BG | EN

Наказателна акция в гетото – как кметът на Гурково предизборно си отмъсти на „непослушните“ роми (видео)

Десет дни преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли в Гурково кметът на общината Мариян Цонев (ДПС) спря водата в ромския кв. „Лозенец-Север“, след като жителите му поискаха да изпълни предизборните си обещания. Това се случи при 40 градусови температури и в условията на пандемия! Как се стигна до тази безпрецедентна репресия показва разследване на „За истината“

Мариян Цонев става кмет на общината на изборите през 2019 година като кандидат на ДПС. По време на предизборната кампания тогава в квартала са раздавани не само пари, но и щедри обещания, разказаха роми пред „За истината“. А пускането на вода в ромския квартал „Лозенец-Север“ в Гурково, в който дотогава е имало само една чешма за всички, се превърнало в „гвоздей“ на кампанията на Цонев. Заедно с придобивката един от 

общинските ДПС кадри обещал на ромите, че няма да плащат водата, защото „така казали отгоре“? 

Мариян Цонев – кмет на Гурково
Снимка: Фейсбук

Но и без някой да казва отгоре, ромите не са плащали вода, откакто го има целият незаконният квартал, според някои жени от 50 години. 

Две години по-късно в навечерието на предстоящите предсрочни парламентарни избори кметът отправя  арогантна заплаха към ромите от квартала, че ще им спре водата. А те потърсиха журналисти, за да им разкажат за натиска, който Мариян Цонев упражнява върху тя.

Според свидетелските им разкази до острия сблъсък се стигнало, когато започнали по настоятелно да искат кметът да започне да изпълнява предизборните си обещания, между които и да им помага и материално. А един от младите роми – Рашко Манев си позволил да попита кмета в телефонен разговор откога не е стъпвал в квартала. И поискал от него да подкрепи  пострадало семейство, чиято къща била опожарена.

Вбесеният от дързостта на Рашко Манев Мариян Цонев и синът му изсипали куп обиди и заплахи срещу него, последвал и опит за физическото му малтретиране. Според съпругата на Рашко полицията едва успяла да го спаси от саморазправа в пред имението на кмета, а тя подала сигнал до Районното полицейско управление срещу Цоневи – баща и син. Отговорът на кмета не закъснява.

В последния ден на юни кварталът е обграден от полицейски кордон, а багери на ВиК дружеството разкопали водопровода. След това работниците го затапили, а после поставили върху него студен асфалт. Пред очите на целия квартал и без ексцесии, каквито от полицията и прокуратурата може би са очаквали.

Разбира се, 

става дума за наказателна акция на кмета спрямо непослушните роми, дръзнали да надигнат глави и да имат претенции към неговата власт, 

независимо от това, че действията по спирането на водата се легитимира като прилагане на закона, който Цонев първи го е нарушил преди две години с изграждането на нелегална водопроводна връзка. Което може би означава и без необходимата документация.

При това акцията е организирана само за един ден, както научихме от наши източници. Най-вероятно, както става в такива случаи, по телефона и със завидна бързина, нетипична за тромавите ни институции.

Според Инж. Румен Райков – директор на ВиК – Стара Загора, сигналът до казанлъшкото поделение на дружеството за незаконното свързване на ромския квартал към централния водопровод бил получен преди седмица, от кого – не знаеше. А той веднага реагирал и от своя страна изпратил сигнал в прокуратурата. Кой точно е разпоредил последно тази акция и защо никой не е оспорил нейната законност, са важни въпроси. Както и фактът, че две години институциите са си затваряли очите за незаконното водоснабдяване на квартала. 

След акцията за прекъсване на водата в квартал „Лозенец-Север“, следват и други действия от страна на местната власт в Гурково. Собствениците на три от незаконните ромски къщи в квартала получават служебни бележки от общината, 

че ако в едноседмичен срок не представят нотариални актове за собственост на имотите, ще се престъпи към принудително им събаряне. 

Нарочените, разбира се, не са избрани случайно. Всички са родственици на Рашко Манев, който е и първи в списъка. Втори е брат му Иван Манев, който е пастор в квартала, трети – техен племенник. Новината съобщи пред „За истината“ Иван Манев, който каза, че къщата му е построена преди трийсетина години, но съвсем не беше изненадан, че се канят да я съборят точно преди изборите. 

Тази акция със спиране на кранчето на водата и заплахата от събаряне на къщи трябва да послужи за назидание на надигналите глави роми. Кметът и изборните ДПС активисти много добре се преценили как би подействало това психологически на цялата общност. Затова посягат на водачите им, единствените, които са способни да променят нагласите на ромите и техния вот на 11 юли. 

На 29 юни се срещнахме с жители на квартала, излязоха единствено жени и деца. Чакаха ни, за да ни разкажат за репресиите срещу тях. Превъзбудени жените обвиняваха кмета, че преди изборите обещавал да узакони къщите им, а сега се заканвал да ги събори. Не криеха, а в хор потвърждаваха,

че са продали гласовете си и на последните парламентарни избори за по 50 лева. Банкнотите раздавал лично кметът срещу вот за ДПС.

А десетина от жените, които се заричаха, че „повече няма да им гласуват и не им щат парите“, на 30 юни са дали показания в РУ на МВР в Гурково за изборната търговия с гласовете им. 

След като е бил уведомен, че в махалата има журналисти, кметът на Гурково Мариян Цонев се скри. А охраната на общината не допусна екипа ни в сградата, с обяснението, че кметът не е в кабинета си – същият маниер и поведение, с каквото се сблъскахме и на 4 април т.г. Тогава пк се опитахме да разследваме сигнали за купуване на гласове. Нито журналистическите ни карти, нито обясненията ни, че една община трябва да е отворена за гражданите, не успяха да ни осигурят достъп до администрацията, кмета, заместниците му или директора на ГРАО, от когото искахме да получим информация за регистрираните по настоящ адрес за изборите на 11 юли.

Кой в условията пандемична обстановка и летни жеги ще е отговорен, ако в ромския квартал в Гурково със затворено кранче на чешмите пламне някаква зараза или епидемия? – 

този въпрос зададохме по телефона на доктор Станимир Станков – директор на РЗИ в Стара Загора. А той учуден защо търсим именно него, а не друг лекар заподозря, че правим опит да го вкараме в конфликт с полицията и прокуратурата. Сякаш чуваше за първи път, че като представител на здравните власти в региона има освен контролни функции и задължението да осъществява превантивни мерки срещу възникването на всякакви заплахи за общественото здраве. И все едно е забравил за правото на достъп на всеки човек до чиста и течаща питейна вода. 

Дискриминационна акция като тази в Гурково показва с какви цели се употребява ромската общност в България. Но заедно с това е нагло престъпване на закон и морал, както и тежък удар срещу държавността. Подобно поведение е и предизвикателство срещу усилията на служебния кабинет да осигури спокойна среда и нормално провеждане на изборите! 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Четири години страх – хора от Гурково се оплакват, че са били тормозени от бившия кмет и сина му (видео)

Бившият кмет на община Гурково Мариан Цонев и синът му Георги подадоха поотделно в Районния съд в Казанлък жалби за клевета срещу Стойчо Стойков (с прякор Йогата) - бизнесмен в малкия подбалканския град. Поводът за тях са публикация и видео от 12 април т.г.  в „За истината“, в които като участник в схеми за купуване на гласове, Стойков за първи път разкри факти за изборни схеми и измами, организирани, според него, от кмета на Гурково и сина му. Десетина дни по-късно същата информация Стойчо Стойков сподели и в предаването „Честно казано“ по ТВ „Евроком“.

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Още разследвания

Стадионът в Русе, на който светкавица уби дете през август, се оказа без гръмоотводи

Разследване на “За истината” установи, че по време на инцидента, при който на 30 август т.г. мълния порази дете на общински стадион в Русе съоръженията там не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от мълнии.  

2,5 млн. лв. „в брой в пликове и торбички“ (видео)

Мъж от Бургас обвини кмета на Бургас Димитър Николов, който е кандидат на ГЕРБ за пореден мандат в корупция в особено големи размери. Във видео, за което телевизия "Еврокам" твърди, че е получено на електронната й поща мъжът с имена Михаил Михайлов твърди, че е получил около 2,5 млн. лв. "в брой в пликове и торбички" от самия Николов и негови приближени. 

Университетската кариера на почетния консул на Барбадос отново е под въпрос

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков няма намерения да обяви нов конкурс за длъжността „доцент“ по публично право, на която назначи Петър Илиев – адвокат от Софийската колегия и бивш преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ.