Над 100 тона отпадъци са задържани при влизане в България през ГКПП „Капитан Андреево“

Снимки: МОСВ

Тирове, превозващи 137 тона отпадъци от пластмаса и метал, са задържани в района на ГКПП Капитан Андреево, съобщи Министерството на околната среда и водите късно снощи. Според представените документи, товарът е бил предназначен за пловдивска фирма.

Тежкотоварните автомобили – общо 6 на брой, с турска регистрация, пренасяли листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал.

При извършената проверка, съвместно с експерти от регионалната екологична инспекция в Хасково, не са били представени задължителните документи – договор между двете фирми и приложение VII към Регламент (ЕО) №1013/2006. Представена е само фактура, според която товарът е бил предназначен за „ДЕПА- ИМПОРТ- ЕКСПОРТ“ ООД – с. Марково, общ. Пловдив. Тировете ще останат на границата до представяне на задължителната документация за трансграничен превоз на отпадъци.

Нарушението е разкрито благодарение на съдействието на служителите от Агенция „Митници“ и Гранична полиция, посочват от екоминистерството.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам