BG | EN

Катастрофата на един административен съдия

Съдията, потвърдил отказа да бъде предоставена информация за това, по колко дела е работил депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски като следовател, е отказал да бъде проверен с дрегер след катастрофа на 2 май т.г.

Автомобилът на Галин Несторов след катастрофата на 2 май т.г.
Снимка: rns.bg

Съдия Галин Несторов от Административния съд София-град, е катастрофирал тежко с в нощта срещу 2 май т.г. с колата, която сам е управлявал. Инцидентът е станал около 3 ч. след полунощ, прибирайки се към вилата си в местността „Фиш-фиш” край курорта Албена. Заради несъобразената скорост, с която се е движил автомобилът BMW, купен само няколко дни по-рано, той е напуснал пътното платно и след няколко превъртания, се е „приземил“ на тавана си.

Информацията, съобщена първо от изданието rns.bg, по-късно е била потвърдена от Областната дирекция на МВР в Добрич. Тя обаче не е била включена в официалния бюлетин на дирекцията.

Името на Галин Несторов стана известно през лятото на 2015 г.. Тогава със свое решение той отхвърли жалбата на електронното издание „Дневник“ срещу отказа на градския прокурор на София Христо Динев да предостави информация за това по колко дела е работил депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски като следовател, както и колко общо е времето, в което той е бил в отпуск, докато е работил в следствието. Мотивът, с който Несторов потвърди отказа за предоставяне на информацията беше, че тя би могла да накърни авторитета на Пеевски и да му попречи в бъдеще да изпълнява задълженията си.

Без дрегер и кръвна проба

Пред служителите на реда, пристигнали на мястото на катастрофата Несторов е отказал да му бъде направен теста за алкохол. Заради възбуденото състояние, в което се е намирал той е бил  настанен в добричката болница. Според лекари, които са му оказали първа помощ, травмите от катастрофата, не са представлявали опасност за живота му. Той обаче е отказал да му бъде направена кръвна проба за установяване на евентуално наличие в кръвта на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

Заради отказа да бъде проверен, началникът на „Пътна полиция” в ОД МВР – Добрич, и началникът на РУ „Албена” са наложили на Несторов административна санкция. Той е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 24 месеца и му е наложена глоба от 2 хил. лв.

Според полицаите, пристигнали на мястото на катастрофата в нощта на 2 май съдията е разговарял грубо като е употребявал и нецензурни изрази по техен адрес. Въпреки това, неизвестно защо, за това поведение не му е била наложена санкция.

Катастрофиралият автомобил на съдия Галин Несторов
Снимка: rns.bg

за употреба на алкохол и наркотици преди катастрофата

Справка, цитирана от rns.bg показва, че Несторов е катастрофирал с почти всички автомобили, които е притежавал до момента. Преди години той е прегазил кон, впрегнат в каруца край с. Стефаново. Скоро след това с автомобил „Alfa Romeo GT e ударил друго моторно превозно средство. При катастрофа с друг автомобил от същата марка той едва оцелява в катастроафа край варненското с. Виница.

Само за последната година Областната дирекция на МВР в Добрич е съставила на Галин Несторов половин дузина актове по Закона за движение по пътищата. Всички те са били оспорени от него пред Добричкия Административен съд, който ги отменя. По същото време Несторов е съдия именно там.

Кариерно развитие

Кариерата на Галин Несторов в съдебната система започва именно от Районния съд в Добрич, където работи в продължение на пет години. След това през 2007 г. за два месеца той е назначен като редови съдия в Административния съд в града, а след това се издига до негов зам.-председател.

През 2009 г. Несторов прави опит да оглави съда, но не успява. От Административния съд в Добрич той е преместен в София без конкурс по реда на чл. 194 от Закона за съдебната власт.

Съдията рентиер

Справка през няколко търсачки в интернет показва, че името на съдията се появява заедно с телефон за резервации в къща за гости „Скай Вю“ във вилната зона „Изгрев“ край Балчик, като наемът на целия имот, представен като „модерна триетажна вила ново строителство“, варира в различни сайтове от 250 лв. до 350 лв. на ден.

В няколко туристически сайта обаче може да бъде намерена информация, че луксозната вила се дава под наем само цялата и то за срок не по-кратък от 5 денонощия. В част от сайтовете е отбелязано също, че къщата е заета за целия летен сезон на тази година.

В същото време най-високата сума, вписана от Несторов в годишните му данъчни декларации за последните 4 години като приход от наеми, е 4.5 хил. лв. През останалите години сумите, описани като приходи от същата дейност, са около 3 хил. лв. годишно. Върху тези декларирани приходи той би трябвало да плаща данъци.

Една от обявите за отдаване под наем на вилата на Галин Несторов край Балчик
Принтскрийн: rns.bg

Ако вилата се отдава под наем на туристи, реално този бизнес се упражнява нерегламентирано, тъй като къщата няма задължителната категоризация като тристически подслон. Тя липсва и в регистъра на ресорното министерство. За липсата на категоризация са потвърдили и от общинската администрация в Балчик, на чиято територия се намира постройката. При това положение трудно може да се установи точният брой на хората, настанявани във вилата, размерът на приходите от отдаването й под наем и какъв е размерът на данъците, които трябва да бъдат платени от Несторов.

От 2009 до 2013 г. той е декларирал пред Сметната палата общо около 10 хил. лв. от наеми. Законът за съдебната власт обаче категорично забранява на магистратите да извършват търговска дейност.

През 2014 г. съдия Несторов си е купил и апартамент в новопостроен комплекс в Горна баня, а през последните седем години е придобил шест леки автомобила и един мотоциклет.

Кредити и данъци

Според годишните данъчни декларации на Галин Несторов, през последните години той на няколко пъти е теглил кредити от различни банки. Така през последните 10 г. той е получил над 446  хил лв. и около 142 хил. евро под формата на банкови заеми, показва справка, цитирана от rns.bg.

Пак според същото електронно издание в годишната си данъчна декларация за 2012 г. той е описал 165 хил. евро заеми от две финансови институции и 11 хил. лв. кредит през 2014 г.  С част от тази пари той е купил апартамента си от 55 кв.м в столицата, няколко автомобила, мотоциклета си Harley Davidson, какно и терена, но който е построил вилата си край Балчик.

На негово име в Имотния регистър има още 3 партиди в различни населени места на страната, без да е указано какво има в тях.

В началото на т.г. Несторов си е купил и парцел в с. Оброчище.

В Добрич Галин Несторов е публично известен с близостта си до бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и хотелиера Петър Малджиев. Първият от двамата си спечели прякора Суджука, след установен натиск върху местен производител да дарява големи количества колбаси за премиера Бойко Борисов.


По повод пътния инцидент от 2 май т.г съдия Галин Несторов е бил потърсен за интервю от изданието rns.bg.

Галин Несторов: Не съм длъжен да отговарям!

Съдия Галин Несторов
Снимка: rns.bg

Добър ден, г-н Несторов! Разбирам, че сте претърпял пътен инцидент и сте отказал тест с дрегер и кръвна проба.

Нямам коментар по тези въпроси.

Защо? Вие сте част от правораздавателната система.

Няма значение. Просто нямам коментар. Съжалявам!

Вие като магистрат не бойкотирате ли работата на полицията.

Сега…, няма такова нещо! Бях в тежко здравословно състояние. В момента се лекувам, така че, благодаря ви много.

Да не би да смятате да се оправдаете с това, че тогава сте бил зле, а като ви мине – да ви върнат книжката?

Не, не! Благодаря ви!

Колко наказателни постановления ви отмениха през миналата година?

Няма токова нещо! Благодаря ви!

Кажете – 6 ли са на територията на ОД МВР – Добрич, или повече?

Няма такова нещо!

Има отменени Ваши наказателни постановления, които вие сте обжалвал в Административния съд в Добрич. Вие също сте съдия в Административен съд, практикувал сте в Добрич.

Вижте в тежко здравословно състояние съм…

Бих искала да Ви попитам от коя дата е категоризацията на вашата вила между Балчик и Албена и коя категория туристически подслон е?

Няма категоризация. Давам я с дългосрочен договор под наем.

Вилата фигурира в десетки сайтове за почивки и ваканция и в момента. Според информацията там е свободна, заета е само през лятото. Ако вие не декларирате надлежно доходите си, у мен остава съмнение, че може да укривате част от тях и да не плащате дължимите данъци.

Не съм длъжен да ви отговарям.

Последно – успявате ли да плащате месечните си вноски по кредитите от над 170 000 евро със заплатата, която получавате?

Първо кредитите ми са много по-малки. Успявам, защото са разсрочени за дълъг период и вноските са в пъти по-малки от заплатата ми.

Но кредитите са описани в годишните декларации, които сте подавал.

Да! Информацията там е публична!

Оттам съм ги сумирала. Да разбирам ли, че сте подавал неверни данни в годишните си декларации?

Не съм длъжен да ви давам обяснения! Въпросите ви не са истина. Свършете си работата според законите в България.

Искам, но Вие не ми отговаряте. Когато човек не прави нередни неща, няма какво да крие и не гони журналисти.

Явно не разбирате от дума! Ако продължавате да ме безпокоите, ще се оплача в полицията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

Още от автора

Минко Ангелов е освободен от поста областен управител на Хасково

Министерският съвет прие решение, с което освобождава Минко Ангелов от поста областен управител на област Хасково, съобщиха от правителствената пресслужба. За временно изпълняващ длъжността е назначен заместник-областният управител Мартин...

Трима са задържани за купуване на гласове в Бургаско, проверките продължават

Работи се по общо 15 сигнала за купуване на гласове.

Община Пловдив пусна нова обществена поръчка за модернизация на градския транспорт

Прогнозната стойност е 12 млн. лв., без ДДС, а оферти се приемат до 20 април, включително.

Още разследвания

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.

Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

След разследване на "За истината" и последвал репортаж на Би Ти Ви, разкриващ нарушенията и при провеждане на търгове за отдаване на земи от Държавен поземлен фонд,  директорът на  Областна дирекция земеделие в Силистра Гинка Катева, която уж беше назначена временно, набързо е уволнила трима дългогодишни служители.

Дружество на три месеца с капитал от 500 лв. ще доставя топлия обяд в Смолян срещу 500 хил. лв.

Възможно ли е току-що създадено дружество с капитал от 500 лв. да спечели обществена поръчка за половин милион? При това само за един ден. Оказва се, че може - в Смолян, в последната година от от третия мандат на кмета Николай Мелемов.