BG | EN

Габрово е на първо място по усвоени европейски средства на глава от населението в България

Снимка: пресцентър на Министерство на икономиката

Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства на глава от населението в България. Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса от региона, организирана от Капитал и ICT Media.

„Габрово е един от най-добре представящите се региони в икономически план“, каза  Манолев, цитиран в съобщение на пресцентъра на Министерство на икономиката. По данни на националната статистика, произведеният брутен вътрешен продукт за областта е 1,2 млрд. лв., а чуждите преки инвестиции в нефинансовите предприятия в областта надхвърлят половин милиард лева, станало ясно още от неговото изказване по време на форума. Габрово е сред областите с най-висока икономическа активност на трудоспособното население – 73%, като равнището на безработица е по-ниско от средното за страната, акцентирал още той. „Макроикономическите данни безспорно са добри и нещо по-важно – показват перспектива за устойчив ръст“, е мнението на икономическият заместник-министър, изказано пред участниците.

Александър Манолев е представил и някои от основните приоритети в работата на Министерството на икономиката, като акцентирал на връзката им с растежа на регионалната икономика. „Дигитализацията трябва да обхване повече сектори и отрасли на икономиката, а амбициозната ни цел е към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика“, казал той. Според него, за да стане това възможно трябва все повече предприятия да инвестират в иновации и компаниите в област Габрово са сред добрите примери в това отношение. „С големи надежди гледаме и към проекта за технологичен парк Габрово – в дългосрочен план именно такива инициативи могат да се окажат голямата разлика между регионите с растяща икономика и всички останали“, допълнил зам.-министър Манолев.

Договори за общо 65 млн. лв. се изпълняват в област Габрово по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, станало ясно от неговото изказване. „Повече от половината от тези проекти вече са успешно приключили и близо 16 млн. лв. са били ефективно инвестирани в регионалната икономика“, посочил Александър Манолев.

В своето изказване той акцентирал на важността на инфраструктурните проекти за регионалната икономика и определил недостига на квалифицирани кадри като основен проблем на местно и национално ниво. Според него голям плюс за региона било очертаването на два силни икономически центъра, разположени на близко разстояние – Габрово и Севлиево, като в партньорството и взаимодействието между тях е възможността за гарантиране на устойчивия ръст и още по-доброто икономическо бъдеще на региона.

Срещата в Габрово е част от проекта „Капитал Градове“ – информационна платформа за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините