BG | EN

Профилиране на непокорните

„За истината“ публикува анализ на Мирослав Иванов за сайта „Студия трансмедия“

Снимка: Chris Stermitz от Pixabay

Задействаната кампания срещу кандидата на Демократична България за кмет на София Борислав Игнатов с публичното обругаване на партньорката в живота му предизвика доста погнуса. Предизвика и половинчати осъдителни политически реакции. Появи се също невзрачна, лековата и наивна позиция от група медии, заклеймяваща разпространилата снимките „медия“.

С това сякаш темата предстои да бъде затворена. Още докато е на ниско ниво.

Всъщност този казус показва в пълния му размер един ужасяващ механизъм. Това е механизмът на профилиране на непокорните. И смачкването им, ако не стават за опитомяване.

Случаят с Игнатов и партньорката му е ново доказателство, че в България работи строен механизъм за профилиране на потенциално опасни за властта хора.

Да, част от работата на службите по цял свят е да бъдат създавани профили (досиета) на хора, които са обществено опасни. Това може да са хора, които са склонни към религиозно радикализиране, податливи са към влияние от терористични организации, участват в такива. Може да са свързани с разпространение на наркотици или така любимата на управляващите тема – контрабанда.

В случая обаче не става дума за такава работа на българските служби. Публична тайна е, че те от доста време са буквално приватизирани. Т.е. не работят в обществен, а в частен интерес. А частният интерес е прост – да се запази досегашната управляваща структура – официалната, както и дълбоката държава.

Мирослав Иванов
Снимка: „Студия трансмедия“

В изпълнение на тази задача са концентрирани всевъзможни държавни ресурси, лостове и механизми. Огромни ресурси.

Най-безпардонният, най-отвратителният и може би най-работещ механизъм е профилирането на потенциални противници на властта.

Казано най-просто – нерегламентираното следене, анализиране, събиране на всевъзможни сведения, документи и данни с потенциал да бъдат създадени „компромати“. Веднъж набрани, тези данни са обект на анализ и намиране на слаба точка, през която потенциално опасният за властта субект да бъде неутрализиран. А след това са дистрибутирани през контролиран, близък до официалната власт и дълбоката държава медиен канал.

Това е обичайна практика и не е нещо ново, би казал някой. Всъщност не е нито обичайна, нито е исторически установена. Защото – отново – това действие няма общо с обществен или държавен интерес. Профилирането на критикуващи властта или потенциално опасни за запазването й хора, може и да е обичайна практика, но за открито тоталитарни режими. Както и толерирането от властта на публичното обругаване на личности.

Че в България се е настанил тоталитарен режим едва ли има смисъл да се убеждават трезво мислещите хора. Въпросите, които следват от тук нататък след поредното доказателство колко гнусен и безпардонен е този режим, са само два – как той да бъде свален и разграден. И основният – какво и как искаме да създадем на негово място. Така че да живеем в свободна и цивилизована държава. Държава, в която човешкият живот и достойнство са висша ценност. А погазващите основните ценности получават своите тежки последствия.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Жители на Балчик застанаха срещу предложението за двойно увеличение на цената за „Синя зона“ в града

Предложението на общинската администрация, което предвижда "синята зона" от 1 да стане 2 лв. за час трябва да се гледа на заседанието на Общински съвет - Балчик на 23 март.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

„Вътрешна сигурност“ задържа служител на МВР за подкуп

Двама души, един от които е служител на МВР, са задържани с оглед проверка на данни за подкупо.

Още анализи

Стефан Кръстев: SLAPP делата са добре премислена стратегия за сплашване

Как през т.нар. SLAPP дела се упражнява натиск върху журналисти в България от страна на политици и бизнесмени, които искат да заглушат журналистически разследвания, както и случая "Медиапул",

При Борисов инфлация не е имало? Математика за 3 клас.

Понеже няма как да защити опетненото си от корупция име, ГЕРБ мина в контраатака и извади глуповатото твърдение, че при Борисов не е имало инфлация. Проблемът е, че то влиза в челен сблъсък с математиката за трети клас

„Бизнесът иска тишина“. Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски

Почетният консул на Русия в България иска пълен контрол върху 350 дка земя в центъра на Пловдив. Четири правителства, двама премиери и няколко кмета работят, за да сбъднат желанието му.