BG | EN

След скандала за плагиатство почетният консул на Барбадос намери пристан в Тракийския университет

Петър Илиев
Снимка: Mediapool

Петър Радославов Илиев е назначен със заповед на ректора на Тракийския университет в Стара Загора на длъжност „доцент“ в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ на Стопанския факултет на половин щат.

Това е същият Петър Илиев, който преди две години се оказа в центъра на публичен скандал за плагиатство.

Той гръмна малко след като Слави Трифонов номинира юридическия съветник на партията за вицепремиер и министър на вътрешните работи в проектокабинета на „Има такъв народ“ през 2021 г.

Тогава в медиите излезе информация, че преподавателят по конституционно право в Юридическия факултет на Софийски университет(СУ) е преписал 92 страници от монографията си „Компетенцията на Народното събрание“ от книгата „Парламентарен контрол“ на колегата му доцент Наталия Киселова.

След проверка, Етичната комисия в университета го уличи в плагиатство и препоръча на ректора да предприеме съответни дисциплинарни мерки, но Петър Илиев напусна преподавателското си място сам. И написа в „Туитър“, че „когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, е време свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини“.

Във вихъра на скандала той обясняваше пред различни медии, че е жертва на „задкулисието, което поръчало неговото медийно и академично тричане“.

И питаше, не без основание, защо въпросът за плагиатството не е бил поставян на катедрен съвет нито веднъж през тези 6 години след излизане на монографията му, а едва след номинирането му за министерски пост. И защо с него се занимава Етичната комисия, която няма правомощията за това.

И Сарафов ще си отиде след Гешев, но с него от съдебната система да си тръгнат и „силите на мрака“

Себе си Илиев определя скромно като един от най-обичаните и уважавани преподаватели в Юридическия факултет на СУ и като професионалист, който защитава името и биографията си.

През януари 2022 г. Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнал на гражданското сдружение „БОЕЦ“ за плагиатство срещу Петър Илиев. На какъв етап е днес досъдебното производство не знаем, но скандалът в медиите постепенно отшумя и около името на адвоката от Софийската адвокатура настъпи тишина.

Кой е Петър Илиев, освен бивш преподавател в Юридическия факултет на СУ по конституционно право?

Справка в системата АПИС показва, че е управляващ съдружник в адвокатското дружество „Илиев и партньори“ и е едноличен собственик на дружествата с ограничена отговорност „Леигамаск акаунтинг“ и „Легамакс консултинг“. Освен това е и почетен консул на Република Барбадос в България, както и председател на управителните съвети на сдруженията Канадско-българска търговска камара и Българска икономическа камара.

Две години след като напуска СУ, Петър Илиев се оказва единственият кандидат в обявен открит конкурс в Тракийския университет за „доцент“ по специалността „Публично право“ на половин щат.

Представените от членовете на научното жури рецензии и становища са с положителна оценка и препоръка докторът по конституционно право да бъде избран за заемане на обявената в конкурса академичната длъжност.

Може да ги видите тук

Само че 10-те гласа „за“, които кандидатът получава от Факултетния съвет, не му стигат, за да бъде изборът му легитимен. 

Факултетният съвет заседава на 30 май в редуциран състав. От 20-те членове, участвали в тайното гласуване, 9 са пуснали бюлетина „против“, а една е била невалидна, но според практиката на ВАС би трябвало да се отчете като „въздържал се“, коментираха пред „За Истината“ юристи.

За избора на Петър Илиев е необходимо обикновено мнозинство, което се формира от присъстващите членове на ФК, а не от списъчния им състав и за да е налице избор, следва да са гласували повече от половината, в случая 11 души.

Въпреки това ректорът на Тракийския университет издава заповед за назначаването на Петър Илиев на академичната длъжност „доцент“ по специалността „Публично право“.

Пред „За истината“ професор Ярков обясни, че процедурата за провеждането на конкурса е била спазена. Той прегледал много внимателно цялата документация, но  поискал и Становището на юристите на университета, преди да подпише безсрочния договор на Илиев.

Становището – тук:

В Становището е посочено, че „отсъстват данни за произведено гласуване чрез изразена воля „въздържал се“, поради което невалидната бюлетина не следва да бъде отчитана при преброяването на действителните гласове и преценката за наличие на изискуемото  мнозинство. Но според юристите „бяла или нееднозначно попълнена бюлетина се смята за глас „въздържал се“.     

Това очевидно противоречие не изглежда да е допуснато случайно. Защото (не)отчитането на тази бюлетина прави избора на Петър Илиев за доцент в Тракийския университет (не)законен, съответно и назначаването му на длъжността „доцент“.  

На въпроса какво точно ще преподава на студентите в Стопанския факултет един специалист по конституционно право, ректорът отговори доста странно: “Ние говорим за основи на правото, за ветеринарно-медицинско законодателство, говорим за аграрно законодателство, за законодателство в здравния сектор. Аз съм благодарен, че все пак има кандидат за мястото и мисля, че той е достоен да го заеме“.

Професор Ярков каза още, че публичният скандал с Петър Илиев и становището на Етичната комисия на СУ, не са проблем за него, защото въпросът за плагиатството се решавал в съда. А в университета отдавна се нуждаели от хабилитиран юрист.

Законът за развитие на академичния състав на Република България регламентира, че

контролът, който обхваща нарушения при провеждани процедури, конфликт на интереси при формиране на съставите на научните журита, за наличие на плагиатство в дисертационните трудове и представяните за оценяване публикации, както и за недостоверност на представени научни факти се осъществява чрез проверки по собствена инициатива или по сигнал на заинтересовано лице.

Правилникът за работа на ТУ предвижда възможност за обжалване на заповедта на ректора за назначението на Петър Илиев, сигнал може да бъде подаден и до министъра на образованието или до съда. Но отново от заинтересовано лице.

Такова в конкретния случай може да бъде всяко лице, придобило научна степен в съответното професионално направление или хабилитирано лице според допълните разпоредби на Закона за развитие на академичния състав.

Може, но никой досега не се е решил да постави на карта кариерното си развитие като обжалва избора и назначението на Петър Илиев. Защото това ще означава да си отвори фронт срещу ректора, който не крие симпатиите си към новия доцент в университета.

За тежък академичен комформизъм ли става дума или диагнозата е още по-обезпокоителна?

Становището на етичната комисия в СУ и Правилника ЗА РАЗВИТИЕТО НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ в ТУ може да видите тук:

<object class="wp-block-file__embed" data="https://zaistinata.com/wp-content/uploads/2023/07/СТАНОВИЩЕ-на-Етичната-комисия-на-СУ.pdf" type="application/pdf" style="width:100%;height:600px" aria-label="СТАНОВИЩЕ на Етичната комисия на СУ
СТАНОВИЩЕ на Етичната комисия на СУ
Изтегляне

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Четири години страх – хора от Гурково се оплакват, че са били тормозени от бившия кмет и сина му (видео)

Бившият кмет на община Гурково Мариан Цонев и синът му Георги подадоха поотделно в Районния съд в Казанлък жалби за клевета срещу Стойчо Стойков (с прякор Йогата) - бизнесмен в малкия подбалканския град. Поводът за тях са публикация и видео от 12 април т.г.  в „За истината“, в които като участник в схеми за купуване на гласове, Стойков за първи път разкри факти за изборни схеми и измами, организирани, според него, от кмета на Гурково и сина му. Десетина дни по-късно същата информация Стойчо Стойков сподели и в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“.

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Още разследвания

Стадионът в Русе, на който светкавица уби дете през август, се оказа без гръмоотводи

Разследване на “За истината” установи, че по време на инцидента, при който на 30 август т.г. мълния порази дете на общински стадион в Русе съоръженията там не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от мълнии.  

2,5 млн. лв. „в брой в пликове и торбички“ (видео)

Мъж от Бургас обвини кмета на Бургас Димитър Николов, който е кандидат на ГЕРБ за пореден мандат в корупция в особено големи размери. Във видео, за което телевизия "Еврокам" твърди, че е получено на електронната й поща мъжът с имена Михаил Михайлов твърди, че е получил около 2,5 млн. лв. "в брой в пликове и торбички" от самия Николов и негови приближени. 

Университетската кариера на почетния консул на Барбадос отново е под въпрос

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков няма намерения да обяви нов конкурс за длъжността „доцент“ по публично право, на която назначи Петър Илиев – адвокат от Софийската колегия и бивш преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ.