BG | EN

От сивия бизнес до конфликта на интереси – пътят на един държавен служител

Съпругата на експерт в Областна служба „Земеделие“ в Смолян е получила 50 хил. лева като млад фермер докато е била общински служител и в майчинство

Бойко Борисов и Велизар Шанов
Бойко Борисов и Велизар Шанов (вдясно)
Снимка: „Отзвук“

Експертът в Областна служба „Земеделие“ и зам.-председател на Общинския съвет в Девин Велизар Шанов е подал невярна декларация за конфликт на интереси, установи проверка на  „За истината“. Кадърът на ГЕРБ, с чийто джип стана инцидентът в местността Вълчи камък на 15 юни, при който пострадаха жена и дете, не е отбелязал в декларацията си за имущество и интереси, подадена пред Министерството на земеделието и храните, че от години е председател на Туристическо дружество (ТД) „Зелена долина“ – с. Гьоврен. В нея не е посочил и доходи от сдружението, осъществяващо дейност в частна полза.

33-годишният кадър на ГЕРБ започва работа в Смолян по програма „Старт в кариерата“. В края на 2015 г. е назначен по заместване в Областна дирекция „Земеделие“, а в последствие на постоянно място, където е и до днес на длъжността старши експерт в сектор “Регистрация на земеделските стопани”.  Като държавен служител той е задължен да подава декларация за имущество и конфликт на интереси по чл. 35, ал. 1 т. 2 от Закона на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОМПИ). От качените на сайта на ведомството документи е видно, че в подписаните от него декларации – първата на 7 декември 2015 г., и  втората – от 11 юни  2018 г., е пропуснал да впише обстоятелството, че е председател на сдружението, осъществяващо дейност в частна полза – Туристическо дружество  „Зелена долина“ – с. Гьоврен.

Сенчест бизнес с НПО

Името на Шанов нашумя след тежкия инцидент, станал по време на един от нерегламентираните превози на туристи до панорамните площадки в местността Вълчи камък, стопанисвани от дружеството. При катастрофата пострадаха 14-годишният Джанер Юреклиев от Гьоврен и 44-годишната Боряна Шутова от София. Туристическите се извършват от името на ТД „Зелена долина“. „Наистина има много хора, които си имат къщи за гости и от своята къща си правят такива турове. Плюс това джипът си е личен и всеки може да се качи да се разхожда, където си иска. Може би има пропуск в законодателната власт.“ – коментира Велизар Шанов пред смолянското издание „Отзвук“, като не скри, че има още няколко автомобила, с които се извършват превози до Вълчи камък без отчитане на средствата и издаване на касови бележки.

Той държавен служител, жена му – „млада фермерка“

Разследване на регионалния вестник „Отзвук“ и „За истината“ установи, че жената, с която старши експертът в сектор “Регистрация на земеделските стопани” в Областна дирекция „Земеделие“ в Смолян живее на семейни начала – Дарина Руженова, е бенефициент по земеделски програми с еврофинансиране. 29-годишната маданчанка до началото на тази година е била служител в Община Смолян – дирекция „Международни проекти, програми, обществени дейности“. Регистрирана е като земеделски производител през 2015 г. с предмет на дейност „Отглеждане на дребен рогат добитък“. Дарина е кандидатствала по Подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. Проверка в регистрите на Държавен фонд „Земеделие“ показва, че през финансовата 2017 г. младата фермерка, която по това време е и в майчинство, е получила 24 447.50 лв. от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и националния бюджет. Данните сочат още, че към 31 май 2019 г. са и били изплатени 48 895 лв. От публичните документи и регистрите не става ясно как Дарина Руженова е успяла да се грижи за дребния рогат добитък и да изпълни сериозните си ангажименти към ДФ „Земеделие“, видно от значителните суми, които е получила. Още повече, че в същия период е била и общински служител, и в майчинство.

И чадър от областния управител

Велизар Шанов е единственият зам.-председател на общински съвет в Смолянска област, който три години и половина получава заплата за длъжността си в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Законът  допуска председателите на общинските съвети да получават заплати, но не и зам.-председателите.

На 26 ноември 2015 г., в началото на мандат 2015-2019 г. Велизар Шанов е избран за зам.-председател на общинския съвет в Девин. На същото заседание е изменен и Правилникът за организацията на работата на съвета, като на зам.-председателя е определена заплата от 50 на сто от възнаграждението на председателя (в случая 1 080 лв. – б.а.). В началото на декември същата година заради незаконосъобразни разпоредби със заповед № АП-03-14-1064 областният управител Недялко Славов връща правилника за ново обсъждане. Противоречащите на ЗМСМА разпоредби не са отменени, но Славов си затваря очите и пропуска да атакува нормативния документ в съда, каквото е задължението му. Така незаконните разпоредби продължават да действат повече от две години до началото на 2018 г., когато прокурор Станчо Станчев от Окръжна прокуратура – Смолян внася протест в Административния съд. Оказва се, че правилникът освен с незаконосъобразни текстове, е приет без обществено обсъждане. На 28 февруари м. г. съдът го отменя изцяло. Но и в новия правилник, приет на 20.04.2018 г., е гласувана заплата на зам.-председателя Шанов. Този път по-скромна – 30 на сто от заплатата на председателя на ОбС, което по наши изчисления е 648 лв. Областният управител Недялко Славов този път дори не забелязва нарушението на закона. Изчисленията показват, че от януари 2016 г. до юни 2018 г. – за три години и половина като зам.-председател на общинския съвет е получил неправомерно между 30 и 40 хиляди лева, с което е нанесена значителна вреда на общинския бюджет. „В началото на мандата сме върнали решенията на общините Девин, Мадан и Доспат. Те са си направили корекция, по-късно Девин, след отмяна на правилника, отново правят промяна, с което определят възнаграждение. Като мотив изтъкваха, че има много общини където зам.-председателят е взимал възнаграждение и противоречива съдебна практика.“ – каза пред „Отзвук“ областният управител Недялко Славов. 

На ход са съдът и прокуратурата

В сряда в Административен съд – Смолян бе гледано делото по протеста на Окръжна прокуратура срещу правилника на Общинския съвет в Девин, приет с решение № 57 на 20 април 2018 г. Държавното обвинение е било сезирано от адв. Живко Чепишев, че във въпросния нормативен акт е приет незаконосъобразен текст, според който на зам.-председателя на ОбС е гласувано възнаграждение в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). В писменото си становище пред съда Общинският съвет в Девин е оспорил прокурорският протест като неоснователен. Делото е обявено за решаване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Елена Павлова
Елена Павлова е журналист в смолянския вестник „Отзвук“ от 2001 г. Професионалният й интерес е свързан с правораздаването. Публикувала е редица информации и разследвания, свързани със знакови съдебни дела. Елена е носител на годишната награда на Съюза на юристите в България за публикации на правна тематика в регионални медии.

Още от автора

Смолянско село отказва да плаща данъци заради лоши пътища

Жители на смолянското село Бостина заявиха, че ще спрат да плащат данъци заради лошото състояние на пътя до домовете им. В махалата, отдясно на главния път за Пловдив,...

И Смолян въвежда платено паркиране

Общинският съвет в Смолян гласува днес въвеждането на платено паркиране в града. Първоначално, от началото на м. ноември, срещу заплащане ще се паркира в пет централни зони, а...

Семейство осъди „ВиК” – Смолян да му плати 6 хил. лв. за нанесени щети при изграждането на водния цикъл

Близо 6 000 лева ще трябва да плати дружество „Водоснабдяване и канализация” за нанесени вреди на семейство от Смолян по време на ремонтни дейности по водния проект на града....

Още разследвания

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.

Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

След разследване на "За истината" и последвал репортаж на Би Ти Ви, разкриващ нарушенията и при провеждане на търгове за отдаване на земи от Държавен поземлен фонд,  директорът на  Областна дирекция земеделие в Силистра Гинка Катева, която уж беше назначена временно, набързо е уволнила трима дългогодишни служители.