Мъжът на Даниела Дариткова – от незаконно заведение на вр. Снежанка до почетен гражданин на Смолян

  • В началото на деведдесетте години Никола Проданов строи незаконна чайна на вр. Снежанка
  • След като държавата я конфискува, той я наема за 10 лв. на кв.м., но въпреки това не плаща наема си в продължение на 4 г.
  • През 2011г., преди да се е издължил на държавата, Проданов купува терен от 331 кв. м., върху който се намира чайната, за 10 хил. лв.
  • По това време Дариткова е вече депутат, а продавач на имота е назначеният от ГЕРБ областен управител на Смолян
  • Две седмици, след като Дариткова оглави парламентарната група на ГЕРБ, Проданов е предложен за почетен гражданин на Смолян
Общинският съветник Никола Проданов
Снимка: Зарко Маринов / „Отзвук“

Никола Проданов – съпруг на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, е бил предложен за почетен гражданин на Смолян. Това става ясно от докладна записка, внесена в Общинския съвет на града на 12 април т.г. – две седмици след избора на Дариткова за председател на Парламентарната група на ГЕРБ.

В Смолян Проданов е известен с това, че в началото на деветдесетте години е построил незаконна чайна върху държавен терен на самия вр. Снежанка. Сградата е конфискувана в полза на държавата, след което му е отдадена под наем за 10 лв. на кв. м. В продължени на 4 години Проданов не плаща наема си, който заедно с лихвите достига 53 хил. лв. Той е осъден да плати само част от дължимата сума плюс лихвите – около 20 хил. лв., но през 2011 г., още преди да се е издължил на държавата и след като съпругата му вече е станала депутат от ГЕРБ, купува терен от 331 кв.м. под незаконната си чайна за 10 хил. лв. Продвач е тогавашният областен управител на Смолянска област Стефан Стайков, назначен пак от ГЕРБ.

Предложението на

инициативен комитет от двайсетина души,

е било внесено от общинския съветник от управляващото мнозинство Стоян Иванов. Сред инициаторите за удостояването на Проданов са и няколко почетни граждани на Смолян – бившият местен председател на БСП Андрей Печилков, изследователят на родопското дълголетие проф. д-р Аргир Хаджихристев и свещеник Димитър Михайлов, бивш кмет на Смолян.

„На 1 юни т. г.

родопският общественик, културен и стопански деятел

навършва 70 години“, пише в мотивите към предложението за удостояване на Проданов с титлата.

По-нататък са изброени заслугите на Проданов към града.

Първата е, че изградил чешма до параклиса в гробището в Райково. Освен това поставил почетен знак в памет на избитите по време на османското робство 200 райковски първенци (легенда, която историците отричат поради твърде високия брой на „първeнците“ в тогавашното родопско село – б. а.).

С втори почетен знак Проданов отдал дължимото на двама други видни райковчани – Сево Сарандалията и Нико Коджабашията, които издействали султански фермани за построяването на осем църкви в Смолянско.

Пак според инициативния комитет Проданов е бил два мандата общински съветник и по това време

„влял нов дух и обновление

в работата на Общинския съвет“.

Никола Проданов (в дясно на снимката) посреща Сергей Станишев при първото му посещение в Смолян през 2005 г.
Снимка: Зарко Маринов / „Отзвук“

Друга заслуга на съпруга на председателя на ПГ на ГЕРБ е, че демонстрирал „патриотична закалка в борбата площадът пред църквата „Света Неделя“ и читалище „Балкански просветител“ в кв. „Райково“, да не бъде застроен с магазинна част“.

Като председател на местното читалище „Балкански просветител” той „извел читалището на челно място в своята културна дейност“, мотивират се още инициаторите.

Съпругът на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова

доказал себе си „и в извъннационален мащаб“,

твърдят инициаторите. „Няколко години е бил председател на местното българо-израелско дружество, а когато е бил на работа в Германия, организирал голяма част от българите в свое почетно българо-германско дружество, което подпомагало в социално-икономическо отношение нуждаещи се българи“, пише в предложението, внесен в Общинския съвет на Смолян.

Според Правилника за отличията на Община Смолян званието „Почетен гражданин на Смолян” се присъжда на български и чуждестранни граждани с особено големи заслуги към град Смолян и неговите граждани. Награденият получава почетен знак, грамота и парична награда от 1500 лева. Предложението се прави от комисия по отличията, в която влизат кметът на общината, председателя на Общинския съвет, секретаря на общината и ръководителите на групите съветници и се приема при тайно гласуване с обикновено мнозинство от гласовете на общинските съветници.

Проданов е ветеринарен лекар.

В Смолян той е известен с прякора Очко – името, с което нарича едноличното си дружество, което е едно от първите, регистрирани в града през 1990 г.

Чайната на вр. Снежанка той построил в суматохата през първите години след 1989 г. без строително разрешение и върху държавен терен. Нарича я „Очко Холидейс“.

След обществен натиск службата „Незаконно строителство“ на Община Смолян запечатва обекта. Проданов обаче премахва печатите и продължава да работи, за което е осъден от Районния съд на Смолян.

По-късно

незаконната постройка е конфискувана

в полза на държавата, но дори и след това Проданов продължава да я стопанисва, защото в края на май 1996 г. държавата му я дава под наем.

Чайната, обявена за частна държавна собственост, е с площ 143 кв. м. Първоначално Проданов бил задължен да плаща месечен наем от 8 хил. лв. за целия имот. След това наемът е редуциран на 3 лв. на кв. м., а с въвеждането на минимални наемни цени за държавната собственост през 2007 г. е повишен до 10 лв. на кв.м. без ДДС.

Незаконно построената чайна „Очко холидейз“ на вр. Снежанка
Снимка: Зарко Маринов / „Отзвук“

На 5 май 2008 г. областният управител на Смолян установява, че

в продължение на четири години Проданов не е плащал наема си,

след което прекратява договора му и завежда иск за дължимите 53 хил. лв. (39 хил. лв. главница и 14 хил. лв. лихви). Сумата е натрупана от август 2004 г. до май 2008 г.

Окръжният съд в Смолян отхвърля иска, тъй като задължението на Проданов се оказва погасено по давност. Но Пловдивският Апелативен съд преценява, че давността е изтекла само за периода от 2004 г. до 2006 г. Въпреки всичко държавата се прощава с 12 хил. лв. наем и 7 хил. лв. лихви, тъй като за времето от юли 2006 до май 2008 г. давността не е изтекла, решават апелативните съдии. Така

Проданов е осъден да плати на държавата 34 хил. лв. с лихвите.

Преди още да е издължил наемите си обаче Проданов успява да стане собственик на чайната.

През 2011 година, когато Даниела Дариткова е вече депутат от ГЕРБ, областният управител на Смолян Стефан Стайков, също назначен от ГЕРБ, продава поземления имот от 330 кв. м., в който се намира чайната, за сумата от 10 хил. лв.

Купувач на терена е друго дружество на Никола Проданов – „Продексим“ .

В следващите години чайната „Очко холидейз“ става хотел с 5 стаи и ресторант с 50 места. Те се намират на самия връх Снежанка – 1926 м надморска височина, а „сградата е разположена в началото на ски-пистата, където се провеждат кръгове от надпреварата за Европейската купа по ски – алпийски дисциплини“, примамва рекламата в туристическите портали.

В момента наемател на чайната е варненското дружество „Бигер“, но в Регистъра на категоризираните места за настаняване не са отразени подробности за сделката.

В друго свое амплоа, този път на активен гражданин, през 1999 г. Никола Проданов става член на СДС и се кандидатира за кмет на Смолян. Партията организира вътрешни избори, които той превръща в истинска предизборна баталия – печата плакати, черпи с кебапчета, организира концерти. „Абсурдно е кметът на една община, който следва да е символ на законността, да бъде човек, осъждан за незаконни действия“, пише в декларация срещу кандидатурата на Проданов организацията на СДС в градския кв. „Устово“.

В края на краищата вътрешните избори са обявени за опорочени и въпреки че ги печели, Проданов е принуден да се оттегли. От председателското място в СДС – Смолян се оттегля и Стоян Иванов. Днес в качеството си на общински съветник той е вносител на предложението за удостояване на Проданов със званието „Почетен гражданин“ на Смолян”

Почетните граждани на Смолян

от 1971 г. до сега са близо 80 души. Някои от тях са известни родопчани като арх. Петър Петров, плувците Антоанета Френкева и Петър Стойчев, щангистът Величко Чолаков, биатлонистката Екатерина Дафовска, алпинистите Николай Петков и Христо Христов.

Почетни граждани на Смолян са също певците Валя Балканска и Надежда Хвойнева, колегата им Бисер Киров, гайдарите Петър Янев, Костадин Илчев, Атанас Иванов, писателите Николай Хайтов и Никола Гигов, художникът Анастас Стайков и актьорът Стефан Данаилов.

В списъка има световни имена като британската писателка Мерсия Макдермот (осветена след 1989 г. като агент на бившата Държавна сигурност), американски поет и носител на „Пулицър“ Уилям Мередит, както и Раул Кастро, брат на кубинския диктатор Фидел Кастро.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам