BG | EN

Четири дни 28 общинари от Севлиево се трудиха усърдно на френската Ривиера и проведоха…една „работна среща“

С парите на данъкоплатците 23 общински съветници, четиримата заместник-кметове и секретарят на Община Севлиево посетиха луксозния курорт Рокбрюн-Кап-Мартен

Обща снимка на севлиевската делегация пред обществена сграда в Рокбрюн-Кап Мартен
Снимка: Община Севлиево

Четири дни, между 27 и 30 април т.г., бяха на обявено за работно посещение в Ница 23 общински съветници, четиримата заместник-кметове и секретарят на Община Севлиево. В деня, в който се завърнаха у дома, председателят на общинския съвет Здравка Лалева пое ангажимент до „около 3 май“ да обяви резултатите от визитата. На 8 май се появи и официалната информация за престоя на Френската Ривиера – текст от 17 реда и една обща снимка, от която липсват единият заместник-кмет и някои от съветниците, включени в делегацията.

Снимка за спомен

Фотографията, с която е илюстриран текста за посещението на севлиевската делегация в Ница по всяка вероятност е направена пред обществена сграда, тъй като зад съветниците (високо горе) се вижда надписа „Liberte, egalite, fraternite“ /б.ред. свобода, равенство, братство/, който обикновено се поставя в институции на местната и държавна власт във Франция. Тъй като в публикуваната информация се уточнява, че севлиевската делегация е имала една работна среща в градчето Рокбрюн-Кап-Мартен, би следвало да се предполага, че тя е направена пред сградата на Общината-домакин.

Не компютри, а компоти

Според лаконичната информация делегацията е била посрещната и приветствана от първия заместник-кмет и заместник-председател на Общинския съвет Ришар Чокети, който е „представил дейностите на администрацията и местния парламент“, а сред основните акценти са били „услугите за гражданите, законотворчеството, развитието на туризма и сигурността на населението“.

Посочен по този начин, резултатът от срещата напълно противоречи на по-ранна информация, публикувана преди пътуването. Според нея посещението в Ница трябваше да включва „планирани работни срещи“ (няколко, бел. ред.) „с представители на изпълнителната и законодателна власт“ и „за обмен на добри практики“.

В публикувания сега тект по повод на пътуването обаче е записано, че домакините са запознали гостите си с „културно-историческото наследство на региона, организацията на туристическите маршрути, тяхното поддържане, съхраняване и развитие на инфраструктурата в сферата на туризма“. Обсъдени били и въпроси, свързани с обезпечаване сигурността на населението. „Двете общини отчетоха намаляване на престъпността, благодарение на осигуреното видеонаблюдение на всички ключови точки“, информират от Община Севлиево.

 

Прдварителната информация, публикувана на сайта на Община Севлиево преди заминаването на 28 членната делегация за Ница
Илюстрация: Принтскрийн от сайта на Община Севлиево

Този паралел обаче е странен, като се имат предвид колко различни са Рокбрюн-Кап-Мартен – малък, но луксозен курорт на Френската Ривиера, и Севлиево – община с 34 населени места и махали, пръснати в балкански райони, населявани в голяма част от възрастни и самотно живеещи хора, подложени на системни набези от крадци.

Инфраструктура по „Еразъм+“, ли?

„Поддържането и подобряването на инфраструктурата е друг приоритет и в двете общини, за което бяха коментирани новите възможности по програма Eразъм +“, пише в „отчета“ на съветниците за пътуването им до френското средиземноморско крайбрежие. Вероятно авторът на текста единствен знае какво е общото между инфраструктурата и програмата за младежки дейности и образование „Еразъм+“ и как точно тази програма на ЕС може да повлияе върху поддържането на инфраструктурата в Севлиево?

Изразено намерение

В информацията за пътуването на 28 членната група от Севлиево никъде не става дума за бъдещо сътрудничество или конкретни ангажименти, поети от страна на домакините. Напротив, срещата е завършила „с изразено намерение за взаимопомощ и сътрудничество“, след което гостите „в знак на приятелство“ подарили на г-н Ришар Чокети картина на севлиевски художник.

Без коментар

Разпространената чрез сайта на Община Севлиево информация би трябвало да удовлетвори интереса на гражданите, които, оказва се, са „командировали“ за собствена сметка 28 представители на местната власт за четиридневно пътуване до френската Ривиера. При това в най-подходящото време – края на април.

Не се нуждае от коментар фактът, че седмица след визитата във Франция се оказа, че от „планираните работни срещи“ се е провела евентуално само една, за която до последно членовете на делегацията не са знаели нито къде точно ще се проведе, нито с кого? Обяснението за това е, че в „основната Община Ница“ е имало събитие на високо ниво и достъпът до сградата на кметството е бил ограничен от засилената охрана. Това обясни в телефонен разговор в деня на завръщането си председателят на Общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева.

Можем само да предполагаме защо тази единствена среща от четиридневното „работно“ посещение не е документирана. От нея не е публикувана нито една снимка в сайта на Община Севлиево. Липсват подробности и за „добрите практики“, които представителите на местната власт в Севлиево са усвоили в дните 28, 29 и 30 април. Няма и информация за размера на публичните средства, с които е обезпечена визитата, въпреки обещанието преди отпътуването, дадено отново от Здравка Лалева. Няма да скрием нищо от това, което интересува медиите“, каза тя преди да отлети за Ница.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините