BG | EN

Бившият управител на болницата в Дупница отива на съд за безстопанственост

илюстративно изображение - дело
Снимка: пресцентър Прокуратура

Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Дупница за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, съобщиха от прокуратурата.

С решение на Общински съвет – гр. Дупница обвиняемият Р.Т. бил избран за временно изпълняващ длъжността управител на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“. Няколко месеца по-късно той сключил договор за издаване и обслужване на фирмена дебитна карта с титуляр МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Отговорникът за банковите преводи на болницата установил, че от сметката на дружеството липсват пари. В тази връзка било направено запитване до банката за причините, а от там било обяснено, че това движение на парични средства е от издадената дебитна карта на управителя – обвиняемият Р.Т. В качеството на оправомощен държател той извършил незаконни транзакции в своя полза за сметка на паричните средства на болницата. Сред тях били покупки от ПОС терминал в чужбина и страната, заплатени нощувки и покупки в чужбина, чиято обща стойност възлизала на 2 036,86 лева.

В информацията на държавното обвинение се пояснява, че след назначаването му за управител на лечебното заведение, Р.Т. започнал да взема пари от касата на болницата, с разходни ордери и от регистратурата, с разписки под формата на служебни аванси. Сумите, взети по този начин, не били заведени в касовата книга на болницата, липсвали разходно-оправдателни документи – фактури, вносни бележки или фискални бонове. Общият размер на получените от обвиняемия служебни аванси за периода от м. март 2016 г. до м. ноември 2016 г. възлизал на 18 042.97 лева.

В качеството си на управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ обвиняемият сключил договор с мобилен оператор за предоставяне на комуникационни услуги и устройства, въпреки че болницата имала действащ такъв за срок на действие 1 година с друг оператор, подписан от самия него по-рано. Като бонус за сключения нов договор, обвиняемият получил девет броя мобилни телефони различни марки – „Айфон 7“, „Самсунг Джей 5“ и „Нокиа“. Седмица по-късно той пожелал да ги върне, като обяснил на служителя в магазина, че болницата не се нуждаела от тях, а имала належащи финансови плащания. Тъй като от страна на мобилния оператор му било обяснено, че срещу телефоните не могат да бъдат дадени пари, същите, със съдействието на акаунт мениджъра, били продадени на трети лица. С приемо-предавателен протокол на управителя била предадена сумата от 5 хил. лева, която следвало да бъде внесена по сметката на лечебното заведение, но това не било направено. От тези негови действия последвали значителни щети за болницата в размер на 25 079.83 лева, което довело до намаляване на финансовото й имущество, посочват още от прокуратурата.

В допълнение, от пресцентъра на държвното обвинение посочват, че в управляваната от обвиняемия болница съществувало отделение по хемодиализа, което поради извършване на строително-монтажни работи, следвало временно да спре дейността си. То било оборудвано с три апарата за хемодиализа и водоочистваща система към тях. Управителят сключил договор за бартер с търговско дружество „А.Л.“ ЕООД, с лимит до 12 хил. лева. Стоките, които болницата следвало до достави били употребявани диализни апарати, а от своя страна „А.Л.“ ЕООД се задължавало да почисти улуци и да извърши ремонт и изкърпване на покрив на хирургичен блок. Същевременно МБАЛ в гр. Троян се нуждаела от подмяна на апарати за хемодиализа и, поради информацията за „предстоящо закриване на отделението в МБАЛ – гр. Дупница“, ръководството му отправило запитване към управителя на дупнишката болница за закупуването на апаратите. Обвиняемият определил цена от по 5 хил. лева за всеки от тях, която била изгодна за болницата в гр. Троян, предвид че рециклиран такъв струвал около 15 хил. лева. В изпълнение на договор, подписан от управителя на „А.Л.“ ЕООД (изпълнител на СМР в МБАЛ – гр. Дупница) в качеството му на „продавач“, и управителя на МБАЛ – гр. Троян като „купувач“, била издадена фактура за продажба на два броя апарати за хемодиализа на обща стойност 10 080 лева

Без да има право да се разпорежда с дълготрайни активи без разрешение на принципала, обвиняемият управител на болницата в Дупница продал чрез фирма „А.Л.“ ЕООД медицинското оборудване от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Дупница на МБАЛ – гр. Троян. Сделката била финансово неизгодна и довела до негативи за управляваната от него болница, което довело до необходимостта за закупуване на нови апарати за по-висока цена.

Предстои наказателното производство срещу бившия управител на многопрофилната болница за активно лечение в гр. Дупница да продължи в съда.

Бившият временен управител на Общинската болница в Дупница Росен Тимчев заемаше тази длъжност с подправена диплома за завършен медицински мениджмънт, за което получи присъда „Пробация“, съобщи благоевградското издание „Благоевград нюз“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините