BG | EN

Двама българи и шестима чужденци са обвинени за нелегален трафик на мигранти

Снимка: пресцентър на МВР

Специализираната прокуратура ще иска постоянно задържане под стража за половината от арестуваните при вчерашната акция срещу организирана престъпна група за трафик на мигранти на територията на регионите София, Бургас и Добрич.

На осем души от всички 17 задържани са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Обвинените са двама българи, сириец, иракчанин и четирима афганистанци, а ръководител на групата е иракчанинът, обясни на пресконференция днес говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева.

Членовете на групата превеждали по 30-40 души чужденци, предимно от Афганстан, Ирак и Пакистан, през границата от Турция през България до Сърбия. В много от случаите мигрантите били превеждани през т.нар. зелена граница през гористи местности, а в други случаи с лодки през река Марица, обясни Милева.

Те идвали от Афганистан с крайна дестинация страна от Западна Европа. Цената, която плащали, била между 8 хил. и 10 хил. евро. Разплащането ставало по арабския метод „Хавала“, поясни говорителят на спецпрокуратурата.

В Афганистан имало човек, който набирал и организирал транспортирането на мигрантите през Иран до Турция, където те били посрещани от друго лице, роднина на организатора, който ги превеждал през Турция, а след това и към България.
В България те били превозвани със специални бусове, с които били транспортирани до София. Оставали по един-два дни в тайни квартири и незаконни постройки в кв. „Филиповци“ и в кв. „Орландовци“.
Някои от участниците в групата са имали и легален бизнес с търговия в България, а други са били женени за българки.

У един от задържаните са намерени наркотици и тефтер с длъжници. Чужденците, които използвали канала за трафик на хора, били предимно младежи до 16 г., но разследващите имат данни, че през границата са превеждани цели семейства.

От прокуратурата вчера определиха престъпната група като „най-мащабната на българско ниво“. Българските власти получили информация за групата при международната операция „Халифакс“ през 2017 г. Тогава се проведоха общи действия срещу трафика на хора в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция, Германия и бяха задържани над 40 души.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините