Асоциация ще поиска случаят с журналиста Росен Босев да бъде включен в следващия мониторингов доклад

Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент в последните години и не бива да бъде отминаван, каза пред БНР тази сутрин Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

В края на миналата седмица Асоциацията излезе с позиция по осъдителна присъда срещу журналиста от вестник „Капитал“ Росен Босев. Тя е постановена след дело, което заведе срещу него бившият шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ директор на Банката за развитие Стоян Мавродиев. То е по повод публикации на Босев и негови изказвания в медиите и заради уронен престиж. Журналистът беше осъден на глоба от 1000 лв. по наказателното дело. Делото е финализирано в Софийски градски съд от съдия, за когото Росен Босев е писал за начина, по който правораздава – съдия Петя Крънчева. Босев е поискал нейния отвод, но тя е отказала. Подобни дела Стоян Мавродиев е завел срещу още двама журналисти, като те са били оправдани.

В предаването „Преди всички“ Иван Радев посочи, че много международни организации са публикували информация за присъдата и това няма да спре. По думите му, присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист.

„Съдебният състав е мотивирал решението си с практика на Върховния съд от 1972 г. по дело за клевета в писмо до председателя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете колко години назад ни връща подобно решение“, посочи Радев.

Босев е осъден във връзка с негов коментар за фалита на КТБ, подчерта Иван Радев и добави, че тогава Комисията за финансов надзор е наложила рекордни санкции на медии за разкриване на обстоятелства около фалита на банката. Тогава заявихме, че това е репресия и съдът отмени наложените санкции, припомни той.

Асоциацията на европейските журналисти ще поиска от ЕК този случай да бъде коментиран в Механизма за сътрудничество и проверка.

По повод на смяната на собствеността в Нова телевизия, представителят на АЕЖ-България коментира: „В моменти, когато се сменя собствеността в България, сме се нагледали на много неприятни ситуации за журналистите, защото нашият труд не е защитен“.

Днес е денят, в който се отдава почит на загиналите заради работата си журналисти, припомня БНР.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам