BG | EN

Директорът на фонд „Земеделие“ подаде оставка

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков подаде оставка. На заседание на Управителният съвет фондът е избрал на негово място Васил Грудев, се посочва в съобщение на официалната страница на Фонда.

Оставката на Живков идва часове след като премиерът Бойко Борисов каза във Варна: „Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на Фонд „Земеделие“.

В мотивите за решението си Живков е посочил, че иска да бъде запазен имиджа на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

На днешното си заседение Управителният съвет на Фонда е приел и оставката на зам.-изпълнителния директор Калоян Костадинов. Бил е освободен и зам.-изпълнителният директор Георги Динев.

Във вторник шестима служители на Фонда, включително Костадинов, бяха задържани на работните им места в рамките на разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства.

В последствие обвинения бяха повдигнати на петима души. Трима от тях бяха пуснати срещу парични гаранции между 7 и 26 хил. лева, а от прокуратурата обявиха, че сред тях е роднина на Миню Стайков.

За него бе съобщено, че докато е бил на работа във Фонда, е раздал 1,8 млн. лв. заеми на дружества, сред които фирми за бързи кредити.

Служителите на Фонд „Земеделие“ са обвинени, че въпреки че са знаели, че на Стайков се отпускат евросредства чрез свързани лица и на стойност над максималните квоти, продължили да го правят.

Калоян Костадинов е отговарял за проверката за еврокъщите за гости.

Всички задържани след акцията в Държавен фонд „Земеделие“ вече са на свобода, се разбра също днес. От специализираната прокуратурата съобщиха, че и последните двама са били пуснати от ареста срещу парични гаранции от по 6 хил. лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините