BG | EN

Профилиране на непокорните

„За истината“ публикува анализ на Мирослав Иванов за сайта „Студия трансмедия“

Снимка: Chris Stermitz от Pixabay

Задействаната кампания срещу кандидата на Демократична България за кмет на София Борислав Игнатов с публичното обругаване на партньорката в живота му предизвика доста погнуса. Предизвика и половинчати осъдителни политически реакции. Появи се също невзрачна, лековата и наивна позиция от група медии, заклеймяваща разпространилата снимките „медия“.

С това сякаш темата предстои да бъде затворена. Още докато е на ниско ниво.

Всъщност този казус показва в пълния му размер един ужасяващ механизъм. Това е механизмът на профилиране на непокорните. И смачкването им, ако не стават за опитомяване.

Случаят с Игнатов и партньорката му е ново доказателство, че в България работи строен механизъм за профилиране на потенциално опасни за властта хора.

Да, част от работата на службите по цял свят е да бъдат създавани профили (досиета) на хора, които са обществено опасни. Това може да са хора, които са склонни към религиозно радикализиране, податливи са към влияние от терористични организации, участват в такива. Може да са свързани с разпространение на наркотици или така любимата на управляващите тема – контрабанда.

В случая обаче не става дума за такава работа на българските служби. Публична тайна е, че те от доста време са буквално приватизирани. Т.е. не работят в обществен, а в частен интерес. А частният интерес е прост – да се запази досегашната управляваща структура – официалната, както и дълбоката държава.

Мирослав Иванов
Снимка: „Студия трансмедия“

В изпълнение на тази задача са концентрирани всевъзможни държавни ресурси, лостове и механизми. Огромни ресурси.

Най-безпардонният, най-отвратителният и може би най-работещ механизъм е профилирането на потенциални противници на властта.

Казано най-просто – нерегламентираното следене, анализиране, събиране на всевъзможни сведения, документи и данни с потенциал да бъдат създадени „компромати“. Веднъж набрани, тези данни са обект на анализ и намиране на слаба точка, през която потенциално опасният за властта субект да бъде неутрализиран. А след това са дистрибутирани през контролиран, близък до официалната власт и дълбоката държава медиен канал.

Това е обичайна практика и не е нещо ново, би казал някой. Всъщност не е нито обичайна, нито е исторически установена. Защото – отново – това действие няма общо с обществен или държавен интерес. Профилирането на критикуващи властта или потенциално опасни за запазването й хора, може и да е обичайна практика, но за открито тоталитарни режими. Както и толерирането от властта на публичното обругаване на личности.

Че в България се е настанил тоталитарен режим едва ли има смисъл да се убеждават трезво мислещите хора. Въпросите, които следват от тук нататък след поредното доказателство колко гнусен и безпардонен е този режим, са само два – как той да бъде свален и разграден. И основният – какво и как искаме да създадем на негово място. Така че да живеем в свободна и цивилизована държава. Държава, в която човешкият живот и достойнство са висша ценност. А погазващите основните ценности получават своите тежки последствия.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Да управляваш с Борисов и Пеевски. Говори Николай Денков

Кой събори правителството? За това ще си говорим с бившия премиер Николай Денков. Той управлява до миналата седмица, когато с указ на президента, но по новия ред на конституцията, беше назначено служебно правителство.

„Заедно Напред“: Радостина Чапразова Фондация „Арете“ – България

Радостина Чапразова завършва политически науки и масови комуникации в Американския университет в Благоевград. Била е стажант в Европейската комисия, генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности“.  Работила е като експерт в отдел „Управление на проекти“ към дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката и енергетиката и е била част от екипа на Институт „Отворено общество“ – София.

Анализатор или пропагандатор – три белега, по които да ги различим

В публичното пространство често се бъркат понятията “анализатор” и “пропагандатор”. Всъщност, второто не се използва, за да се вкара тази категория хора по медиите в първата като анализатор - както биват официално представяни.

Още анализи

Дълбоко неморално: не искат ЕС, но харесват облагите му

Дълбоко неморално е да приемаш облагите на ЕС, но да искаш да го рушиш отвътре. Именно това искат "Възраждане", Костадинов и неговите кандидати за евродепутати. От Александър Андреев.

Смените в кабинета „Главчев“: кой натисна копчето

Служебната "сглобка" на Главчев се оказа с кратък срок на годност. Защо за външен министър номинират свързан с Румен Радев дипломат и какво налага смяната на земеделския министър Вътев, чиято работа Главчев одобряваше?

Калин Стоянов съди журналисти за 65 хиляди лева. Защо?

Калин Стоянов е завел иск за 65 хиляди лева срещу разследващите журналисти Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от BIRD. "Той явно има нежна, раздразнителна и алчна душа", коментира Чобанов пред ДВ.