | EN

Екоинспекцията в Стара Загора спря изгарянето на биомаса в ТЕЦ „Брикел“

Снимка на ТЕЦ „Брикел“ от неделя, 24 август.
Източник: фейсбук групата „Гълъбово в 21 век“

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора е издала акт за спиране на 6 котела на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството, се посочва още в съобщението.

При проверка на дружеството на 3 септември т.г. е било установено наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително, посочват още от екоминистерството. Мярката влиза в сила от днес, 09.09.2019 г., и срокът на нейното действие е до преустановяване на извършване на нарушението.

На 4 септември в официалния сайт на прокуратурата бе публикувано съобщение, че главният прокурор е разпоредил на министъра на околната среда и водите  извършване на проверки в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. Преди това в публичното пространство бяха публикувани редица сигнали от медии и информация за протести на хора в засегнатите региони.

Община Гълъбово и дружеството„Брикел“ на Христо Ковачки са подготвили споразумение, което трябва уреди подписването на договор между тях за изгаряне на отпадъци в топлоелектрическата централа на бизнесмена. Решението за това е взето на извънредно заседание на ОбС в Гълъбово, проведено на 6 юни т.г., разкри в своя публикация от 13 август т.г. „За истината“.

Само няколко дни по-късно жителите на Гълъбово за пореден път се събудиха с гледка към гъст черен дим, който се издига от ТЕЦ “Брикел“. Десетки снимки и клипове за пушека, който излиза както от комина на централата, така и от самата сграда бяха публикувани в социалните мрежи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините