BG | EN

Граждани организираха подписка за спасяване на стари дървета в Шумен


Застрашените дървета на ул. „Парчевич“, снимка: „Радиан“

Жители на Шумен започнаха подписка за спасяването на старите големи дървета по улиците „Априлов“, „Парчевич“, „Софроний Врачански“ и „Братя Миладинови“, съобщи регионалното издание „Радиан“.

Гражданската инициатива е реакция на намерението на местната общинска администрация да изсече част от дърветата при благоустрояването на района, пояснява изданието. При представянето на идейния проект на община Шумен се е разбрало, че на мястото на сегашната поща ще се изгражда кръгово кръстовище, а една от улиците ще бъде разширена, за да се осигурят допълнителни паркоместа до оградата с Онкодиспансера, намиращ се в близост.

Ремонтът предвиждал изместване на пътното платно с 50 – 60 сантиметра в посока към жилищните сгради на ул. „Петър Парчевич”, което ще доведе до изсичането на здрави дървета на „Петър Парчевич“ срещу оградата на болницата и частично на улиците „Братя Миладинови” и „Софроний Врачански”, алармират живеещите в района. При представянето на идейния проект младите хора от района са заявили, че това е един от най-замърсените квартали в Шумен, където цяла зима се диша мръсен въздух, а големите дървета осигуряват кислород. Те посочват, че в района има много паркоместа, но малко зеленина и настояват да се запазят дърветата на улиците „Петър Парчевич“, „Софроний Врачански“, „Васил Априлов“ и „Братя Миладинови“, пояснява още изданието.

Подписката се разпространява онлайн, а инициаторите призовават гражданите да ги подкрепят в борбата за по-чист въздух.  

Каузата вече е подкрепена с подпис и от „Обичайните заподозрени“ след концерта им в Шумен, е съобщила за „Радиан“ Албена Патлеева.  „Освен, че са прекрасни музиканти, еко каузите са близки до сърцата им. Благодаря сърдечно на Мирослав Йорданов от Шумен, Веселин Веселинов Еко, Иван Лечев и Стоян Янкулов Стунджи!“, написала организаторката на инициативата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините