BG | EN

Изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ подаде оставка

Пресконференция на Изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев

Изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев тази сутрин е подал оставка само ден след като беше назначен на тази длъжност. Това съобщи самият той на пресконференция след днешния протест на журналистите от БНР, острата реакция в социалните мрежи и официална позиция на Асоциацията на европейските журналисти по повод свалянето от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок и редактор в програма „Хоризонт“ Силвия Великова, и отстраняването й от ресора правосъдие и съдебна система, с аргумента, че не го отразява безпристрастно.

Решението ми е морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си, каза Кръстев. Той отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова.

По-рано през деня в интернет страницата на БНР беше публикувана официална позиция на ръководството на радиото, спред която журналистът от БНР Силвия Великова е представяла в ефир едностранна позиция, докато е била в отпуск, като е призовала в предаване на радиото слушателите да вземат участие в протест. Управителният съвет на БНР е изслушал изпълняващия длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, като е получил уверение, че тя не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“. След изслушването УС е споделил становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите. Като механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми е било препоръчано да бъде определен по още един журналист във всеки ресор.

Николай Кръстев е посочил, че са направени изменения в графика на водещите, като част от тях са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019 г. за изнесени в ефир лични данни на непълнолетно лице, като част от проблемното съдържание било изготвено от Силвия Великова.

Великова остава водещ и е вписана в графика за следващата седмица, обясни още Николай Кръстев. Тя ще продължи да отразява и съдебния ресор, но ще има и втори човек, който да осигурява плурализма в него.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините