BG | EN

Полицията иззема документи в Община Стрелча (обновена)

Снимка: Скрийншот bTV

Полицията в Пазарджик извършва проверка в сградата на общинската администрация в Стрелча, предаде БНР.

Под наблюдението на прокуратурата се проверяват и изземват документи, свързани с дейността на общината. Няма задържани служители, е съобщил за “Хоризонт“ говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

По думите му сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, подпомогнати от Районното управление в Панагюрище, са в общината в Стрелча и правят проверка на документи, свързани с дейността на общинската администрация. „Нямаме задържан кмет, нямаме задържани длъжностни лица към момента. Проверка се прави в момента и се изземат документи, но само това“, пояснил говорителят.

NOVA телевизия съобщи, че кметът на Община Стрелча Стойно Чачов се проверява за съставяне на документи с невярно съдържание. Според неназовани източници на медията, през 2016 година, когато встъпва на длъжност, кметът е накарал цялата общинска администрация да попълни молби за напускане и да ги подпише, без обаче да има вписана дата. Преди дни между Чачов и главният инженер възникнал скандал и служителят бил освободен точно с такава заповед, допълват още източниците на NOVA.

По-късно в изявление пред медиите за обиските в Община Стрелча говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че са по сигнал от вчера, че в началото на август 2016 година кметът Стойно Чачов е принудил 17 души от различни общински структури да напишат молби за напускане, на които не е била поставена дата. Сигналът е подаден от един от въпросните служители. Утре ще стане ясно дали на кмета на Стрелча ще бъде повдигнато обвинение.

Освен в прокуратурата, сигналите са подадени и до Агенцията за държавна финансова инспекция, каза говорителят на пазарджишката прокуратура Пламен Пантов, цитиран от БНР: „В много начален етап е всичко, има образувано досъдебно производство. Да, за документно престъпление и принуда. То още нищо не е установено категорично“, посочва той.

Единият от сигналите е подаден от уволнен служител. Вторият сигнал е подаден от група общински съветници, допълва още радиото. Председателят на общинския съвет Мария Станкова е отказала коментар. Кметът Стойно Чачов не отговарял на телефонните повиквания. Според неназовани източници на БНР единият от сигналите касае ремонт на детска градина.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините