Американски сенатори излязоха с позиция за корупцията и влошената медийна среда в България

Боб Менендес (вляво) и Джим Риш
Снимка: Феисбук профили на сенаторите

Ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България. Това се казва в съвместно изявление на председателя на комисията по външни работи на Сената на американския Конгрес Боб Менeндез и сенатора Джим Риш, член на комисията за отношенията на САЩ с България, свързано с началото на предизборната кампания. 

В изявлението се посочва, че връзките между двете страни се засилват, но се подчертава, че те могат да бъдат най-силни, само когато споделят общи ценности, на какъвто принцип е изграден съюзът НАТО. Сенаторите посочват, че искат връзките с България да продължат да се развиват, особено в сферата на енергетиката и общата сигурност.

„Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношение САЩ-България“, се посочва в изявлението.

Сенаторите припомнят, че България е на последно място сред страните в ЕС в класацията на „Прозрачност без граници“ – „Индекс за възприятие на корупцията“ през 2019 г., както и в тази за медийна свобода на „Репортери без граници“.

„В продължение на почти 8 месеца протести българските граждани поискаха на корупцията да бъде сложен край, а върховенството на закона и демократичните ценности да бъдат уважавани.

С наближаването на парламентарните избори през април, е изключително важно
правителството да защити тези ценности“, се казва още в изявлението.

Двамата сенатори посочват, че САЩ ще подкрепят действия за възстановяване на медийната независимост и върховенството на закона.

Президентът Румен Радев предели позицията като „съкрушаваща“.

„Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората, на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка (…) Ако правителството наистина държи на отношенията със САЩ като стратегически партньор и не се вслушва в моите послания, поне да слуша оценките и препоръките“, каза Радев.

ГЕРБ: Набързо писана на коляно позиция

ГЕРБ подготвя реакцията си цял ден и накрая омаловажи посланието от Вашингтон, като определи оценките като лична позиция на двама сенатори, провокирана от България. Визиран беше бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, в момента лидер на „Републиканци за България“, както и безименни лобисти.

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие“, каза зам.-външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев, който не назова името на Цветанов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам