BG | EN

Чиновници в командировка- за колко, кога и защо?

Разходите за задгранични командировки на чиновници от Габрово и Севлиево не са големи, но целите им и ефекта от тях трудно могат да бъдат защитени

Снимка: Mamoru Masumoto от Pixabay

Почти 43 хил. лв. са платени от бюджета на Община Габрово за 45 задгранични командировки през миналата година. Командировките в чужбина на служители в Община Севлиево са само за 13 хил. лв. „За истината“ получи справка за това до къде, на каква цена и с каква цел са пътували през 2018 г. общинските служители в Габрово и Севлиево, по реда на Закона за обществена информация. Данните, предоставени от двете администрации, показват, че разходите за задгранични командировки не са големи, но целите им и ефекта от тях трудно могат да бъдат защитени.

Жури в Париж

В началото на 2018 г. главният архитект на Габрово и един главен експерт в Общината заминават за Париж като част от жури за оценяване курсови разработки на студенти. Привилегията служители на Община Габрово да оценяват работата на френски студенти е струвала на местния бюджет 4860 лв., като от общинската каса са платени не само самолетните билети на журиращите, но и нощувките им в Париж. Изплатени са им и разходи, които в предоставената от местната администрация справка са поставени в раздел „други“, а до цифрите пише „билети и медицинска застраховка“. За какви билети става дума, от справката не се разбира.

Не е изключено това да са разходи за придвижване във френската столица. На служителите са изплатени и задължителните дневни пари, които за шестдневната командировка до Франция са 1233 лв. на главния архитект и 1116 лв. на главния експерт.

Вероятно това журиране има връзка с една друга визита – два месеца по-късно Община Габрово посреща четиринайсет френски студенти по архитектура и двама техни ръководители. Групата идва за обмен на опит, пише справката, в която се казва, че целта на посещението е „работно студентско ателие, курсови и преддипломни и дипломни работи като част  от образователната програма с предмет зони и обекти от град Габрово“.

За петдневния престой на френските студенти Община Габрово харчи само 2 хил. лв., което прави по 25 лв. на ден за всеки. Тъй като с тези пари трудно могат да се покрият нощувки и храна на шестнайсет души, предполагаме, че Общината е получила финансиране отвън.    

Какво обаче се случва, след като френските студенти, оценявани от габровци в Париж, идват в Габрово? Информация в тази връзка не се открива на сайта на Община Габрово. Затова пък в интернет има информация за един подобен обмен, в Стара Загора.

През април т.г. Общината там е посрещнала студенти по архитектура от България и Франция, които пет дни са разглеждали обекти и места в Стара Загора, след което са представили решения за възстановяването и трансформацията на старите сгради в града.

Видно от информация на Община Стара Загора, администрацията е одобрила някои от решенията и се е ангажирала да ги реализира, което определено прави посещението резултатно. Нещо, което не можем да твърдим за Габрово, освен ако са пропуснали да оповестят какво е донесла връзката със студентите от Франция.    

Сам в колата

Факт е, че командировките на общинските служители се плащат индиректно от данъкоплатците. А това е сериозна причина пътуванията да имат основание. Дали е било така при една командировка с нищожен разход, направена за три дни през октомври м.г., когато изпълнител-шофьор, служител в габровска Община, е командирован за три дни до гр. Никшиш в Черна гора. Срещу цел на командировката е записано „водач на автомобил“.

За всичките дни от това пътуване на водача са изплатени 205 лв. дневни пари. Други разходи явно не са правени, защото срещу тази командировка в справката има празни полета. Празна май е била и колата, тъй като същата справка не показва да е имало други командировани до Черна Гора – нито по това време, нито през цялата 2018 г. И  тъй като излиза, че водачът е бил сам, любопитно е какво е правил в Черна гора и как са оправдани изплатените му командировъчни, колкото и да става дума за наистина дребна сума.

Празници и протокол

Едва ли някой има съмнение, че размяната на делегации между побратимени градове по време на празниците на града са протоколни. По време на тези гостувания не се случва нищо. Гости и домакини стоят строени за снимки, разменят подаръци и поздравителни адреси, също протоколни. Посрещането и изпращането на делегации по този повод обаче масово се практикува и така напълно легално и безрезултатно се харчат едни общински пари, ефекта от което не може да бъде обяснен, защото просто го няма. Долу-горе същото е и с присъствието на карнавали и фестивали.  

В унисон с утвърдената практика Общините в Габрово и Севлиево редовно изпращат свои представители в градовете, с които имат братски отношения.

От 9 до 12 февруари м.г. двама главни експерти от Габрово са командировани за Деветдесетия карнавален парад в Аалст, Белгия, град, побратимен с Габрово. За участието в белгийския карнавал Общината е платила два билета (по 430 лв. единия, б.ред.) и по 82 лв. дневни на всеки от служителите за целия престой.   

Месец по-късно директор на дирекция и главен експерт са командировани до Паневежиш в Литва за четири дни. Целта на тази командировка е участие в празниците на града. За това пътуване  от бюджета са излезли 1200 лв. за самолетни билети и по 82 лв. дневни пари, покриващи всички дни на командировката.

През май м.г. младши експерт участва в международна среща на световните столици на ножарството и фестивал на ножарството в Тиерст, Франция. Фестивалът е изключително популярен сред занаятчиите ножари, а произведенията, които се представят, имат колекционерска стойност. През 2018 г. в него участва Андрей Андреев от „Етъра“, който, според публикации в медиите, е единственият българин, представил занаята ножарство редом със занаятчии от САЩ, Канада, Япония, Европа и Южна Америка. За младши експерта, придружавал занаятчията, от общинската каса са платени 560 лв. Какво е правил при ножарите? Представил е Габрово, според прессъобщение на сайта на Общината.      

През октомври 2018 г. представител на Държавния фолклорен ансамбъл „Габровче“ е командирован до турския град Калейджи за участие във фестивал в Стария град. По неясни причини той е придружаван от двама общински служители, които очевидно не са участвали в програмата.

Пътуванията до ваканционни дестинации явно отсъстват в задграничните пътувания на габровските общинари, за разлика от колегите им в Севлиево, които през 2018 г. заминаха за четири дни на френската Ривиера в разширен състав – 23 общински съветници, четиримата заместник кметове и секретаря на общината. Пътуването бе представено като обмен на практики, но в последствие се разбра, че нито омбен е имало, нито нови практики са усвоени. Година по-късно в справка за задграничните пътувания на общински служители срещу целта на командировката на четиримата зам.-кметове и секретаря пише „обмяна на опит“.

Трупаният на Лазурния бряг съмнителен опит от петимата служители на севлиевската администрация струва на данъкоплатците близо 4475 лв., още 3 хил. лв. е глътнало пътуване до полския град Легионово за присъствието на трима служители за празниците на града и неясно колко е струвало друго подобно посещение, на двама заместник кметове, за празниците на чешкия град Валашке Мезиричи.    

Работни срещи, конференции и семинари

Докато в Община Севлиево само две пътувания за цялата 2018 г. явно са работни, в Габрово залагат на работни срещи и участия в конференции и семинари. Близо половината от парите, похарчени за задгранични командировки, са по това перо.

Най-голяма е била делегацията за участие в работно посещение и обмяна на опит в сферата на енергийната ефективност и градска мобилност в австрийския град Инсбрук. В нея са били кметът на Габрово, двама от заместниците му и един главен експерт, разходите (близо 4800 лв.,б.ред.), са платени от Община Габрово. Изцяло с бюджетни средства (1740 лв.) е обезпечено участието на един старши експерт в заключителна конференция по проект, провела се в Бирмингам в Обединеното кралство. С общински пари (1600 лв.) е покрито участието и на главен експерт от Община Габрово в конференцията „Институциите на висше образование и интелигентната специализация“, която се е провела в Брюксел на 5 юни м.г.

Бюджетът е платил и за участието на главен експерт в семинара „Да ценим наследството“, чийто домакин през май м.г. е бил Париж, работата на главен експерт в две срещи на група за управление на регионалните стратегии за интелигентна специализация, провели се в Мадрид през февруари и май м.г. Трите участия струват на данъкоплатците 4 хил. лв.    

През април кметът на Габрово и един старши експерт са участвали в работна среща на творческите градове в Южна Корея. Домакините са поели разходите за нощувка за това участие, Общината е платила малко под 3 хил. лв. за два самолетни билета и общо 140 лв. командировъчни на двамата.

В Севлиево, както стана ясно, са доста по-обрани по отношение служебни пътувания в чужбина, особено след скандала, който сътвориха с обмяната на съботно-неделен опит в Ница. Въпреки това миналата година отказаха да кажат колко са похарчили за същото с аргумента, че това са лични данни, а пътуванията зад граница били своеобразен принос на служителите към работата на администрацията. Съдът отхвърли мотивите на Общината и я задължи да предостави справката. Оказа се, че разходите през 2017 г. са били два пъти повече от тези през 2018 г. Ако представената справка е коректна, тъй като прави впечатление, че в нея не е отразено едно пътуване на кмета до Китай през ноември 2018 г., а едва ли е платил командировката си от джоб. Дали този пропуск е единствен, няма как да разберем, остава да се доверим на това, което е предоставено.   

Ясно е, че общинските служители пътуват зад граница и това нито е тайна, нито в него има нещо нередно. Обществото обаче е силно чувствително за резултатите от задграничните командировки, облечени в „обмен на практики“, или „работно посещение“, след които за съответната община и нейните граждани нищо не се случва. Затова битува мнението, че набедените за командировки пътувания, всъщност са разходки. А че между тях има и такива, администрациите няма как да отрекат, въпреки, че никога няма да го признаят.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

ВАС решава ще даде ли зелена светлина на Румен Гайтански за горене на боклук край с. Върбовка

Във връзка с предложения инсинератор се водят няколко съдебни дела, като до момента съдът устойчиво се произнася в полза на “Петрургия”, подчертават от Антикорупционния фонд, откъдето са провели собствено разследване, установило редица нарушения и поводи за съмнения в безпристрастността на ангажираните със случая институции.

В Габрово политиците не се разбраха за състава на РИК

Липсата на съгласие беше за мястото на секретаря.

„Липсва особено мнение в протоколите“ – ВАС потвърди избора на кмета на Севлиево

Липсата на особено мнение от членовете на секционни и Общинска избирателна комисии, както и отразяването на разногласия относно броенето на бюлетини, означава, че резултата от вота е правилен и не се налага повторно преброяване на бюлетините. С тези аргументи Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ПП-ДБ срещу резултата за кмет на Севлиево.

Още разследвания

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.