BG | EN

Историята на...

Победител без подгласници – историята на Вероника Христова

29 годишната студентка по дентална медицина е първата българка, спечелила единствената награда в един от най-престижните конкурси по естетическа стоматология

Вероника Христова с ментора си д-р Красимир Цветанов
Снимка: Личен архив

На 4 юни т.г. в полунощ на летището в София каца самолета от Рим. Шумна група млади хора очаква пристигащите. В ръцете си държат постери с българския трибагреник. На изхода за кацащи се появява младо момиче и залата за пристигащи избухва в радостни възгласи. Посрещат Вероника Христова – победителката в тазгодишното издание на международния конкурс за млади зъболекари, които работят в областта на естетическото възстановяване. Вероника е

първата българка,

която печели най-престижното място в класацията на конкурса в петнайсетгодишната му история, а още не е получила дипломата си за стоматолог.

Вероника все още не може да повярва , че действително е получила наградата. „Конкурсът е изключително престижен, казва тя. Председател на журито е проф. Лоренцо Ванини, който е сред светилата на естетическата стоматология. Той е създател на нов метод за определяне на цвета на зъбите, както и на специфична техника за анатомично напластяване на композитните материали. Тя е високо оценена и адаптирана като метод за обучение в множество университети в Европа и САЩ“, казва още Вероника.

Вероника е от Севлиево и е само на 29 години.

Страстта й към естетическата стоматология

се ражда по време на обучението й по зъботехника. След това учи във факултета по дентална медицина в Медицинския университет в София, откъдето остава само да получи дипломата си, тъй като е взела всички изпити.

В последната година от следването си решава да участва в конкурса за естетическо възстановяване на зъби в Киети, Италия. За участие се записват петдесет нейни колеги. Работата оценява жури от преподаватели по дентална медицина, а след този кръг журито отстранява четиридесет участници. Останалите десет остават в надпреварата да представят България на международното състезание.

От десетимата до финала достига Вероника.

На 2 юни т.г. тя заминава за Киети заедно с ментора си д-р Красимир Цветанов, който преди години също е участвал в конкурса. Двамата представляват България редом със зъболекари от двадесет и три държави. Задачата е да се направи възстановяване на един зъб, а изискванията са строги.

„Моделираният зъб по нищо не трябва да се различава от истински, казва Вероника – нито по форма, нито по цвят. По време на работата никой не знае как се представя другия. Тайната се пази до обявяването на победителя. Той е само един, второ и трето място в конкурса не се присъждат“.

Всички спомени на Вероника свършват до

мига, в който чула името си,

единственото от всички двадесет и трима участници в конкурса. Сред тях са ученик от школата на председателя на журито и един от основателите на конкурса проф. Лоренцо Ванини.

С първото място освен признание, тя получава право на тримесечно обучение в Университета по дентална медицина в Киети, при водещи специалисти в областта на естетическото възстановяване.

След това се прибира в България, където е приела предложение от свой преподавател за съвместна работа.

„Това е като начало, докато получа възможност да имам свой, собствен кабинет, мечтае сега Вероника.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“