BG | EN

Историята на...

Ловецът на лидери – историята на Андрей Илиев

Андрей Илиев
Снимка: личен архив

Всичко започна с „Цветарка“ на Смирненски, разказва Андрей Илиев. Бях ученик, изучавахме стихотворението и казах на учителката, че според мен героинята на Смирненски се държи като улична жена. Изгони ме от час и ми писа двойка. Помолих я да ми даде възможност да обясня, поисках да представя аргументи. Беше непреклонна. Завърших училище и записах „Автоматизация“ в Техническия университет в София. Завърших, но не се чувствах на мястото си и един ден заявих на родителите си, че ще кандидатствам „Българска филология“ в Софийския университет. Приеха ме, дойде време да учим Смирненски. На една от лекциите преподавателят каза, че в стихотворението „Улична жена“ Смирненски ни показва какво се е случило с героинята от „Цветарка“. Казах си: „Прав съм бил“. И отидох при учителката си по литература да й го кажа.

Каузата

С тази история започва обучението по лидерство на Адрей – партньор на братята Георги и Мариян Темелкови, основателите на академията за личностно развитие Leader Academy.Преди две години Георги и Мариян Темелкови създават в Гоце Делчев образователен център, който наричат академия за лидери. Това, което правят там е само част от каузата им – да образоват младите хора, завършили училище или университет, да откриват какви са желанията им, да планират и да постигат мечтите си. В последствие към тях се присъединява Андрей, който след Софийския университет учи в рамките на една академична година по програма „Еразъм“ в университета на Гранада, Испания. Той следва „Международен бизнес“ в Нов Български университет и завършва магистратура по „Когнитивна семиотика“ в Орхус университет, Дания. Андрей е убеден, че никога няма да спре да учи и да се опитва да споделя опита си. Затова в Leader Academy той отговаря за обученията.

Да стигнеш мечтите си може да се приеме за клише, но за Андрей е просто път. Затова не чака младите сами да го потърсят, а пътува из България, от град на град, за да ги намира сам. И да им казва: „Изживей мечтите си“. Така е нарекъл обученията, които води по градовете – безплатни и само за хора, които наистина знаят какво искат. „Защото ако те нямат планове за себе си, ще станат част от плановете на някой друг“, казва когато го питам защо е тръгнал на лов за лидери.

Досега е бил в Благоевград, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Доспат, Сандански, Севлиево и Русе. А това е само началото, защото в плановете му влиза обиколка на всички български градове и срещи с младите хора, които живеят в тях.

Бъдещето

Не сте първата, която ме пита защо го правя. И по-грубо са ме питали – каква ми е далаверата. Знам, че живеем на място, където съмненията са много чести. И много от въпросите, които идват към нас, са свързани със съмнения – защо го правите, кой стои зад вас, какво очаквате. А е много просто – ако младите хора в България успяват и имат правилните ценности, ще има бъдеще в България. Но бъдещето не е аз си седя и някой оправя ситуацията, а всеки действа. Ако се научат да имат доверие един в друг и да работят заедно, чудеса ще се случат. Ние това правим. И ако в началото срещаме стереотипи и предразсъдъци, то в края на едно обучение младите стават приятели и започват наистина да се поддържат в развитието си, стават като мрежа.

Андрей смята, че средата, в която работиш и се развиваш е изключително важна. Но тъй като не винаги можеш да я имаш такава, каквато ти се иска, учи младите как сами да си създадат среда, в която да израстват и се развиват. Казва, че най-важното е да се научат да владеят емоциите си.

Много е важно когато вземаме решения, това да става на база по-еволюиралата част на мозъка, а не с по-примитивната, защото разликата е в последствията и тя не е малка. Когато сме изкушени и имаме емоционален изблик, не сме балансирани, изпитваме гняв, невъздържаност. Ако не се научим, че в този момент каквото и да направим няма да е от положителна позиция, няма смисъл да опитваме? За такива случаи народът ни казва: „Брой до десет!“. Големи недоразумения стават, когато не съумеем да сдържим негативните си емоции, възможно е да нараним някой, който не го заслужава.

Ако емоцията е позитивна обаче, можеш да я изразиш както ти подсказва отвътре, смята Андрей, убеден, че е много важно да чуваме вътрешния си глас. Затова учи младите, че когато са на кръстопът и претеглят възможните решения, да се вслушат в това, което им говори вътрешният глас, а то е най-често с гласа на емоциите – ако са позитивни, постъпват правилно, време е за действие. Обратно, ако са негативни, това е индикатор, че тръгват по погрешния път.

Стъпка назад след грешен завой

Някога замисляли ли сте, че никой не ни учи как да учим? Нито как да използваме въображението си. Има една мисъл на Айнщайн, че въображението е по-важно от познанието. Много е важно младите хора да могат да могат да „виждат“ какво се случва с тях напред във времето. Промяната започва отвътре. Искам да им дам тези знания, да разберат, че където и да отидат, каквото и да направят, те творят съзнанието си, а съзнанието им твори тяхната действителност. Тези неща не се преподават в училище и в университета, но те са важни за изграждането на един млад човек като личност и лидер в неговата област. Важно е също да не се стъписват, когато сбъркат. В Пловдив например направихме обучение по покана на Младежкия център, което нарекохме „И стъпка назад след грешен завой, е стъпка в правилната покоса“. Много е важно, когато мислим, че се проваляме, да не гледаме на ситуацията като провал.

Кой финансира пътуванията ви в страната, питам Андрей. Обяснява, че за момента той и партньорите му вадят пари „от джоб“. Засега се справят, не знаят докога ще продължат по този начин, но обученията по градове остават безплатни. Платени са само тези в Пирин планина, където в местността Попови ливади се събират по 16 млади хора от страната, подбрани по определени критерии и след събеседване. Там в продължение на една седмица се учат на лидерство от десет обучени лектори – пет на Leader Academy и петима гост-лектори – обикновено успели личности, които „преподават“ от личен опит.

Мечтите не са достатъчни, важно е да бъдат превърнати в ясни и конкретни решения. Просто е. Но невинаги е достатъчно да го осъзнаеш, трябва някой да ти покаже посоката, начина. Ние търсим тези младежи, които са проактивни и не чакат нещата да се случат, а сами си ги случват. А чрез това, което им даваме като знания, могат сами да открият силните си страни и да разберат в какво са добри. Оттам нататък е просто много работа, казва Андрей, преди да стъпи на сцената за поредното обучение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“