Експерти в кметски администрации с 2.4 хил. лв. заплата, шефове на общински предприятия – с 3 хил. лв.

16:43, 30 ное. 20
Диана Желязкова

Експерти в кметските администрации в страната получават над 2 хил. лв. месечно, а заплатите на шефове на общински предприятия стигат до 3 хил. лв. Тези данни бяха обявени днес от кмета на Шумен Любомир Христов на заседание на Общинския съвет. Данните са от справка на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ за брутните месечни заплати в общинските администрации в страната. Прочетете още »

Над 50 % ръст на средствата за кметските заплати в Шуменско е планиран за 2021 г.

11:19, 18 ное. 20
Диана Желязкова

В проектобюджета за 2021 г. е заложен над 50 % ръст на средствата за възнаграждения на кметовете в Шуменска община.  Парите за заплатите на избраните кметове се получават в общината като държавен стандарт и се увеличават от 311 600 лв. тази година на 487 500 лв. през следващата година. Това става ясно от докладна записка […] Прочетете още »

Басейнова дирекция търси от ВиК – Шумен над половин милион лева неплатени задължения

16:00, 16 ное. 20
Диана Желязкова

Два акта за установяване на публично държавно вземане е издала през месец октомври Басейнова дирекция “Черноморски район”. Един от актовете е на ВиК-Шумен за неплатени задължения за водовземане от яз. „Тича“ за 2019 г. в размер на 555 956,72 лв., съобщиха от дирекцията. Другият издаден акт е на „ПХЖ Брадърс Комерс“ ЕАД за неплатени задължения […] Прочетете още »

Властите в Шумен се отказаха от решението си за затваряне на заведенията

15:30, 13 ное. 20
Диана Желязкова

Областният кризисен щаб в Шумен се отказа от решението си да затвори всички заведения за хранене и развлечения в региона. Мярката беше гласувана преди два дни от щаба  и трябваше да влезе в сила от 16 ноември (понеделник). В последвалата заповед на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) обаче липсва забрана за консумация на място в заведенията. Прочетете още »

Всички заведения в Шуменска област затварят до края на ноември

18:13, 11 ное. 20
Диана Желязкова

Всички заведения за хранене, барове, дискотеки и кафета в Шуменска област ще бъдат затворени за посетители до края на ноември. Единственият начин да работят е да правят разнос на храна по домовете или да продават през гише. Това реши на извънредно заседание днес областният кризисен щаб, който се събра заради тежката ситуация с Covid 19 […] Прочетете още »

Шефът на онкоболницата в Шумен е против разкриването на COVID сектор (допълнена)

12:58, 28 окт. 20
Диана Желязкова

Междувременно се оказа, че пациентите с коронавирус, настанени за лечение в преславската болница, ще бъдат местени в новоразкрития COVID сектор в Онкоцентъра в Шумен. В изпълнение на разпоредбите на здравните власти, в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен от вчера е разкрит COVID сектор с 20 легла. Заповедта за отварянето на сектора е издадена от […] Прочетете още »

В Шумен и Търговище затварят нощните заведения заради COVID-19

11:59, 24 окт. 20
Диана Желязкова

Спиране на сватби и фирмени тържества, затваряне на нощни заведения, забрана за спортни мероприятия на закрито, пропускателен режим в търговските обекти – това са част от новите ограничителни мерки, приети в Шумен и Търговище заради разпространението на  COVID-19. Двата региона вече са в червената зона с най-висока заболеваемост, затова областните кризисни щабове обявиха по-рестриктивни мерки […] Прочетете още »

Криза за противогрипни ваксини в Шумен

16:43, 21 окт. 20
Диана Желязкова

Седемдесетте хиляди френски противогрипни ваксини изобщо няма да стигнат до свободния пазар в Шумен. Това показа проверка на „За истината“. В края на септември буквално за дни от аптеките изчезнаха ваксините от първия внос, който беше 88 хил. дози за цялата страна.  Тогава много шуменци не успяха не успяха да си купят ваксини и с надежда […] Прочетете още »

Искане за обучение на турски език в училище е на път да скара ГЕРБ и ВМРО в Шумен

17:45, 17 окт. 20
Диана Желязкова

Пост в социалните мрежи, призоваващ за обучение на турски език в училищата, е на път да скара коалиционните партньори ГЕРБ и ВМРО в Шумен. Публикацията във Фейсбук е на Кемал Ешрефоглу, активист на ГЕРБ, собственик на едноименен голям хипермаркет в Шумен, син на кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб и съпруг на заместник-областната управителка на Шумен Ширин Вели. Прочетете още »

Над 2 млн. лв. ще струва ремонтът на 1,5 км. път В Шумен

18:00, 16 окт. 20
Диана Желязкова

Над 2 милиона лева ще струва ремонтът на отсечка от километър и половина, свързваща Шумен с предприятието „Алкомет“.  Обществената поръчка за строителството е обявена от Община Шумен и е публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки.  Информация за търга обаче не е поместена на сайта на местната администрация, където от месец юни няма качени […] Прочетете още »