BG | EN

Александрина Пендачанска: Задава се нещо още по-страшно

Съвсем не съм сигурна до каква степен Борисов реално управлява, казва оперната прима в интервю за „Клуб Z

Александрина Пендачанска
Снимка: Лична страница във „Фейсбук“

За истината“ публикува част от интервюто на Александрина Пендачанска за „Клуб Z“:

„Ние сме безпардонни, ненаказуеми, на нас всичко ни е позволенo. Това е манталитет на ненаказуемото безобразие.“

С тези думи световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска описва „новата нормалност“, която вижда при честите си завръщания в България.

От близо две години оперната прима се е дистанцирала от политическите събития в България. В интервю за списанието Клуб Z, което ще излезе на 15 ноември, тя коментира разочарованията си в политиката и общуването между хората, омразата, страховете и усещането за безпътица.   

„Това, че няма реално работеща съдебна система. Това, че някакъв човек, който разби всичко, върху което стои правовата държава, като постановка, като постамент, обяви, че няма разделение на властите. Как може такъв човек да бъде следващият главен прокурор. Това, което сега свършва, едвам го издържахме. А какво се задава – нещо още по-страшно. И виждате ли колко е странно – отново чакаме, в последния момент се надяваме на нещо. Дали Бойко няма каже: „Не, бе, няма да е тоя. Ще сложиме друг“.

Очевидно обаче това няма да се случи, защото вече всичко до такава степен е оплетено и самият Борисов е зависим от всички тези кръгове, че и той вече не е в състояние. Съвсем не съм сигурна до каква степен той реално управлява в момента, с което не го оправдавам. Не съм сигурна, че всичко зависи от него, както зависеше преди. Но това е безумие. Това е страшно.“, разказва тя пред Клуб Z.

Александрина Пендачанска смята, че българското общество допусна и създаде като „част от нормалността“ да се говори общува чрез „ужасяващи неща“ – „че може на стадиона да се правят нацистки знаци“. И добавя, че вината за това е във всички нас. 

„Представете си българите в Англия в последните дни. Сестра ми живее и работи в Англия, представете си как се чувства в момента тя там, когато на страниците на всички вестници за България се говори като за животни и расисти. А ние не можем дори да се обидим, защото това е реалността. Но и това не значи, че това ни е приятно и трябва да го приемем. Въпросът е, че трябва да се промени. Трябва да ни писне, да се впрегнем, защото нещо трябва да се направи.“, коментира оперната прима. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините