BG | EN

Десет дни след началото на протестите край Шишманци министър посети Депото за отпадъци

Над 200 души, събрали се тази сутрин пред входа на завода край Шишманци влязоха в предприятието заедно с министъра на околната среда и водите
Протестиращите влязоха в завода край Шишманци заедно с министъра на околната среда и водите Снимка: МОСВ

Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за неопасни отпадъци и инсталация за биологично разграждане по закрит способ в Шишманци. Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Нено Димов, който посети пловдивското село, за да се запознае със ситуацията след възникналия пожар в депото и да разговаря с гражданите от района, които преди 10 дни започнаха протестни действия срещу периодичното обгазяване от пожарите в завода за отпадъци.

Над 200 души, събрали се тази сутрин пред входа на завода край Шишманци влязоха в предприятието заедно с министъра на околната среда и водите, за да се запознаят с производствения процес. Очакваше ги работеща инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит, предаде в репортаж от мястото на събитието Радио Пловдив.

Протестиращите отново са поставили въпросите за постоянната миризма в района и от честите запалвания.

„От вчера съм се разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително. В момента то позволява 3 варианта – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два варианта ще останат задължителни и едва след тях ще бъде допуснато останалите след преработка фракции да се депонират. Така ще се депонира само отпадъкът, който не може да се използва по никакъв друг начин“. Това е обяснил министър Димов след като обиколил предприятието и разговарял с жителите на населените места в района, се разбира от съобщение на екоминистерството. Министърът е заявил още, че целта на завода не е директното депониране, затова ще се направи промяна на целия процес и етапите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното разрешително ще бъде променено така, че да се сведе до минимум отпадъкът за депониране. 
Това е първата мярка, която Нено Димов е представил пред жителите на близките населени места, които повече от седмица настояват за действия от страна на екоминистерството във връзка с пожара на депото и влошаване качеството на атмосферния въздух в района.

На оператора е било съставено наказателно постановление и ще му бъде наложен акт за установяване на административно нарушение, като санкцията е от 10 хил. до 500 хил. лв., е съобщил министърът, цитиран от пресцентъра на ведомството.
Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът, което означава, че от веднъж годишно, проверките ще бъдат увеличени на две за година, като едната ще бъде изненадваща, посочват още от министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министърът е съобщил още, че се обсъжда възможността и местната власт да има контрол на дейността на предприятието, а инспекторатът на МОСВ ще направи проверка на работата на районната инспекция по околна среда в Пловдив за извършения контрол по дейността на предприятието. „Това е завод, който изпълнява определени цели по оползотворяване. Остават обаче съмнения дали го прави на 100% съгласно условията“, посочил министърът.

„От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки“, е казал още министър Димов.

Преди срещата си с министъра, протестиращите заявиха, цитирани от местните медии: “Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не искаме да живеем по този начин и, не искаме пожарите да бъдат всекидневие, както е в момента. Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци“. И още: “Очакваме наистина да вземат мерки този път. Искаме първо заводът да спре да функционира, за да може да започне подготовката за истинска работа, защото досега е било буквално сметище ние искаме вече да започнат машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички необходими изисквания, за да функционира правилно един такъв завод“. 

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци край Шишманци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни.

В понеделник в общината беше внесено искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци, а кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души, в което се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините