BG | EN

Асоциация ще поиска случаят с журналиста Росен Босев да бъде включен в следващия мониторингов доклад

Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент в последните години и не бива да бъде отминаван, каза пред БНР тази сутрин Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

В края на миналата седмица Асоциацията излезе с позиция по осъдителна присъда срещу журналиста от вестник „Капитал“ Росен Босев. Тя е постановена след дело, което заведе срещу него бившият шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ директор на Банката за развитие Стоян Мавродиев. То е по повод публикации на Босев и негови изказвания в медиите и заради уронен престиж. Журналистът беше осъден на глоба от 1000 лв. по наказателното дело. Делото е финализирано в Софийски градски съд от съдия, за когото Росен Босев е писал за начина, по който правораздава – съдия Петя Крънчева. Босев е поискал нейния отвод, но тя е отказала. Подобни дела Стоян Мавродиев е завел срещу още двама журналисти, като те са били оправдани.

В предаването „Преди всички“ Иван Радев посочи, че много международни организации са публикували информация за присъдата и това няма да спре. По думите му, присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист.

„Съдебният състав е мотивирал решението си с практика на Върховния съд от 1972 г. по дело за клевета в писмо до председателя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете колко години назад ни връща подобно решение“, посочи Радев.

Босев е осъден във връзка с негов коментар за фалита на КТБ, подчерта Иван Радев и добави, че тогава Комисията за финансов надзор е наложила рекордни санкции на медии за разкриване на обстоятелства около фалита на банката. Тогава заявихме, че това е репресия и съдът отмени наложените санкции, припомни той.

Асоциацията на европейските журналисти ще поиска от ЕК този случай да бъде коментиран в Механизма за сътрудничество и проверка.

По повод на смяната на собствеността в Нова телевизия, представителят на АЕЖ-България коментира: „В моменти, когато се сменя собствеността в България, сме се нагледали на много неприятни ситуации за журналистите, защото нашият труд не е защитен“.

Днес е денят, в който се отдава почит на загиналите заради работата си журналисти, припомня БНР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече ще нараства и значението на произвежданите в българия снаряди за отбраната й. С това обаче ще расте и желанието на Русия да пречи на доставките, което увеличава рисковете за сигурността на българските граждани и оръжейната индустрия на страната.

Минко Ангелов е освободен от поста областен управител на Хасково

Министерският съвет прие решение, с което освобождава Минко Ангелов от поста областен управител на област Хасково, съобщиха от правителствената пресслужба. За временно изпълняващ длъжността е назначен заместник-областният управител Мартин...

Трима са задържани за купуване на гласове в Бургаско, проверките продължават

Работи се по общо 15 сигнала за купуване на гласове.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.