BG | EN

В Неделино готвят протест заради спрени обезщетения за безработица

Работили сме здраво, а ни изкараха най-големите бандити, недоволстват неделинци.
Снимка: otzvuk.bg

Осем месеца жители на родопската община Неделино са без никакъв доход, заради разпореждане от НОИ, с което им спират обезщетенията за безработни. 

Жители на Неделино, които от осем месеца са със спрени от НОИ обезщетения за безработица са заявили пред регионалното издание „Отзвук“, че са готови да предприемат протестни действия. Хората негодуват от подетата срещу тях акция и образуваното преди дни досъдебно производство в Окръжна прокуратура Смолян. Разследването е за източване на 241 хил. лв. от държавния бюджет за период от 2017 до 2018 г., когато са представени документи с невярно съдържание, с помощта на които е дадена възможност физически лица да получат без правно основание обезщетение за безработица, пояснава изданието.

Всичките 51 човека от Неделино са работили във фирмата на Любомир Стефанов – „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU. Те се трудили по различно време по няколко дни в испанския град Аранда де Дуеро, където има лозя и насаждения. В последствие Стефанов ги командировал в България, да работят на имотите му във Войводиново и Неделино. След приключване на договора неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 година.

„Бях безработен три години. Започнах по програма, но тя в един момент свърши и аз пак останах без работа. Любомир Стефанов набираше хора за Испания. Попитах го дали ще ме вземе. Той каза, че като свърши програмата мога да отида да работя при него – имал работа, както в България, така и в Испания. Отидох миналата година в Испания. Работих там. После ни командирова в България в село Войводиново, където има над 75 дка имоти. Други пък останаха в Испания. Свършихме работа в селото, човекът си ни плати и се записах като безработен. Сега сме в една безизходица да мислим убийство ли сме направили, кражба ли, за да ни въртят цели осем месеца в един кръг. Ние сме спазили всички закони в България и в Испания. Нищо лошо не сме направили. С честен труд да изкараме някой лев, а накрая ни изкараха най-големите бандити“, казва Валери Миланов, цитиран от „Отзвук“.

Слави Стефанов, който е в същата група със спряно обезщетение разказа, че във Войводиново са правили оградите и капковото напояване, набивали са колове. „Само в България не може да се работи зимата. Направихме жалба до пет инстанции и никакво становище не се взима“, ядосва се мъжът. Той разказал, че има 15 години стаж без прекъсване. През това време е бил два пъти в болнични за по няколко дни. Болката му е, че сега, след толкова години, през които е плащал на държавата, и когато за първи път се записал в Бюрото по труда, не искат да му плащат. Подобен е и случаят на техен съгражданин – Наско, който е с 38 години стаж, никога не е получавал нито помощи, нито обезщетения.

„Вече осем месеца сме без никакви доходи. Не смеем да започнем работа, защото се водим безработни, а в същото време парите ни са спрени. Осем месеца някой пита ли как се издържаме, как си плащаме заемите. Нямаме здравни осигуровки. Недай се Боже да влезем в болница“, казва Младен Пунков.

Хората разказали, че се чувстват предадени от държавата. Пред „Отзвук“ Младен обяснява, че първоначалната версия, записана в разпореждането на НОИ до него била, че не е напускал територията на България през периода на осигуряването. Той обаче им представил самолетни билети, регистрацията, която направил в Испания и куп други доказателства.

Според неделинци държавата за едни е майка, за другите мащеха и се прилага двоен стандарт. Те разказали за случай с трима мъже, които работили в Испания. Договорите им приключили и те се върнали в България. Двамата са от село Долен, третият от Неделино. На хората от Долен получават обезщетения до ден днешен, а човекът от Неделино получил разпореждане за спиране.

В случилото се подозират и връзка с предстоящите местни избори.

Неделинци заявили, че ще сезират Европейската комисия за неспазване на регламент 883/2004 г. в България и ще излязат на протест. Няма да се откажат да търсят правата си и да настояват разследващите да приключат досъдебното производство в най-кратки срокове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините