Смолян закри общинско дружество, потънало в дългове

Кметът на Смолян Николай Мелемов убеждава общинските съветници, че след закриването на общинското дружество нищо няма да се промени – децата ще се хранят в същите столове, а готвачите и дори доставчикът на хранителни продукти щели да си останат същите
Снимка: Зарко Маринов/ „Отзвук“

В Смолян БСП ще сезира областния управител Недялко Славов за незаконосъобразност на решението, с което Общинският съвет спира дейността на общинската фирма „Ученическо и столово хранене“. Намерението на левицата бе обявено от председателя на групата съветници от БСП Стефан Сабрутев.

Решението на Общински съвет-Смолян, прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ЗНС, беше взето след повече от 3 часа дебати на последната сесия. Според него Община Смолян ще прехвърли столовете на училищата и директорите ще трябва да организират изхранването, а общинското предприятие да бъде затворено.

До извънредната ситуация се стигна след като доставчици на хранителни продукти обявиха, че спират работа с „Ученически столове“ заради натрупани дългове от почти 200 хил. лева.

Вместо да прибегне към оздравяване на предприятието кметът на Смолян Николай Мелемов обяви, че ще поиска от Общинския съвет да стартира процедура по ликвидация на общинската фирма.

„Предприятието е натрупало загуби. Ако не се вземат мерки, в края на тази година задълженията ще скочат двойно и тройно“, аргументира се Мелемов. Предприятието се управлява от 2012 г. от Григор Павлов, назначен по предложение на самия Мелемов.

Според общинския съветник Димитър Кръстанов отговорност за натрупаните дългове носи кметът на общината, който е подписал договора за управление с Григор Павлов, но не е контролирал как се управлява общинското дружество. Той припомни и факта, че през 2012 г. по предложение на ГЕРБ заради Григор Павлов е била променена Наредбата за управление на общинските търговски дружества. В противоречие с изискването титулярът за заемане на длъжността да е с висше образование, той е имал само средно.

Председателят на групата съветници от БСП Стефан Сабрутев изрази и съмнение, че при гласуването на решенията за „Ученически столове“ общинският съветник от ДПС Вижданка Младенова е била в конфликт на интереси. Младенова гласува „за“ предложението, с което бяха отпуснати 100 хил. лева на предприятието за разплащане с доставчици. В същото време самата тя работи в дружеството „Хаджиеви къмпани“, която има да получава плащания за доставки на плодове и зеленчуци и нейният подпис стои върху фактури на фирмата.

Сабрутев обяви още, че не е работа на директорите на училища да се занимават с хранене. „Как от утре директорите на всяко едно училище поотделно ще започнат снабдяване с храни без обществени поръчки?“ – попита общинският съветник. Според него прокуратурата би трябвало да се самосезира във връзка с нарушения и злоупотреби при изпълнението на проекта „Топъл обяд“, който изпълняваше общинската фирма.

„От понеделник (10 февруари – б.а.) има готовност самите училища да поемат изхранването на децата. Убеден съм, че ще се справят.“ – съобщи кметът на Смолян в отговор на журналистически въпрос.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам