Краткият, но скъп живот на един колеж – фантом

  • Собствениците на т..нар. Колеж по биодинамика в Дряново, който бе открит през февруари т.г., потънаха в неизвестност
  • Задълженията, които оставиха на общината са близо 50 хил. лв.
  • Местната администрация не може да влезе във владение на имота, който им отдаде безвъзмездно под наем
При откриването на колежа кметът на Дряново Мирослав Семов (пред микрофона) произнесе патетична реч.
Снимка: „За истината“

Община Дряново не може да влезе във владение на сградата, която отдаде под наем за създаването на Висш колеж по биодинамика в края на м.г. Колежът така и не заработи, което не би трябвало да е изненада за никой, проследил историята от намерението за създаване на висшето училище през декември 2016 г. до жалкото подобие на университет, открит лично от кмета на Дряново, през март 2019 г.

Месец, след като общинските съветници в Дряново взеха решение да прекратят договора между наемателите от Регионално сдружение за социален просперитет и Общината, в имота не може да се влезе. Сградата е заключена. Невъзможно е да се установи връзка и с представители на сдружението. Не се връщат и обратните разписки, с които от Община Дряново са изпратили уведомлението за разтрогване на договора.

Междувременно

задълженията на наемателите растат.

Към 30 юни т.г. те дължат за наем почти 35 хил. лв., върху които е начислена лихва за просрочие от 1200 лв. За ток имат неплатени 1100 лв., 10 500 лв. за такса битови отпадъци, върху които също има лихва за забавено плащане от 1250 лв.

Неправителствената организация с оптимистичното име „Регионално сдружение за социален просперитет“ обяви прием на студенти за учебната 2018-2019 г. в новосъздадения Висш колеж по биодинамика в Дряново през февруари т.г. Според публикуваната обява след три години първите завършили трябваше да имат диплома за придобита степен бакалавър, издадена във Великобритания. А според инвестиционното предложение, с което бе поискано доверие и сграда от местния Общински съвет, завършилите трябваше да имат възможност и за магистратури в САЩ.

Естествено, нищо от това не се случи, защото

до реално обучение така и не се стигна.

Че това е така не отричат и от самия колеж.  

„Теоретична част тука не сме направили още, това е така. Но в момента е най-усиленото им време на всички т.е. ние искаме практическата част да се случва на място, където може да се случи и те (колежаните, б.ред.) да видят разни демонстрации,  да видят някои неща на практика, а лекциите сме ги оставили за малко по-свободно време“, обясни лицето за контакт на колежа Николай Зайцев през юли т.г. Това стана по време на заседание на Общинския съвет в Дряново, на което бе решено договорът с колежа да бъде прекратен.

От колежа очевидно се провалиха,

ако изобщо можем да говорим за провал, тъй като всеки здравомислещ би трябвало да види издишащия балон в напудрените обещания за британски дипломи, магистратури в САЩ и превръщането на Дряново в световен град на природосъобразния живот. Всъщност странно е как общинските съветници изобщо са дали съгласието си за допускане в имот – публична собственост на организация, която още в инвестиционното си намерение си бе записала невярна информация и смехотворни обещания.

Като се започне от начина на финансиране и подкрепящите организации, до грандоманските образователни цели и съмнителни перспективи, всичко в предложението на Регионално сдружение за социален просперитет, на което общинският съвет реши да отдаде бившата ж.п. гимназия в Дряново без наем за две години, бе смешка. Почти три години по-късно обаче в Дряново сигурно не им е до смях, щом не могат да открият наемателите, за да си приберат задълженията и да си върнат обратно имота.

Междувременно местната администрация се оказа кредитор на сдружението и по още едно перо. С машините и оборудването, които са се намирали в бившата гимназия, а в последствие изнесени от наемателите в други градове, се провеждат обучения в рамките на курсове за професионална квалификация. Община Дряново не получава и стотинка от това, че обученията стават с нейни машини. А и никой не може да й гарантира, че те някога ще й бъдат върнати.

Сигнал за случващото се с т.нар. Колеж по биодинамика в Дряново бе изпратен до Специализираната прокуратура от проф. Венцислав Зимпаров. В началото на август т.г. тя назначи проверка, която възложи на Комисията за потиводействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). След приключване на проверката трябва да стане ясно дали тя ще продължи с досъдебно производство.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам