BG | EN

Чудо в морето – бактерии има, замърсяване няма!

Снимка: МОСВ.

Юни не донесе добри новини от българското море. Аварира колектор към пречиствателната станция в курорта „Албена“. Произшествието се оказа нелеко – скъсала се е тръба, 85 метра от нея е отнесена във водата.

Случаят стана обществено достояние. В момента, насред туристическия сезон, институциите се справят със ситуацията. Но твърде важни факти от процеса на „справяне“ остават неглижирани. Ето ги:

Кога точно се случва аварията към момента не е съобщавано публично. Знае се, че РИОСВ – Варна, разбира на 4 юни. Пуска прессъобщение на 20 юни. Това е и първото известяване за случая. Датите са прелюбопитни – аварията не е нова,

хората са информирани след 16 дни.

В промеждутъка се извършват проверки на място, които именно установяват, че положението не е безобидно. Споменава се за визита на 5 юни от няколко институции. Освен РИОСВ, посочени са БД „Черноморски район“, Регионална лаборатория – Варна. Курортът „Албена“ (собственик на пречиствателната станция) знае за аварията, естествено, също и ВиК – Добрич, оператор. Тоест куп юридически и физически лица са наясно с инцидента, но не смятат за нужно да информират населението.

Във въпросното прессъобщение пише, че на 5 юни са взети и проби. За тях четем: „Резултатите на пречистените отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ по показатели неразтворени вещества, БПК5, ХПК, общ азот, общ фосфор са под индивидуалните емисионни ограничения в издаденото разрешително за ползване на воден обект“. Данни от други проби не са посочени.

Внушението – водата е чиста

Да, ама не. РЗИ – Добрич, допуска, че: „Може да възникне краткотрайно замърсяване на водата за къпане в района на аварията до отстраняването ѝ. Има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето на населението“. На концесионерите и наемателите на плажовете „Кранево – централен“, „Албена“ и „Кранево – юг“ и издадена

препоръка да се ограничи максимално ползването на водата

Всичко това здравната инспекция съобщава на 21 юни.

– РЗИ може да се опасява, ама

за еко органите нещата са си все така наред

На 22 юни министърът на околната среда и водите Петър Димитров посещава „Албена“. Казва, че водата е в нормите.

На 23 юни излизат резултатите на РЗИ. „В района на аварията – пред снек-бар „Казабланка“, и при пункт „Кранево – централен“ се установява наличие на „чревни ентерококи“ и „ешехерия коли““, съобщава здравната инспекция. Всичките по-ранни успокоения са разбити на пух и прах. На „Кранево  – юг“ и от друг пункт на „Албена“ водата все пак е чиста. Но РЗИ,

въпреки наличието на бактерии,

не забранява къпането в заразените зони. Просто препоръчва отново водата да не се ползва.

Пак на 23-и за свои изследвания съобщава и курортът „Албена“. Пробите са двукратни от „Арабела бийч“ и плаж „Гергана“.

„Водата на тези плажове е изключително чиста

и безопасна за къпане“, е изводът.

Междувременно ВиК е съобщила, че аварийното заустване започва в понеделник. Визираният понеделник е 24 юни. След тази подробност всички ние, неспециалистите, обосновано предполагаме, че

в целия период 4 – 24 юни от скъсаната тръба

в морето се е изливало съдържание.

На 24 юни по телевизията се явява министърът на туризма Евтим Милошев. „Страшно звучат нещата, но не са. Пробите на химическия състав на водата са чисти, при биологичните има повишение на някои стойности, но не е критично“, казва той. Добавя, че медийните заглавия не са обективни, имало неразбиране. Натъртва – след аварията в морето се изливала пречистена вода, а не непречистена. Тоест, няма особени проблеми. Милошев обаче не може да обясни защо 16 дни се е мълчало. Най-вече не разполага с версия

как така след изливане на пречистена вода са налични ешехория

и друг вид коли. Министърът се опитва чрез разяснения за микроорганизми и прочие да обяснява неща, които сам признава, че не разбира. Поантата му – за ЕС морето ни е чисто. Алелуя!

Пак на 24 юни излизат нови данни на еко институциите. Читателят вече следва да е забелязал, че те и РЗИ вземат отделни проби. В най-новите – на еко институциите, съобщени директно от МОСВ, нещата са изцяло наред. Три пункта – три прекрасни резултата. А данните на РЗИ от преди два дни, които говорят за бактерии, са наречени

„умерено състояние на морските води“.

Да влязат лингвистите  – и разяснят що в случая значи „умерено състояние“.

Човешкото безпокойство обаче няма как да е умерено. Докато тече сагата, туристи питат трябва ли да търсят превантивно лекари, да пускат ли децата във водата, обвиняват институциите – дискусиите могат да бъдат проследени във всяка краневска виртуална група. Настроенията, напълно нормално, следват новините от деня – паника при лошите, „Провокация, някой нарочно иска да провали сезона!“ – при не толкова лошите. Факт е – хората са и изплашени от ситуацията, и преситени по принцип от черни новини.

Такава е фактологията към момента. Цялата, макар и противоположна. Има ли нещо неясно? – бактерии има, замърсяване няма. След ден-два вероятно всички проби ще бъдат изцяло положителни и отново, както винаги, виновни ще са единствено медиите.

Което не пречи обаче да направим заключение: очевидно имаме авария, замърсяване, които – още по-очевидно –  всички институции, единствено без РЗИ – Добрич, опитаха да неглижират. Време на проби, място, вид, кои точно да се съобщят, кои не, кога… – всичко това е стар административен инструментариум за доказване на недоказуемото.

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

АЕЖ: Прокуратурата да разследва дали Ивелин Михайлов е поръчал на охранител “да се справи” с журналист

Асоциацията на европейските журналисти – България внася сигнал в Главна прокуратура и Окръжна прокуратура Варна по разкритията, че изпълнителният директор на т.нар. “Историческия парк” Ивелин Михайлов е поръчвал на шеф на охранителна фирма “да се справи” с журналиста Йоан Запрянов. 

Президентът Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Втората по численост парламентарна група обаче върна мандата неизпълнен.

Парламентът – менажерия с най-различни фантастични животни

С тази менажерия в 50-тия български парламент, пълен с най-различни фантастични животни, няма да стане, пише Ивайло Нойзи Цветков. Време ли е за сглобка 2.0 и как да се казва тя?

Още за новините

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество, реши окончателно съдът

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията.

Трусове в ДПС–Шумен: Областният съвет наложи декларация в подкрепа на близкия до Пеевски Хамид Хамид

След тежко мълчание по повод откритата война между Ахмед Доган и Делян Пеевски, областният съвет на ДПС в Шумен най-после излезе с позиция, която обаче предизвиква нови трусове в местната организация.