Шуменският областен управител може да остане без допуск до класифицирана информация защото е бил осъждан

Областният управител на Шуменска област Владимир Йолов може да се окаже без достъп до класифицирана информация, тъй като през 2016 г. е бил осъден за шофиране след употреба на алкохол. Това противоречи на Закона за защита на класифицираната информация.

На 25 февруари 2016 г. Владимир Йолов е осъден на 3 месеца лишаване от свобода условно, с 3 години изпитателен срок, показва публичната съдебна информация. Съдът обачеи му налага глоба и го лишава от шофьорска книжка за срок от 6 месеца. Делото се гледа по бързото производство, след като

Йолов признава вината си и сключва споразумение с прокуратурата

Йолов е бил засечен на 19 декември 2015 г. да управлява лек автомобил с 1,42 промила алкохол. След инцидента той е привлечен от прокуратурата като обвиняем за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 промила. По-късно Йолов е поискал споразумение с прокуратурата по бързото производство, което е одобрено от Районния съд през февруари 2016 г. В мотивите си съдът постановява, че „деянието е извършено виновно, при пряк умисъл, поради което на основание чл 343 б от НК налага наказание лишаване от свобода за 3 месеца условно, при 3 години изпитателен срок“.

Кой е Владимир Йолов – тук

Въпреки давността на наказанието,

областният управител ще има проблеми със Закона за защита на класифицираната информация,

коментират юристи. Според чл. 40, т.4 от ЗЗКИ разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лица, които „не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията“.

Всяко лице се счита за осъдено при наличие на влязла в сила присъда, а за установяване дали лицето е осъдено за умишлено престъпление, от значение е единствено установената с присъдата форма на вина – това се казва в задължителните указания на Държавната комисия по сигурността на информацията по повод чл. 40, ал. 1, т. 4. Комисията обяснява и какво да се приема за престъпление от общ характер: „в зависимост от реда за осъществяване на наказателната отговорност престъпленията са от общ и от частен характер. За престъпленията от частен характер наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия. От частен характер са само престъпните прояви, които са предвидени като такива в нарочни разпоредби от Особената част на НК. Всички останали състави на престъпления са от общ характер“.

Ако Владимир Йолов не получи достъп до класифицирана информация, възниква основателният въпрос

дали той може да изпълнява задълженията си като областен управител?

Не е известно дали изискването за достъп е включено в длъжностната му характеристика, но бивши областни управители са категорични, че на тази длъжност е задължително да се работи със секретна информация

Зададохме тези въпроси на Правителствената информационна служба, заедно с въпроса дали областният управител на Шуменска област има право на достъп до класифицирана информация? След 4 дни получихме лаконичен отговор от пресслужбата на МС:

„Не разполагаме с търсената от Вас информация“.

Обърнахме се и към областния управител на Шумен Владимир Йолов, който първоначално заяви, че не знае за какво става въпрос. До този момент няма друга негова позиция по случая.

През ноември бившият служебен областен управител на Шуменска област Валентин Александров беше освободен от поста, след като катастрофира с личния си автомобил и отказа да бъде тестван с дрегер за употреба на алкохол. След инцидента той сам подаде заявление за напускане на длъжността.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам