BG | EN

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Изглед от детската стая на Венци, който беше убит от мълния на необезопасен футболен терен.
Снимка: Facebook

В детската стая на Венци е студено и празно. В буквалния и преносен смисъл. През прозореца се открива гледка към Русе и река Дунав, а в далечината се очертава румънския бряг. На перваза – детски играчки. Автомобил, сглобен от части на конструктор, джойстик за електронна игра, багер-играчка и няколкото цветни фигурки от популярно детско филмче… Изглежда сякаш все още го чакат, но той няма да се върне. Никога. 

На 30 август м. г. по време на футболна тренировка две деца са ударени от мълния. Лекарите успяват да спасят живота на едното. Второто – Венци – почива в болницата малко по-късно. Оттогава майка му не е докосвала нищо в осиротялата детска стая. 

На мястото на Венци можеше да бъде всяко дете, което посещава спортни тренировки. Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.

Картите бяха свалени, когато бяха публикувани материалите за редовното заседание на общинския съвет в Русе, насрочено за 28 април. Тогава по предложение на кмета Пенчо Милков (БСП) ще бъде гласувана корекция на бюджета на Русе за 2024 година.

Тя предвижда общинският съвет да одобри отделянето на малко над 58 хил. лв. за “изграждане на активна мълниезащита” на 6 спортни терена. Всички те се стопанисват от общинското предприятие “Спортни имоти”.

Как се стигна дотук?

На 29 ноември 2023 г. директорът на дружеството Лачезар Иванов е изпратил до кмета Пенчо Милков доклад за състоянието на мълниезащитата на общинските спортни обекти. Документът е регистриран в общината още същия ден.

“За истината” разполага с копие, от доклада, от който става ясно, че през ноември м.г. общински служители са извършили оглед на спортните бази в Русе. Изводът накратко – навсякъде са установени неизправности по отношение на мълниезащитата.

Доклад на директора на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов от м.11, с който информира кмета на Русе Пенчо Милков за проблеми с мълниезащитата на редица спортни съоръжения

Три години бездействие

Най-тревожна е ситуацията на „Градски стадион“, за чиято мълниезащита се знае от две години, че е негодна. Това е най-голямото спортно игрище в града.

Оказва се, че Община Русе е била известена за състоянието на градския стадион още през 2021 г. с доклад на общинското дружество, стопанин на терените. Това става ясно от документите, с които „За истината“ разполага. 

По това време директор на ОП „Спортни имоти“ е треньорът по борба Борислав Рачев. Той заемаше този пост от 2020 г. до октомври 2023 г., когато подаде оставка, за да стане общински съветник от ДПС. Малко след това, през март с.г., кметът Пенчо Милков обяви, че Рачев става заместник-кмет с ресор “Спорт и младежки дейности”. 

На мястото на Борислав Рачев от 16 ноември 2023 г. бе назначен Лачезар Иванов, който преди това е бил старши експерт в отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ на русенската община.

“При подаването на сигнала за неизправна мълниезащита през 2021 г., градският стадион е бил все още в гаранция, като Община Русе не е страна по договора за неговата реконструкция от 2017 г., но е информирала страните по договора за отстраняване на неизправностите”, отговориха от местната управа на въпроси, зададени от  “За истината”.

Случайно или не, докладът на Лачезар Иванов от 29 ноември 2023 г. е изготвен само 9 дни, след като “За истината” публикува свое разследване, според което в деня на инцидента с Венци спортния комплекс “Дунав” не е разполагал с работеща мълниезащита. Дотогава концесионерът на имота твърдеше, че на злополучния 30 август 2023 г. игрището е имало два работещи гръмоотвода.

Съвместната инспекция на Община Русе, РДНСК, външни експерти и представители на фирмата концесионер, извършена ден след нелепата детска смърт обаче, констатира редица пропуски в безопасността на обекта. Оказва се, че върху съблекалните не е монтиран мълниезащитен приемник с изпреварващо действие, какъвто е предвиден в одобрения инвестиционен проект. 

След смъртоносната мълния по време на футболна тренировка на 30 август м.г. Окръжна прокуратура – Русе образува досъдебно производство. Потърсен от “За истината”, наблюдаващият прокурор Радослав Градев отказа да даде информация за хода на следствието с аргумента, че разследването все още не е приключило.

Да решим проблема

Между ноември и януари новото ръководство на ОП “Спортни имоти” продължава да работи за решаване на проблема с липсата на мълниезащита. През декември 2023 г. оттам се свързват с дружеството “Диком” ООД. На 18 декември двама техни техници извършват обследване на общинските спортни бази. 

“След обследване на спортните бази (“Диком” ООД) ни информираха, че защитите не отговарят на изискванията по наредбите за мълниезащита на сгради и открити обекти”, пише в края на 2023 г. Лачезар Иванов, директор на ОП “Спортни имоти”, до кмета на Русе Пенчо Милков. 

Доклад на директора на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов от м.01 2024, с който той изпраща на кмета на Русе Пенчо Милков резултата от обследването на спортните игрища от фирма „Диком“ ООД.

В резултат на това в края на януари 2024 г. Иванов изпраща на общината две оферти за изграждане на липсващите мълниезащитни системи.

Първата е на изпълнителя на обследването – “Диком” ООД – на обща стойност 48 471,72 лева с ДДС. Другата е на “Елинс Инженеринг” ЕООД за 52 989,70 лева с ДДС. От документите става ясно, че се предвижда за всяко съоръжение да бъде издаден технически паспорт, включително лабораторно замерване и сертификат от акредитиран орган. Защото това не се е случило досега остава въпрос без отговор.

Предложението на кмета на Русе Пенчо Милков към общинските съветници да гласуват корекция на Бюджета за 2024 г., с което да се отделят малко над 58 хил. лева за изграждане на мълниезащита.

“За истината” изпрати въпроси до сегашния заместник-кмет с ресор “Спорт и младежки дейности” Борислав Рачев. До публикуването на този текст обаче отговори не бяха получени.

Еднакви проблеми – еднаква безотговорност

В Русе има няколко спортни съоръжения. Част от тях се стопанисват от ОП “Спортни имоти” – структура към общинската администрация. Други, като злополучния спортен комплекс  “Дунав”, са отдадени на концесия. 

Средствата, които ще гласуват русенските съветници на 28 март, ще отидат за 6 спортни съоръжения, стопанисвани от общинското дружество. Мълниезащита ще бъде изградена и в спортния комплекс  “Дунав”, но там разходите ще бъдат за сметка на концесионера. 

“Има внесен проект в общината за изграждане на цялостна мълниезащита на открито над целия комплекс, каза Симеон Симеонов, управител на “РДС Инвест” ЕАД – концесионер на спортен комплекс “Дунав” от 2018 г. досега. Това е нормално във връзка с нещастието, което ни сполетя. Доколкото знам, има вече разрешение за строеж и другата седмица предстои фирмата, която ще го изгражда, да дойде и да го изгради”, каза още Симеонов. Според него бъдещата мълниезащитна система ще покрива целия комплекс.

“За истината” разговаря с експерт по изграждане на съоръжения за защита от мълнии. Той ни увери, че действащата в момента наредба за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства предвижда подобен тип спортни съоръжения задължително да бъдат снабдени с гръмоотводни системи. 

Инж. Йордан Цонев, който ръководи екипа, изготвил наредбата за мълниезащита през 2010 г. разказа по БНТ, че още тогава е настоявал да  има контролен орган, който да следи за изпълнението ѝ, но това така и не става. По думите му 80% от сградите в България нямат работещи гръмоотводи.

На въпрос колко пъти и кога Община Русе е упражнила контрол върху спортните си имоти от пресцентъра на местната администрация отговориха лаконично, че “измервания на стойностите на съпротивление на мълниезащитната заземителна уредба на сградите и терените, собственост на Община Русе, се извършват периодично в сроковете, определени в Наредба №16-116 от 8.02.2008 г. Последните измервания са извършени през месец ноември 2023 г.”

От отговора на общината не става ясно дали и кога в предходните години са провеждани други редовни измервания.

Тъжната истина

С цената на един детски живот местните власти в Русе най-сетне решиха да поправят грешките си от близкото минало. Очаква се предложението на кмета Пенчо Милков за корекция в Бюджета 2024 г. да бъде подкрепено от общинските съветници. Така най-накрая ще се осигурят необходимите средства за обезопасяване на всички общински спортни съоръжения.

В същото време отговори на редица въпроси около нелепия индицент на 30 август 2023 г. продължават да липсват. Като например кой ще поеме отговорност за смъртта на Венци, който остана завинаги на 11 години.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините