BG | EN

Смолян започва разпродажба на апетитните имоти

Обявените за продажба поземлени имоти
Снимка: Зарко Маринов

На 21 ноември т. г. частен съдебен изпълнител обяви продажбата на два имота на Община Смолян. Те се намират по пътя между кварталите Райково и Устово, от двете страни на тунела, през който минава на околовръстният път.

Единият имот е с площ от 16571 кв. м. и наддаването за него ще започне от 279 625 лв., а другият – 7000 кв. м. – е с първоначална цена 107 520 лв. Двата имота се продават в полза на транспортната фирма „Рожен Експрес“ АД, която е наложила възбрана върху терените заради неизплатени общински задължения към нея. Наддаването за урегулираните поземлени имоти ще продължи до 10 януари 2023 г., а кандидатът, предложил най-висока цена, ще бъде обявен на следващия ден.

„Хитър начин да се заобиколи Общинският съвет?

В края на ноември с пост в социалните мрежи, Емил Келешев съветник от „Продължаваме промяната“ изрази подозрението си, че има скрита договорка между „Рожен Експрес“ и Община Смолян двата имота да бъдат продадени зад гърба на Общинския съвет. Аргументите му бяха, че местната администрация е акционер в компанията с 26% от капитала й, а изпълнителен директор на фирмата е Мария Семерджиева – бивш началник на Регионалния инспекторат по образование и общински съветник от ГЕРБ.

През май т. г.  Общинският свет отказа да отстъпи на дружеството „Линк Асист“ право на строеж върху същите тези два имота без търг или конкурс.

Инвеститорът Костадин Кисьов не успя да убеди общинските съветници, че предложението му е изгодно и за Община Смолян
Снимка: Зарко Маринов

Предложението на смоланския кмет Николай Мелемов бе имотите да бъдат отстъпени за срок от 30 години за сумата от 386 750 лева за изграждане на фотоволтаичен парк с мощност около 5 мегавата.

„Аз съм казал и винаги е било така – всеки, който е подал заявление, то ще бъде разгледано от Общинския съвет, каза пред общинските съветници Мелемов. Законът за енергетиката може би неслучайно допуска тази възможност да се дават без търг и конкурс“.

Ние успяхме да докажем чрез експерти, че имотът е доста по-скъп, и смятаме, че с това осуетихме опит за злоупотреба с общинска земя, заяви депутатът от „Продължаваме Промяната“ Михал Камбарев.

Има ли тайна спогодба между „Рожен Експерс“ АД и кмета на Смолян?

Фактите не подкрепят този извод. Причината „Рожен Експрес“ да наложи възбрана е решение на Апелативния съд в Пловдив (ПАС) от 15.08.2022 г., с което транспортната фирма осъжда Община Смолян да й плати сумата от 246 870 лева. Делото е заведено по-рано – през 2021 година. Решението на ПАС е влязло в сила и превозвачът има издаден изпълнителен лист. Негово право е да търси всички възможни начини, за да получи вземането си. Община Смолян обаче е обжалвала във Върховния касационен съд (ВКС) решението на апелативните съдии. Това дело за  допускане на касационно обжалване е насрочено за 11 октомври догодина.

Тъй като въпросното обжалване не спира изпълнението, Община Смолян може да спре продажбата на имотите, само ако внесе 246 870 лева в гаранционна сметка във ВКС. И ако съдът удовлетвори касационната жалба, Общината ще може да си изтегли парите си обратно. Ако загуби, ще спести десетки хиляди левове на данъкоплатците от разходи за съдебни изпълнители.

При това положение остава открит въпросът защо Община Смолян продължава обречената съдебна битка, която на всичко отгоре ще нанесе и значителни финансови щети на бюджета й.

Защо „Рожен Експрес“ съди Община Смолян?

На 08 юли 2003 г. след проведен конкурс Община Смолян сключва договори с няколко дружества за превоз на пътници по утвърдена транспортна схема. С този договор администрацията на Николай Мелемов е поела ангажимент да плаща компенсации по абонаментните карти на пенсионери и ученици. Бил е уговорен и механизъм, според който „Рожен Експрес“ и останалите превозвачи са издавали фактури за дължимите им компенсации за продадените с намаление билети и абонаментни карти на ученици и пенсионери. Тези фактури и приложените към тях справки са представяни в Общината, която ги е приемала и  осчетоводявала.

Според този механизъм, месечната абонаментна карта за градския транспорт в Смолян струва 50 лв. Толкова, колкото е цената й без намаление. За ученическите карти, които струват 25 лева, компенсацията също е 25 лв. От тях сумата от 6.20 лв. се плаща от Министерството на финансите и това са средства от държавния бюджет, 6 лв. е компенсацията, плащана от Община Смолян, а 2.80 лв. е некомпенсирана част, заплащана от „Рожен Експрес“ АД. При тва положение остава некомпенсирана сума от 10 лв., за която превозвачът претендира със заведеното дело. За периода от 2016 г. до 2019 г. са издадени общо 9 513 карти на обща стойност 95 130 лева.

По отношение на абонаментните карти за пенсионерите общата цена отново е 50 лв., от които 12 лв. се заплащат от пенсионера, 3.95 лева – от Министерството на финансите като държавна субсидия, а сумата от 2.80 лева се поема от превозвача. Остава разликата от 31.25 лева, която е некомпенсираната част до пълната стойност на картата. От 2016 до 2019 г. от „Рожен Експрес“ АД са издали 18 508 карти, за които компенсацията по 31.25 лева е за 578 375 лева.

Община Смолян е задлъжняла с над 1 милион към „Рожен Експрес“

Заедно с компенсациите за 2020 година искът на „Рожен Експрес“ към Община Смолян е за 761 700 лева главница плюс законната лихва. Пред съда фирмата е завела частичен иск върху сумата в размер 163 315.50 лева и лихви в размер на 71 055 лева. След като приключи делото по частичния иск, дружеството има пълното основание да поиска цялата сума от 761 700 лева плюс лихвите. С неплатените компенсации за 2021 и 2022 година задълженията на Община Смолян към „Рожен Експрес“ ще надхвърли 1 милион лева. И ако кметът продължи да не плаща договорените компенсации, фирмата ще започне да продава всеки имот на Община Смолян, към който има проявен интерес.

Колко пъти кметът на Смолян ще настъпва мотиката?

Апелативният съд е категоричен, че договорът между Община Смолян и „Рожен Експрес“ от 08.07.2003 г., макар и отдавна изтекъл, е действителен, включително и оспорената от Община Смолян клауза (чл. 3, ал. 6). Той действа до провеждането на нов конкурс, а такъв не се обявява повече от 10 години. И отговорност за това носят не само на кметът на Смолян, а и Общинският съвет.

Съдът взема под внимание и влязло в сила решение №9 от 10.01.2014 г., постановено от Смолянския окръжен съд по търговско дело № 39/2013 г., което е влязло в сила на 28.08.2015 г. С това решение по същия договор и по аналогичния спор за дължими компенсации на абонаментните карти на ученици и пенсионери, Окръжен съд – Смолян е осъдил Общината да плати на превозвача 450 хиляди лева, начислени за предишен период.

По стъпките на „Рожен Експрес“ е тръгнала и още една транспортна фирма – „Орфей Експрес“. Задълженията на Община Смолян към нея за компенсации на карти за ученици и пенсионери са за няколкостотин хиляди лева. Вече има внесен частичен иск за около 100 000 лева. Преди да заведе делото, шефът на фирмата Димитър Станчев е опитал да постигне споразумение с Общината, за да не води дело, но без успех.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов по неизвестни причини се е запънал и нито плаща уговорените компенсации, вече трети мандат, нито обявява нов конкурс за обществен превоз на пътници, въпреки че и законът, и общественият интерес го задължават.

Действията и бездействията на кмета Мелемов, а и на Общинския съвет, нанасят значителни щети на бюджета на Смолян, на фирмите, които возят пътници в градския транспорт, и на гражданите, които използват обществения превоз. Не можем да очакваме нито добро обслужване, нито комфортни автобуси, когато фирмите нямат пари за инвестиции, за заплати, по-високи от минималната. За разлика от други градове, където се заделят значителни средства за градски транспорт, Община Смолян е приела, че няма ангажименти към него. Не спазва дори тези, които е поела. Единствените печеливши са малцина адвокати и съдебни изпълнители.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Пилонът „Рожен“ – „паметникът на обединението“, който раздели България

Инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“ да издигне 111-метровия пилон „Рожен“, на който да се вее най-високото национално знаме в Европейския съюз, се превърна в символ на разделението в общество ни.

Общински съвет – Смолян се събира извънредно заради съмнителна обществена поръчка за 3 млн. лв.

Конкурсът е обявен от кмета на Смолян Николай Мелемов на 30 юни 2023, срокът за подаване на оферти е 1 август, а стойността на обществената поръчка е 3 милиона лева без ДДС за срок от 5 години.

Референдумът в Златоград каза „не“ на заем от 1.7 млн. лв. за кооперативен пазар

С 1650 гласа "НЕ" и само 150 гласа "ЗА" златоградчани отхвърлиха намерението на кмета на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) да построи със заем нов кооперативен пазар в града с кредит от 1.7 млн. лв.

Още разследвания

2,5 млн. лв. „в брой в пликове и торбички“ (видео)

Мъж от Бургас обвини кмета на Бургас Димитър Николов, който е кандидат на ГЕРБ за пореден мандат в корупция в особено големи размери. Във видео, за което телевизия "Еврокам" твърди, че е получено на електронната й поща мъжът с имена Михаил Михайлов твърди, че е получил около 2,5 млн. лв. "в брой в пликове и торбички" от самия Николов и негови приближени. 

Университетската кариера на почетния консул на Барбадос отново е под въпрос

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков няма намерения да обяви нов конкурс за длъжността „доцент“ по публично право, на която назначи Петър Илиев – адвокат от Софийската колегия и бивш преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ.  

Десетки дървета изгоряха „случайно“ на варненската ул. „Зеленика“, за да разчистят строителен терен

Това е история за унищожаване на дървета във Варна. В нея липсва художествена измислица и журналистически коментар. Само факти. Разиграва се на ул. „Зеленика“ в т. нар. "Цветен квартал".