BG | EN

Африканската чума – въпроси без отговор

  • МЗХ представи пред учени и лекари на Кръгла маса в Тракийския университет програма за справяне с африканската чума по свинете
  • Министър Танева накара журналисти да я чакат с часове.
Снимка: „За истината“

Към днешна дата в България има 30 огнища на африканска чума по свинете, шест от тях са в свинекомплекси, останалите – в нерегистрирани ферми и стопанства. Близо 130 хил. хпромишлено отглеждани животни са засегнати от болестта, над 15 процента от прасетата са вече унищожени или са в процедура на евтаназия.

Това съобщи в Стара Загора земеделският министър на пресконференция след Кръгла маса в Тракийския университет, посветена на болестта и мерките за ограничаването й. Пресконференцията закъсня с два часа, време през което журналистите стояха прави в коридора на учебното заведение

при температура от 37 градуса и без вода.

А Десислава Танева дори не им се извини. С което демонстрира, че властта у нас възприема медиите като сектор, който я обслужва.

Освен, че журналистите чакаха часове, те не получиха и отговори на въпросите си. Най-вероятно, защото министърът бе некомпетентна да даде смислени обяснения на действията на ветеринарните власти в страната. Или защото въпросите й се сториха политически некоректни.

Десислава Танева не можа да отговори на основание на коя европейска директива или на кой български закон принуждават стопаните да убиват здравите прасета в личните си стопанства и ферми. Защото това е мярка, която трябва да се прилага към животни, които са дали положителни проби за болестта, към клинично болните или към контактните.

Според земеделския министър, обаче “това, което се прави в момента е, за да се усвои (…) месото на животните, които хората са отгледали в стопанства, независимо от техния размер, в

тъй наречения „заден двор“,

лично стопанство или по-големи ферми, защото на много места се оказа, че това са стопанства със свине за угояване, с майки, с развъдна дейност и т.н. И най-вече без мерки за био-сигурност, което предполага невъзможността за тяхната регистрация. Тази мярка е в полза на хората, за да се усвои месото за техни нужди. Нещо повече, във връзка с това държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция и почистване в съответен период, в който нищо не се отглежда. Правим модул за мерки за био-сигурност, според големината на стопанствата. Тази тема е комуникирана, хората ще бъдат подкрепени после и при репопулацията след съответния период, когато бъдат изградени и регистрирани. Който иска да отглежда прасета, трябва да спазва мерките за био-сигурност, предвид на това, че вируса е тук“.

Ето, по този начин говори един министър, за който

убийството на прасетата е „усвояване на месо“.

А за хората, които вече заклаха животните си – трагедия. Заради подобни изказвания на политици пропастта между управляващите и гражданите ще се задълбочава. А недоверието ще расте. Истината е, че африканската чума по свинете се използва като претекст, за да се унищожат всички нерегистрирани стопанства в страната. Защото за тях властите нямат никаква информация и не знаят дали изобщо са под ветеринарен контрол и наблюдение. Танева подмина и въпроса кой ще понесе отговорност за навлизането и разпространението на болестта в страната. Защото според нея сега е важен всеки физически ресурс за справяне със ситуацията, а “когато всичко мине, ще излезем с ясен анализ какво е било, трябва и ще се направи по най-добрият начин“.

В защита на земеделския министър се включи и професор Михни Люцканов от Тракийския университет, който попита риторично пълната зала

има ли всяка зима виновни за грипната епидемия.

И допълни, че става дума за трансконтинентално заболяване, обхванало три континента.

Професорът подкрепи и начина, по който се унищожават болните животни. По думите му загробването е единствено възможният, когато става дума за десетки и стотици хиляди животни.

Съвсем друга позиция бе изразена от участник в Кръглата маса по време на обсъждане на предложената от екипа на зам. министър доцент Янко Иванов нова стратегия за справяне с африканската чума, а именно че загробването е остарял и ненадежден метод за утилизация на убитите животни. Още повече, когато всеки кмет на своя глава определя терен за изкопаване на ями, в които се загробват трупове на стотици прасета. И без строг контрол върху този процес, който може да се окаже

екологична бомба със закъснител.

Иначе Десислава Танева и представителите на научната общност от Тракийския университет взаимно се ухажваха и благодариха за взаимодействието помежду им. Нищо че само преди година професор Люцканов изрази публично недоумението си защо държавата не потърси експертизата на учените за справяне с африканската чума по дребните преживни животни.

МЗХ предлага стратегия и програма за справяне с болестта. И мерки, закъснели, според участници в днешната Кръгла маса. Защото среща в подобен формат – с участието на учени, практикуващи ветеринарни лекари от страната и на институциите, ангажирани с превенцията и контрола на епизоотиите, е трябвало да бъде организирана най-късно през есента на 2017 година. А не сега, когато борбата вече е да останат поне отделни територии, незасегнати от африканската чума по свинете.

Много проблеми

бяха поставени на дискусията и от учените, и от практикуващите ветеринарни лекари: за превенцията и стимулиране за качествено отглеждане на животни; за биозащитата, която не е на необходимото ниво, особено в личните стопанства и за необходимостта от обучение и на лекари, и на фермери; за европейските системи за обезщетяване на собствениците на унищожени животни; за дивите прасета и ограничаването на отстрелването им; за капаните, заложени в Родопите, в които има опасност да попаднат кафяви мечки, защитени от закона и т.н.

Поставен беше и въпроса за връщане на Рамковия договор между министерството и Българския ветеринарен съюз, както и на тримесечния ветеринарно-санитарен доклад на практикуващите ветеринарни лекари. Тази стратегия, според Десислава Танева, ще бъде приета след широко обсъждане. А може би ще бъде приложена едва при следващата епидемия. Ако останат животни в България.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Има такава държава

секи ден ще е така до деня на изборите – медиите ще ни заливат с информация за бутафорните акции на МВР в страната, които уж целят да предотвратят или поне да намалят купуването на гласове, предимно от ромските гета и махали.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

„Арсенал“ иска да разшири производството си без оценка за ефекта върху околната среда

Изпълнителният директор на дружеството е внесъл в РИОСВ Стара Загора уведомление за  инвестиционно предложение за „Изграждане на допълнителни производствени съоръжения и реконструкция на съществуващи обекти към инсталацията за производство на експлозиви и въвеждане на нови технологични линии на площадката на Завод 3”.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.