BG | EN

Главният прокурор поиска за втори път имунитета на депутат

Снимка: пресцентър – прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира повторно 44 – то Народно събрание с искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на народния представител Георги Михайлов за извършено от него данъчно престъпление, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Първото искане на Сотир Цацаров за снемане имунитета на Георги  Михайлов е за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на „СБАЛХ“ ЕАД и е внесено през ноември миналата година. Тогава народният представител Георги Михайлов е дал съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него, а на 26 юни т.г., под ръководството на Софийска градска прокуратура, следовател от Национална следствена служба е привлякъл като обвиняем народния представител Георги Михайлов за безстопанственост и му е наложил мярка за неотклонение парична гаранция от 15 хил. лв. Наказателната отговорност на Михайлов е ангажирана за това, че в периода   31.07.2015 г. – 18.04.2017 г. в София като изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ /„СБАЛХЗ“/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието – „СБАЛХЗ“ ЕАД, в размер на 164 106 лв., посочват от прокуратурата. Според държавното обвинение, Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството „Екофарм“ ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с „Екофарм“ ЕООД. Разследването по досъдебното производство продължава, като се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството, се съобщава в информацията от прокуратурата.

В нея е посочено още, че в хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление, които дали основание на наблюдаващия прокурор да приеме, че са достатъчни за привличане на Георги Михайлов към наказателна отговорност и за друго престъпление.

Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него през миналата година писмено съгласие не включвало разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него друго престъпление и Парламентът трябва да бъде сезиран отново.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините