След 10 години съдебни битки болницата в Смолян изгони некоректен наемател

Вила „Здраве“ в курорта Пампорово.
Снимка: Елена Петрова / „Отзвук“

След 10-годишна съдебна битка многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян, спечели дело срещу наемател, опитал да присвои базата и – Вила „Здраве“ в курортен комплекс Пампорово.

Върховният касационен съд не допусна обжалването на пловдивското дружество „Дюкс” и по този начин в сила влезе решението на Окръжния съд в Смолян, потвърдено и от Апелативния в Пловдив. Магистратите отхвърлиха иска на дружеството срещу болница в размер на 150 хил.лв., частичен иск от претендираните 400 хил. лв., за извършени подобрения в имота.

Собственик на капитала на болнцата „Д-р Братан Шукеров“ са Министерството на здравеопазването и десетте общини в Смолянска област.

Хотелът се намира в местността „Ардашлъ“ в Пампорово. През 1993 г. тя е отдадена под наем на пловдивския едноличен търговец „Гот Фадър – Лазар Тотев“, която впоследствие става ЕТ „Гот Фадър – Георги Петров“, а накрая “Дюкс“.

Вила „Здраве“ е преименувана в тризвезден хотел „Дюкс Плейс“. През годините срокът и размерът на наема са променяни, като в един от анексите са договорени и подобренията, направени в имота. Заради тази подробност наемателят предявява претенции към болницата и спира да плаща наема си.

Договорът е изтекъл през ноември 2008 година, но дружеството отказва да освободи имота. В края на 2009 година ръководството на болницата завежда дело за опразването му, което печели. Наемателят бе осъден да заплати и сумата от 60 хил. лв. обезщетение за периода през който болницага е била лишена от владението на имота.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам