BG | EN

Бивш министър и депутат от ГЕРБ в сянката на 360 изсечени тополи

Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

В средата на декември м.г. общинското предприятие „Гори и земи“ в Севлиево е възложило чрез пряко договаряне на дружеството „Частно горско предприятие Габрово“ да изсече 360 тополи по поречието на р. Росица. Цялата документация по проведения търг, както и цената на извършените дейности, се оказаха дълбоко засекретени от директора на общинската структура Александър Пенков. Разследване на „За истината“ обаче установи, че собственик на дружеството – изпълнител е 84 годишната Гергана Лилова. А следите на реалните му собственици водят към бившия министър на земеделието и горите Мирослав Найденов и някогашния депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Вътрешно гниене

Според лесовъди тополите край р. Росица са били засети преди повече от 20 години и за този период са станали опасни. Дърветата остарявали, в сърцевината им започвало вътрешно гниене и ставали нестабилни, казват лесовъди. Затова било наложително да бъдат отсечени, а на тяхно място да се засадят нови. Сечта в крайречната зона на Севлиево била заложена и в лесоустройствения план на района, обясняват от общинско предприятие „Гори и земи“.

В първия работен ден на седмицата зам.-директорът но Общинското предприятие „Гори и земи“Александър Атанасов обясни, че от 2016 г., до сега били правени няколко опита, да бъде намерен изпълнител за изсичането на тополите. Според него до зимата на 2017 г. са били насрочени три конкурса. Информацията по тяхната организация – заповеди, протоколи и договори, би трябвало да е публична. Оказа се обаче, че не е публикувана никъде. Не може да бъде получена и от Атанасов, тъй като според него документите били заключени в кабинета на директора на предприятието Александър Пенков.

Атанасов не си спомнял точните дати на насрочените конкурси за избор на изпълнител на сечта, а началникът му непрекъснато отсъствал. За това услужливо записа телефона ни за връзка и обеща, че директорът Пенков сам ще се обади за разговор. До приключването на работата по този текст обаче обратна връзка с него няма.

Според Александър Атанасов, от трите насрочени конкурса само последният – от декември м.г., е приключил с избор на изпълнител. За първите два нямало кандидати, което не е изненада, след като информация за конкурсите не може да бъде открита никъде и до този момент. По тази причина от предприятието решили третият конкурс да е с пряко договаряне. Атанасов твърди, че покани са били изпратени до четири фирми. Но и техните имена остават тайна, тъй като те също били упоменати в документацията, заключена в кабинета на отсъстващия директор Пенков.

Публичност и прозрачност

В заповедта за откриване на процедурата по пряко договаряне с изпълнител на сечта като лице за контакти е посочен именно Александър Атанасов. На въпроса къде и кога е била публикувана тя зам.-диресторът на „Гори и земи“ отговори с въпрос: „На сайта на Общината няма ли я?“. След това обясни, че съобщения за конкурса са били разлепени на две места – „във фоайето на Общината и на входа на Дома на културата“ в Севлиево.

Важно е уточнението, че в същата тази сграда се помещават и кабинетите на самото общинско предприятие „Гори и земи“. Звучи несериозно, разбира се. А това поставя под съмнение осигуряването на условия за свободна и лоялна конкуренция в процедурата за отсичането на 360 тополи.

Конкурсът за отсичането на тополите край р. Росица е проведен на 15 декември м.г. Заради секретността, в която е обвит обаче, до този момент не е публикувана нито информация за това каква цена е предложил победителя – „Частно горско предприятие Габрово“, нито каква оценка е получила предложената от него оферта. В скритата картинка остава и въпросът какви са цените, предложени от останалите участници наддаването?

Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

Собственикът, пълномощникът и другите

Собственик на „Частно горско предприятие Габрово“ е 84 годишната Гергана Лилова, показва справка в Търговския регистър. В този и всички останали конкурси на Община Севлиево, тя е участвала чрез пълномощника си Владимир Генчев – съпруг на Зорница Алексиева – областен координатор за Габрово на партия БАСТА. Политическата формация, както е известно, беше основана от бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. В мандата си на народен представител той беше и заместник – председател на парламентарната комисия по земеделието и горите. Димитров бе принуден да се откаже от имунитета си като депутат, заради това, че фирма, в която бе акционер, се оказа сред направилите една от 47-те замени на гори, заради които Европейската комисия предупреди, че България може да плаща санкции за неправомерна държавна помощ.

През 2002 г. Емил Димитров получи концесионните права върху ловно стопанство „Шерба“ край Варна. По това време негов управител бе самият Александър Пенков. Той бе назначен за директор на Общинското предприятие „Гори и земи“ в Севлиево едва през 2016 г. Случайно или не, но точно по това време и „Частно горско предприятие Габрово“ започва да се появява в конкурсите за дърводобив в Севлиево. И да ги печели!

Сечи и продавай!

Дружеството на 84 годишната Гергана Лилова не се занимава само с дърводобив. Друга негова дейност е търговията с дървесина. За това, въпреки, че в заповедта за отсичането на 360 тополи няма клауза за изкупуването им, „Частно горско предприятие Габрово“ е станало собственик на добитата над 1200 куб.м. дървесина. Това научи „За истинта“ от източник, пожелал анонимност. По негова информация заявлението за изкупуване е било подадено още на 12 май м.г. – осем месеца преди организирането на търга за санитарната сеч край р. Росица. Скоро след приключването й тополите се оказват в складовете на две фирми за преработка на дървен материал, става ясно от проверката на превозните билети за транспортирането им. Това са „Кроношпан България“ във Велико Търново и събирателното дружество „Изгрев 90“ в Севлиево.

Съмненията на конкурентите

През юли 2016 г. името на „Частно горско предприятие Габрово“ стана известно покрай явен търг за продажба на дървесина от общински гори в местността Лъгът. Става дума за близо 5 хил. куб. м. бял бор, бук, дъб, габър и акация. Първоначално обявената цена бе малко над 174 хил. лв., но при наддаването тя достигна почти половин милион лв. Този търг също бе спечелен от дружеството на Гергана Лилова, но пълномощникът й не подписа договор за изпълнение на дейността, вероятно защото се оказа, че наддавайки е довел сделката до нереално висока цена.

Преди датата, на която се състоя този търг, представители на дърводобивни компании потърсиха медиите, за да дадат публичност на съмненията си, че общинската администрация в Севлиево толерира един от участниците. Всички те сочеха не друг, а „Частно горско предприятие Габрово“. Основанията за тези твърдения бяха, че никой освен габровското дружество, не е успял да се снабди с протокол от оглед на горите, без който участието в наддаването е невъзможно. От друга страна огледът нямало как да бъде осъществен, тъй като по същото време служителят, посочен за връзка, не вдигал мобилния си телефон и бил в отпуск. Въпросът бе решен едва след намесата на медии.

„Съмнения за корупционни практики“

Друг случай, свързан с подозренията за толериране на „Частно горско предприятие Габрово“ е от началото на февруари т.г., когато представители на дванайсет дърводобивни фирми изпратиха сигнал до прокуратурата за липса на прозрачност при провеждането на търговете за купуване на дървесина от общинско предприятие „Земи и гори“ в Севлиево.

Сигналът до Прокуратурата, подаден от дванайсет дърводобивни фирми .
Илюстрация: „За истината“

В текста бяха цитирани позволителни документи за сеч на дървесина с обем 1400 плътни куб. м., чиято продажба също е била организирана на тъмно. „Тези действия на общинско предприятие „Земи и гори“ навежда на мисълта, че управлението и сключването на договори става по начин, който поражда в нас съмнения за корупционни практики, изпълнението на които облагодетелства (…) „Частно горско предприятие Габрово““, пише в сигнала до прокуратурата. До момента обаче реакция по него няма.

Целесъобразно и прозрачно“, но друг път

Съмненията, че общинско предприятие „Гори и земи“ в Севлиево работи на тъмно имат още едно сериозно основание. То е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и по тази причина не фигурира в рубриката „Профил на купувача“ в сайта на местната администрация. Там би трябвало да бъде публикувана информация за всички тръжни процедури, които общината организира. Предприятието няма и собствена интернет страница. За двете години, след като беше основано, публичността на дейността му явно се осъществява единствено със съобщения на хартия, разлепени до входа на собствената му сграда или в коридорите на местната администрация в Севлиево.

Тази практика няма нищо общо с предложението на кмета на града Иван Иванов за създаването на „Гори и земи“. В текста, който носи неговия подпис е записано следното: „Предвид важното значение на общинските гори, мери и пасища, е необходимо да бъде създадено общинско предприятие за тяхното управление – добро, законосъобразно, целесъобразно и прозрачно“.

Видео на телевизия „Канал фокус“ можете да видите тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините