BG | EN

До края на април собственици на заведения освобождават за пешеходци крайбрежната алея в Поморие

Снимка: пресцентър на Община Поморие

До края на април ще бъдат премахнати тентите и чадърите на заведения, разположени на пешеходната част на крайбрежната алея „Яворов“ в Поморие, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Всички маси ще бъдат преместени от страната на озеленяването, а квадратурата им ще бъде ограничена. Целта е алеята откъм морето да остане свободна за разходка. Видът на масите и чадърите е унифициран и съобразен с общия естетичен вид на района, казва кметът на община Иван Алексиев, цитиран от пресцентъра.

Идеята е била подложена на обществено обсъждане през януари. 

Решението е гласувано от местния Общински съвет.

Новата визия на алеята за предстоящия летен сезон е представена на собствениците на заведения.

Вчера се е състояла среща на собствениците с кмета Иван Алексиев, председателя на Общинския съвет Адам Адамов, директора на ОП “Стопанисване и управление на общински имоти“ инж. Марияна Музакова и главния архитект на общината. Те са предупредени, че срокът, в който трябва да премахнат съществуващите тенти и чадъри е до края на месец април.

Междувременно днес на заседание на ОбС – Поморие, с 20 гласа „За“ от 20 присъстващи общински съветници е прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също е бил одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Определен и представител на Община Поморие в управителните органи.

Предложението за създаването на такъв фонд бе дадено в рамките на специална пресконференция на 11 март, а седмица по-късно бе обсъдено в широк формат в залата на Община Бургас, в присъствието на кметове и председатели на Общински съвети от региона и екипа на концесионера на Летище Бургас „Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД.

До края на седмицата решението за участие в сдружението ще бъде разгледано на заседания на Общинските съвети на 13-те общини в Бургаска област, а учредителното събрание се планира за април. Водени са и разговори и с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединяването им към новосъздаващата се организация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините