BG | EN

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Държавната психиатрична болница в Севлиево е една от дванайсетте подобни клиники у нас
Снимка: „За истината“

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

Обвиняват я в психически тормоз и авторитарно управление, което според тях води болницата към разпад. Директорът отрича, защото „дисциплината не е тормоз“.

В сигналите срещу д-р Садъкова се съдържат свидетелства за разчистване на неудобни служители, съмнителни назначения и работа на ръба на нормативните изисквания. Основанията за всичко това са истории от болничното ежедневие, които служители разказаха пред „За истината“. Сред тях има напуснали, уволнени, съкратени и все още работещи там. Последните не позволяват имената им да бъдат споменавани. Страхуват се, че може да бъдат следващите, които ще изгубят работата си.

Без конкурс

Д-р Садъкова е назначена за директор на Държавната психиатрична болница в Севлиево на 12 март 2020 г. от тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Съгласно Закона за лечебните заведения мястото се заема след конкурс, но от Министерството на здравеопазването трета година не насрочват такъв. „Предстои обявяването му“, написаха оттам в отговор на изпратени от „За истината“ въпроси, но не обясниха по какви причини конкурс не се обявява, нито уточниха кога ще бъде насрочен.

„За това време болницата се превръща в „гнездо на оси“, споделя пред „За истината“ уволненият дисциплинарно санитар Детелин Василев.

„Назначават се верни на директора служители, чието основно задължение е да следят, снимат и докладват за колегите си, които не са симпатични на директора“, казва психологът Мирослава Касамакова.

„Чиста завист и злоба на хора, на които не им се работи“, смята директорът д-р Садъкова.

Никакво общуване, никакво пазаруване

Забраните за работещите в болницата са много. Някои са странни, други принудените да ги спазват определят като психически тормоз. Всъщност забраните били в сила само за онези служители, които не са симпатични на директора. Несимпатичните, както сами се определят, са онези, които имат мнение за случващото се в заведението или иначе казано не са от послушните. На тях е забранено да общуват помежду си, да излизат от кабинетите си, да си купуват вода и храна от намиращият се на двайсет крачки от болницата магазин дори и във времето за почивка. Инсталирани навсякъде камери следели кой кога излиза и какво носи на влизане в болницата.

„Като директор имам право да изисквам“, обяснява тези разпоредби директорът – „Въвела съм стегнат начин на работа, дисциплината не е тормоз“.

Нарича ни „прости“, „некадърни“, „малоумни“, „олигофрени“. Използва изразите: „Ще става каквото кажа аз!“, „Аз съм директорът!“, „Демокрация ли? Само диктатура трябва за вас!“, „Ако не изпълнявате, ще Ви уволня!“, споделят несимпатичните служители, които ходят на работа със „страх от саморазправа и последващи незаконосъобразни действия срещу нас“.

„Не те, аз съм тормозената. Тук е зверилница, всеки проявява характер. Тези хора искат да погубят болницата“, е отговора на д-р Садъкова.

Забраните за едните не важали за служителите, които са харесвани от директорката. На тях обидите и заплахите били спестени. Една от пощадените от директорския тормоз била лекар, началник на отделение и въпреки, че е пенсионерка, е назначена на пълен щат, но при специални условия – без да дава нощни дежурства. За нея в болницата се знаело, че се държи зле с пациентите, а медицинските сестри и санитарите трябвало да й осигуряват храна, да й носят чантите и дори да й поръчват стоки от различни сайтове.

Всичко това наистина донякъде звучи като махленска история, но не и за принудените да го понасят.

Сигнал до институциите

В края на февруари т.г. Мирослава Касамакова, психолог в болницата от 21 г., сезира пет институции за все по-голямата опасност Държавната психиатрична болница в Севлиево да изчезне от картата на психиатричната помощ заради лошо управление.

В България има дванайсет психиатрични болници, всичките държавни. Една е специализирана за лечение на наркомании и алкохолизъм, останалите са за страдащи от психични заболявания.Тази в Севлиево е единственото лечебно заведение, в което се лекуват психично болни пациенти от габровска област и като такава обслужва четири общини.

Касамакова наскоро е получила заповед за съкращаване на щата, на който е назначена. Това според нея е поредното „незаконосъобразно, необосновано, неправилно и немотивирано“ решение на директорката, защото след него болницата, която има четири отделения в стационара и дневен център, остава само с един психолог, който има зад гърба си една година стаж.

„Нямаме нужда от двама психолози. След като спряхме да правим психиатрични експертизи за съда, необходимостта от двама психолози отпадна. Това е причината единият да бъде съкратен“, обяснява решението си д-р Садъкова. „Тази щатна бройка ми трябва. Ще я трасформирам в лекарска, защото има недостиг на лекари“, обяснява решението си директорката и подчертава, че и в момента повечето лекари са пенсионери. Проблем, който не касае само психиатричните клиники, а болничното здравеопазване у нас като цяло.

Убедена, че д-р Садъкова упражнява самовластие, пренебрегвайки нормативната уредба, Касамакова сигнализира за действията на директора Министерството на Здравеопазването (МЗ), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Главна инспекция по труда, омбудсмана на България и областния управител на Габрово. В писмото до тях, копие от което бе изпратено и до „За истината“, подробно се излага случващото се в болницата и се настоява институциите да извършат проверки и предприемат законови мерки.

Качества и административен капацитет

„Д-р Садъкова не притежава необходимите качества за заеманата от нея длъжност, няма представителни и управленски навици, не притежава знания и опит в областта на организацията и управлението на административната дейност на болницата, не познава законите и подзаконовите нормативни актове, свързани с дейността й на директор на болница, и безспорно е лице, чието управление ще доведе до закриване на Държавната психиатрична болница“, пише в жалбата на Касамакова.

Тя твръди, че „директорът ежедневно, грубо и безпардонно нарушава Кодекса на труда“, а „подбора на кадри и назначаването на служители се извършва своеволно и несъобразявайки се с утвърдените от самия директор правила“, назначенията следвали роднински връзки и приятелства.

Според нея д-р Садъкова управлява държавната болница „еднолично и тоталитарно“, а тормозът бил ежедневен. Тези, които директорката не харесвала, наричала “боклуците на д-р Цанков” (д-р Цанков е директор на болницата до 12.03.2020 г., оттегля се заради пенсиониране, б.р.)

Всичко това е описано в сигнала до Министерството на здравеопазването, който се оказа, че не е първия срещу д-р Сюзан Садъкова. През август 2022 г. в Министерството на здравеопазването е подаден идентичен сигнал, по който е назначена извънпланова проверка. Това „За истината“ научи, след като поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация справка за всички проверки, извършени в лечебното заведение за последните години и копие от докладите след приключването им. Тази първа (и оказа се единствена) проверка е извършена от разстояние и само по документи, заради което проверяващите не е имало как да установят или усетят действителната атмосфера в заведението.

Макар и проверка по документи, установеното при нея преди близо половин година в немалка степен припокрива изнесеното в жалбата на Мирослава Касамакова сега.

Без атестация

За три години, откакто д-р Садъкова е назначена за директор, нито веднъж не е атестирана, въпреки, че Според Закона за лечебните заведения атестацията на директорите на стационарите за психиатрична помощ се прави ежегодно. За тези атестации министърът на здравеопазването назначава комисия, която да установи нивото на компетентност на съответния директор да ръководи лечебно заведение и как то се променя под негово ръководство. За болницата, ръководена от д-р Садъкова, такава оценка липсва, но пропускът в случая е на Министерството на здравеопазването. Затова е странно, че при проверка от министерството провяраващите констатират, че самото министерство не си е свършило работата. Ако директорката беше оценена преди две години, може би нямаше да се стигне до жалби и сигнали и би могло лесно да се установи дали обвиненията срещу нея отговарят на истината.

Работа на няколко места

Освен като директор на държавна болница, д-р Садъкова работи в два медицински центъра, в ТЕЛК, общински съветник е в Севлиево (ГЕРБ) и вещо лице за съдебно-медицински експертизи във всички съдилища на област Габрово, пише в сигнала срещу нея. Това обаче се оказва актуално към датата на проверката през 2022 г., след която д-р Садъкова редуцира ангажиментите си. Всъщност според обяснението, което дава пред „За истината“ е спряла единствено да изготвя съдебно психиатрични експертизи по образувани съдебни дела. Решила го, след като разбрала, че за явяването в съда трябва да ползва неплатен отпуск. Подразбира се, че дотогава не го е правила.

Болницата – това съм аз – страницата на болницата в социална мрежа е илюстриран със снимка на директора

Така към днешна дата д-р Садъкова е директор на болницата, работи като психиатър на граждански договор в два медицински центъра – в Габрово и Севлиево и е консултант в севлиевската ТЕЛК. Всичките й извънболнични ангажименти са след работно време и по никакъв начин не пречат на работата й в болницата, казва пред „За истината“ и подчертава: „Аз работя най-много от всички директори на болници в България“, като изрично добавя, че сутрин идва много преди служителите си, не ползва обедна почивка и си тръгва по-късно от колегите си в други болници.

Въпреки, че е отказала да прави пхихиатрични експертизи за съда, името на д-р Сюзан Садъкова не е свалено от Единния регистър на вещите лица за съдебен район Габрово. В проверявания от здравното министерство период – януари-ноември 2022 г., тя е изготвила 19 психиатрични експертизи – девет за Районен съд Севлиево, девет за Окръжен съд Габрово и една за Районен съд Габрово.

Политическа активност

Д-р Садъкова освен очевидно много ангажиран лекар е и политически активна. В предишния мандат (2015-2019) е общински съветник от Реформаторския блок, в сегашния е съветник в групата на ГЕРБ-СДС.

Като общински съветник в Севлиево от януари до ноември 2022 г.(периода на проверката от здравното министерство, б.р.) тя участва в осем заседания на Общинския съвет и присъства на три заседания на постоянни комисии. За това време е трябвало да си пусне неплатен отпуск, според разпоредбите на Закона за местно самоуправление и местна администрация. Д-р Садъкова обаче присъства на заседанията на Общинския съвет в работно време и пропуска да излезе в неплатен отпуск за седем от осемте заседания, на които е била.

Това означава, че за седем пълни следобеда, колкото обикновено продължават заседанията в Севлиево, е получавала възнаграждение от две места – като директор на държавна болницата и като общински съветник. И в двата случая ощетени са данъкоплатците, тъй като и в единия и в другия парите, които д-р Садъкова получава, са техни.

„Не съм знаела, че трябва да излизам в неплатен отпуск за участие в заседанията на Общинския съвет“, каза тя пред „За истината“, „понесла съм си наказанието за това“.

Наказанието е „забележка“, каквато през януари т.г. от Министреството на здравеопазването налагат на д-р Садъкова за това че в работно време „работи“ като общински съветник.

Със заключението, че от д-р Садъкова ще бъде изискано обяснение по изложеното в доклада от проверката, той е предложен на министъра на здравеопазването за утвърждаване и с това казусът за министерството приключва, но проблемите остават.

Комисии на хартия – още проверки и нарушения

В края на август 2022 г. проверка в Държавната психиатрична болница в Севлиево извършват и от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово. Тази проверка също е провокирана от сигнала, по който вече са работили от зравното министерство, препратен и до ресорните регионални институции.

При нея се установява, че изискванията за сформиране на медицински съвет и задължителните за психиатричен стационар вътрешни комисии са спазени формално. Съставът на част от комисиите е непълен, липсват данни кога са заседавали и какви решения за взети. Когато проверяващите поискали протоколите от заседанията, се оказало, че „председателят отсъства от работа“, затова така и не получили протоколи. Тези констатации трудно пасват на обяснението от д-р Садъкова, че в болницата „всички решения се вземат от всички“, защото „има комисии, които решават, не решавам нищо сама“.

По време на тази проверка РЗИ установява още, че заповедта на директора за изписване на лекарствени продукти не е актуална.

След като приключва инспекцията на РЗИ, оттам препращат сигнала до Инспекция по труда в Габрово, откъдето също проверяват болницата. Констатациите от тази проверка са „нарушения на трудовото законодателство и здравословните и безопасни условия на труд, за предотвратяването и отстраняването на които, на работодателя са наложени принудителни административни мерки“.

Назначения и уволнения

Какви точно са нарушенията на трудовото законодателство, в отговора от „Инспекци по труда“ не се уточнява. Потърпевшите служители внасят повече подробности.

В началото на февруари т.г. от Държавната психиатрична болница е уволнен дисциплинарно един от санитарите – Детелин Василев. Мъжът работи от 12 години в болницата, остава му година до пенсия. „По време на пандемията от COVID-19 на болните беше забранено да напускат сградата. Разчитаха само на това, което получават като храна или близките им донесат, но не при всички идваха близки. Затова им правех услуги – купувах им два пъти в седмицата това, от което имат нужда. Ходех с личната си кола, защото понякога поръчките бяха много, ходех и в дни, в които не съм дежурен“, споделя бившият вече санитар. Това пазаруване продължило три години, но директорката се усетила, че не е редно на третата. И го уволнила дисциплинарно.

Според заповедта, с която се прекратява трудовия му договор, той е трябвало „да осъществява действия, предлага и взема решения, водещи до елиминирането на произвола и укрепване доверието в държавните институции“ и да „не участва в никакви сделки“.

„Всички назначения, както и освобождаването от работа, се вземат от комисия, в която влизат двама синдикалисти, адвокат и двама представители на болницата. Еднолично никого не назначавам и никого не уволнявам“, обясни д-р Садъкова. А за конкретния санитар добави, че е имала основания да го уволни много по-рано заради неприличен инцидент, но направила компромис.

Докато Детелин Василев е уволнен, защото според самия него върши услуги на изолираните от външния свят пациенти, на работа в болницата е възстановен Ибрахим Сопотлиев – уволнен от предишния директор за системен побой на психично болни пациенти.

Сопотлиев е с криминална регистрация и условна присъда за нанасяне на телесна повреда. Според служители в болницата той и сега упражнява насилие над пациенти. Д-р Садъкова отрича: „Никой не е тормозен в тази болница“. За назначението на криминално проявеният и осъден за побой санитар казва: „Той е подал документи за назначение по общия ред, има комисия, която е определила дали да бъде назначен.“

За чистач-библиотекар е назначена жена, чиито служебни ангажименти се вместват в почистване веднъж седмично на административния отдел, а останалото време прекарва в архива на болницата, където има достъп до историята на заболяванията на пациентите. Тази информация е строго конфиденциална, но не и за чистачката, която съвместява и ролята на библиотекар, пише в сигнала срещу директора. И пак там е добавено, че електротехник на болницата е съпругът на д-р Садъкова, който „уплътнява работното се време, като стои на портала и снима с личния си телефон служителите“.

Болницата това съм аз

Въпреки, че отрича обвиненията срещу нея, д-р Садъкова няма как да отрече, че се идентифицира с болницата, която ръководи. Освен че фейсбук профилът на лечебното заведение е илюстриран с нейна снимка, тя прави политически коментари от името на държавното заведение, за които не може да се каже, че кореспондират с благоприличието, което се очаква от един лекар. Съвсем наскоро под пост на Община Севлиево насочен срещу депутат от „Продължаваме промяната“, Държавна психиатрична болница Севлиево е коментирала: „Посъветвайте го да ни посети, няма да го върнем“.

Коментар от името на болницата по повод депутат от „Продължаваме промяната“, скрийншот: „За истината“

Дали ангажирането на държавна болница с личните политически пристрастия на директора й е в реда на нещата, е въпрос по който би трябвало да се произнесе нейният работодател – министъра на здравеопазването. От ведомството се очаква да се задейства и по сигналите за случващото се в Психиатричната болница в Севлиево докато в нея все още са останали лекари, медицински сестри и санитари. Защото ако има нещо, за което ръководството и служителите са на едно мнение, то е че всичко, което се случва там не води до стабилизиране на болницата и повишаване доверието на пациентите. Вероятно е дошло време този път от министерството да влязат в заведението, за да чуят екипа, вместо да се произнасят по документи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

ВАС решава ще даде ли зелена светлина на Румен Гайтански за горене на боклук край с. Върбовка

Във връзка с предложения инсинератор се водят няколко съдебни дела, като до момента съдът устойчиво се произнася в полза на “Петрургия”, подчертават от Антикорупционния фонд, откъдето са провели собствено разследване, установило редица нарушения и поводи за съмнения в безпристрастността на ангажираните със случая институции.

В Габрово политиците не се разбраха за състава на РИК

Липсата на съгласие беше за мястото на секретаря.

„Липсва особено мнение в протоколите“ – ВАС потвърди избора на кмета на Севлиево

Липсата на особено мнение от членовете на секционни и Общинска избирателна комисии, както и отразяването на разногласия относно броенето на бюлетини, означава, че резултата от вота е правилен и не се налага повторно преброяване на бюлетините. С тези аргументи Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ПП-ДБ срещу резултата за кмет на Севлиево.

Още разследвания

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.