Съдът отмени забраната на Община Царево за свободно къмпингуване

16:55, 24 апр. 21
За истината

Върховният административен съд (ВАС) е отменил окончателно Наредбата на Общинския съвет в Царево, с която свободното къмпингуване и поставяне на каравани, кемпери и палатки на частни и общински терени беше забранено. Прочетете още »

Багер и тежка техника на метри от плажа „Корал“

14:03, 21 апр. 21
За истината

За багер и тежка техника на метри от морето край царевското село Лозенец сигнализират от Организацията за закрила на българските граждани и във фейсбук групата "Да запазим Корал". Прочетете още »

Гражданската петиция срещу застрояването на „Странджа“ беше внесена в парламента

13:50, 15 окт. 20
За истината

Днес инициаторите на петицията „За Синеморец, Варвара, Резово, Ахтопол и горите на природен парк „Странджа“. Последен шанс да опазим планината и южното ни море от изсичане и бетониране“ внесоха в парламента събраните над 5 хил. подписа. Основното искане е спирането на строежите на 300 метра от морския бряг, както и на цялата територия на природния парк […] Прочетете още »

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при председателя на ОбС – Царево

13:34, 16 сеп. 20
За истината

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съобщи, че е установила конфликт на интереси по отношение на председателя на Общински съвет – Царево Таня Янчева. Като общински съветник, тя е и председател на постоянната комисия /ПК/ по „Правни въпроси, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси“, секретар на ПК по „Устройство на територията, управление на собствеността и екология“, както […] Прочетете още »

1000 лева глоба за разораните дюни на плажа в Ахтопол

15:19, 1 сеп. 20
За истината

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас е съставила акт за разораването на дюните на плажа Ахтопол-север. Прочетете още »

Петиция за мораториум на строежите по Южното Черноморие на 300 метра от брега и преустановяване на сечта в Странджа събра 4 хиляди подписа

19:30, 31 авг. 20
За истината

Близо 4 хиляди души са се включили само за няколко дни в протестната петиция с настояване да се спре строителството на 300 метра от морския бряг и на цялата територия на Природен парк „Странджа“, като забраната да важи до приемане на Общ устройствен план на Царево и План за управление на парка. Пeтицията „За Синеморец, […] Прочетете още »

Сиви дюни са били заравнени на плажа в Ахтопол

18:29, 26 май 20
За истината

Пътеките, които концесионерът на плажа в Ахтопол е разчиствал с багер в края на миналата седмица, преминават през картирани сиви дюни. Това установи днес проверка на експерти от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) в Бургас, извършена по сигнал за увреждане на пясъчни дюни на централен плаж „Ахтопол“. Прочетете още »

„Зелени закони“ поискаха МРРБ да отговори какво ще се случи с устройствения план на Община Царево

12:41, 13 апр. 20
За истината

Представители на природозащитната инициатива „Зелени закони“ внесоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) питане по Закона за достъп до обществена информация за развитието на проекта за нов Общ устройствен план на община Царево. Общественото обсъждане на проекта, предвиждащ застрояване по странджанския бряг, беше насрочено за днес, но отменено на 1-ви април т.г., без информация […] Прочетете още »

Общественото обсъждане на проекта за изменение на ОУП на Царево е отменено

20:12, 1 апр. 20
За истината

Отменя се провеждането на обществено обсъждане на проекта за изменение на общия устройствен план на Община Царево, доклада за екологична оценка, доклада за оценка степента на въздействие и всички приложения към тях, съобщи пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Прочетете още »

Над 1100 граждани изпратиха становища, за да спрат застрояването край Царево

13:28, 1 апр. 20
За истината

Точно 1139 копия на становища от граждани срещу предлаганите промени в Общия устройствен план на община Царево са получили до изтичането на крайния срок – 31 март, от инициативата „Зелени закони“, която призова гражданите да възразят срещу част от планираните строежи. Общият брой становища вероятно е по-голям, тъй като не всички граждани, изпратили становище, са […] Прочетете още »