BG | EN

Директорът на държавна фирма в Габрово е уволнен заради декларации с невярно съдържание

Антон Згрипаров
Снимка: Публичен профил във Фейсбук

Управителят на държавното дружество „Плод-зеленчук“ ЕООД в Габрово Антоан Згрипаров беше освободен от длъжност със заповед на министъра на икономиката Емил Караниколов. Уволнението на Згрипаров стана факт, след като депутатът от Габрово Кристина Сидорова (БСП) изненадващо отправи питане до министъра относно предоставяне на неверни данни, при назначаването на Згрипаров.

В отговора на Емил Караниколов до народния представител пише, че възложената от него проверка е установила, че Згрипаров е декларирал на два пъти, че не е обявяван в несъстоятелност – веднъж в декларация по Търговския закон и втори път в друга – по Закона за Търговския регистър. Емил Караниколов информира също, че Районна прокуратура Габрово е образувана преписка във връзка със сигнал, че управителят на дружеството „Плод зеленчук“ е депозирал за вписване в Търговския регистър документи с невярно съдържание. От прокуратурата възложили последваща проверка на ОД на МВР в Габрово с оглед събирането на достатъчно данни за „прикриването на обстоятелства или посочване на неверни данни в писмена декларация“.

Прекратен и заличен

В хода на проверката станало ясно, че Антоан Згрипаров действително е декларирал пред Търговския регистър, че не е обявяван в несъстоятелност. Справка от Софийски градски съд обаче установила, че в същия съд е образувано производство по обявяване в несъстоятелност на Згрипаров /търговското дело № 4 от 1995 г., бел. ред./. То е било по молба на банка „Хеброс“ АД в Асеновград и след приключването му търговецът е обявен в несъстоятелност, прекратен и заличен.

От прокуратурата в Габрово са излезли със заключението, че „Згрипаров е потвърдил неверни данни“, но са отказали да образуват досъдебно производство, тъй като „наличието на невярно деклариране не съставлява престъпление по Наказателния кодекс, поради липса на обективен състав“. С това преписката е прекратена.

Един невърнат кредит

„Това е случай от 1991 година. Тогава бях студент във втори курс в НСА. Имам бащина къща в Асеновград, откъдето съм родом, която ипотекирах срещу кредит от банка, обясни Згрипаров в ръзговор със „За истината“. Не върнах кредита и банката взе къщата. Тогава е трябвало да подам някаква декларация, което не съм направил от незнание“. Според него щом прокуратурата е извършила проверка и отказала да образува производство, това е достатъчно, за да бъде оневинен.

Каква декларация е трябвало да подаде Згрипаров не успя да обясни, защото „са минали толкова години оттогава“. Според юристи, с които „За истината“ се консултира лице, ипотекирало имот срещу заем от банка, който не погасява, не е необходимо да подава каквато и да е декларация. В случаи като този банката и кредитополучателят са уредили взаимоотношенията си със заложения имот. И когато вноските по кредита спрат, а банката продаде имота, кредитополучателят не е задължен да декларира нищо.
„Независимо от отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство, отчитайки доказаното деклариране на неверни обстоятелства, ще предприема необходимите стъпки за освобождаването на Антоан Згрипаров като управител на „Плод-зеленчук“ ЕООД Габрово“, пише министър Караниколов до депутата Сидорова.

Шест магазина, камион и автомобил

Фактът на подадените декларации с невярно съдържание очевидно е безспорен, но атаката на Кристина Сидорова през питане в парламента буди недоумение. „Плод – зеленчук“ Габрово е дружество със затихващи функции, но все пак притежава шест магазина в различни части на града.

Антоан Згрипаров бе назначен за управител на държавното предприятие в началото на 2015 г. от тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски. По това време в активите на дружеството има шест търговски помещения в Габрово, от които само две са били отдадени под наем. Останалите са били неизползвани, тъй като според Згрипаров „плачели за ремонт“ и никой не искал да ги наеме.
Какви са действителните активи на „Плод-зеленчук Габрово“ и какъв е интересът на държавата да има собственост в дружеството, не е ясно. От Министерството на икономиката отговориха на поставените въпроси, че събирането на исканата информация може да стане в рамките на не по-малко от 30 дни. Подобен отговор звучи странно, тъй като по думите на самия Згрипаров габровския „Плод-зеленчук“ е дружество с нищожен капитал и дори управителят му не е имал офис. „Когато поех управлението на фирмата офисите бяха в едни бараки, в които никога не съм стоял, защото там няма условия да се работи“, обясни той.

Към активите на държавното дружество се числели още един товарен и един лек автомобил, на които редовно се плащал пътен данък, тъй като не били бракувани.
„Отписах автомобилите, направих ремонт на магазините и днес и шестте имат наематели, а единият е от най-хубавите в Габрово, каза Згрипаров. Уволнението ми е политическо, тъй като съм председател на областния съвет на СДС в Габрово и на общинския – в Трявна“.
Уволнението не подлежи на обжалване, защото управителите на общински и държавни дружества се назначават с договор за управление, който може да бъде прекратен по искане на собственика.

Кой е новият

Интересно обаче е новото назначение на мястото на Згрипаров. Със заповед на министър Караниколов то бе заето от бившия член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания Анита Великова. Този пост тя е заемала до юни 2012г.. Великова живее в София.
Търговско дружество „Плод-Зеленчук“ ЕООД е правоприемник на предприятие „Булгарплод“ Габрово.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините