BG | EN

Широко затворени очи

Смущаващи нередности в досъдебното производство станаха причина дело на Добричката Окръжна прокуратура да бъде прехвърлено в Шумен

Снимка: pixabay.com

Разследване на добричката окръжна прокуратура е било прехвърлено в Шумен заради смущаващи нередности в досъдебното производство. За това съобщава електронното издание RNS. В разследвания случай е замесен сина на зам.- окръжния прокурор Виолета Великова Димитър, а наблюдаващ по него е колегата й Румяна Желева, подсъдима за лъжесвидетелстване и злоупотреба със служебно положение.

Според информация на RNS, през март т.г. при полицейска проверка у Димитър Великов са открити наркотици. Те превишават няколко пъти количеството, допустимо „за лична консумация“. По случая е образувано досъдебно производство, но той не е оповестен в бюлетина, който Областната дирекция на полицията в Добрич разпространява до медиите. Информация за задържането не е качена и в официалната страница на дирекцията, каквато е обичайната практика.

„Случаят да приключи!”

Разследването срещу сина на Виолета Великова е поверено на дознател Искра Славова от Първо Районно управление на полицията в Добрич. Според публикация в специализирания сайт lex.bg обвиненията с рещу наблюдаващия прокурор по дознанието Румяна Желева са, че преди шест години е използвала служебното си положение и е лъжесвидетелствала, за да спаси бившия си съпруг Живко от разследване, след като той е бил спрян на пътя от полицаи, докато шофира пиян. За лъжесвидетелстване Наказателният кодекс (НК) предвижда до пет години затвор, а за използването на служебното положение, наказанието е до три години затвор.

През 2012 г. съпругът на Румяна Желев бил спрян за полицейска проверка, защото управлявания от него бус лъкатушел подозрително. Оказало се, че той няма документи за самоличност. На мястото на проверката дошла тогавашната му съпруга Румяна Желева. Донесла документите на мъжа си, представила се за прокурор и поискала „случаят да приключи”. Междувременно възникнала разпра, в която проверяваният обиждал полицаите и нанесъл телесна повреда на един от тях.

В разследването по случая Желева направила опит да укрие фактите за поведението на мъжа си. Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, тя твърдяла, че той не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно, пише lex.bg.

В продължение на 3 г. разследването срещу Румяна Желева отлежава в Добрич. През 2016 г.  то е изпратено в Разград, а малко след това и е повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване и злоупотреба с власт, за което тя бе осъдена на първа инстанция на пробация.

Преди дни обаче Софийски апелативен съд върна делото срещу на първа инстанция. Причината за това бе, че Градският съд е гледал делото срещу Желева в състав от съдия и двама съдебни заседатели, а според Наказателно-процесуалния кодекс такъв състав гледа само дела за престъпления, които се наказват с повече от пет години затвор. Делото на Желева е трябвало да бъде гледано само от един съдия, тъй като най-тежкото обвинение срещу нея е за престъпление, предвиждащо до пет години затвор.

„Случайният“ принцип

Майката на разследвания Димитър Великов работи в Добричката Окръжна прокуратура основно по дела, свързани с икономически престъпления. От месеци при нея са и всички дела против прокурорските свидетели по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и още трима души, свързани със случая, добил известност като „Суджукгейт“. Свидетелите срещу Мартинов и останалите обвиняеми вече няколко пъти публично се оплакаха пред институции и медии, че заради показанията си са подложени на натиск, като са им отправяни и заплахи за живота.

Виолета Великовае назначена за втори зам.- окръжен прокурор в Добрич само дни преди задържането на сина й с наркотици. Това става по предложение на началника й – Пламен Николов през м.г. След това, без да използва принципа на т.нар. случайно разпределение на делата той възлага на новата си заместничка всички новообразувани и възобновени стари дела срещу защитените свидетели по казуса „Суджукгейт”.

Обвиняеми по него освен бившият депутат Живко Мартинов, са бившият директор на ОД МВР-Добрич, Веселин Колев, уволнената дисциплинарно шефка на добричкото поделение на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) – Розалина Брайкова, и бизнесменът от Кранево Петър Малджиев. Текстовете, по които те ще отговарят в съдебна зала са над 6 – от принуда, изнудване, злоупотреба с положение, до закана за убийство. Свидетел срещу Живко Мартинов по едно от обвиненията е и самият окръжен прокурор на Добрич Пламен Николов.

Установяване на обективната истина

Според чл. 288 и чл. 289 от Наказателно процесуалния кодекс орган на властта, който не изпълни задължението си или по друг начин осуети наказателно преследване, се наказва със затвор от 1 до 6 години. Отнемат му се и правата да упражнява професията си за определен срок.

А според официалния регистър на Прокуратурата в България, след двумесечния срок за разследване по досъдебното производство за наркотиците, открити у Димитър Великов, е бил продължен с нови 2. Най-вероятно това се е наложило поради сложността на установяване на обективната истина и личната вина на участниците в казуса.

Сега работа по него започва Окръжната прокуратура в Шумен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

Още от автора

Четирима задържани в Сандански и Кресна при акция на полицията

Четирима души са арестувани в хода на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и престъпленията, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите.

История за менторството, като инвестиция в общото ни бъдеще

Все повече професионалисти споделят опита си с млади хора, търсещи развитие отвъд формалното образование и професионалните практики и стажове.

Часът на Земята`2023 Включи се!

Часът на Земята – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата Земя тази година ни призовава да запазим дивите животни.

Още разследвания

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.

Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

След разследване на "За истината" и последвал репортаж на Би Ти Ви, разкриващ нарушенията и при провеждане на търгове за отдаване на земи от Държавен поземлен фонд,  директорът на  Областна дирекция земеделие в Силистра Гинка Катева, която уж беше назначена временно, набързо е уволнила трима дългогодишни служители.

Дружество на три месеца с капитал от 500 лв. ще доставя топлия обяд в Смолян срещу 500 хил. лв.

Възможно ли е току-що създадено дружество с капитал от 500 лв. да спечели обществена поръчка за половин милион? При това само за един ден. Оказва се, че може - в Смолян, в последната година от от третия мандат на кмета Николай Мелемов.